Ο εγωισμός παικτών που έχουν κατακτήσει Ευρωλίγκες και πρωταθλήματα και έχουν γαλουχηθεί στα παιχνίδια χωρίς αύριο «μίλησε» την κατάλληλη στιγμή.

Αποτέλεσμα, η εθνική μας ομάδα να αποφύγει έναν από τους πιο πρόωρους και ντροπιαστικούς αποκλεισμούς της σύγχρονης ιστορίας της.

Απλά απόψε το βράδυ (18.45 – ΕΡΤ1) στο Σινάν Ερντέμ θα χρειαστεί πολύ περισσότερα για να βγει αλώβητη από ένα ακόμα νοκάουτ ματς (αυτή τη φορά για τη φάση των 16) κόντρα στην αφηνιασμένη Λιθουανία που τερμάτισε πρώτη στον όμιλο του Τελ Αβίβ.

Οι αντίπαλοί μας, που έχουν ένα σύνολο που βρίσκεται αρκετά χρόνια μαζί, έδειξαν τις μεγάλες τους αρετές στα περισσότερα παιχνίδια, αλλά και παράλληλα (τόσο στο παιχνίδι που έχασαν από τη Γεωργία του Ηλία Ζούρου όσο και στη δύσκολη νίκη τους επί της Ιταλίας) ότι δεν είναι άτρωτοι.

Σαφώς και με την εικόνα που είχε στα περισσότερα παιχνίδια (ιδιαίτερα στην άμυνα) η εθνική μας ομάδα δεν έχει την παραμικρή τύχη κόντρα στους Λιθουανούς, αλλά σαφώς και δεν πάει στην Πόλη για τουρισμό.

Το Σαββατοκύριακο αρχίζουν τα νοκάουτ παιχνίδια της διοργάνωσης, αλλά για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκίνησαν τρεις μέρες νωρίτερα.

Και αυτή την πίεση, που έκανε τελικά τους παίκτες να λειτουργήσουν καλά όταν βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, θέλει ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Μίσσας να την κρατήσουν μέχρι και το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη.

«Πολύ απλά διότι με την πίεση δεν χαλαρώνεις και λειτουργείς πιο συγκεντρωμένα, όπως εμάς που μας βοήθησε τελικά με την Πολωνία» τόνισε ο εθνικός εκλέκτορας, που είχε τη χαρά να δει δύο παίκτες να βγαίνουν μπροστά, τον Κώστα Σλούκα και τον Νικ Καλάθη, με τον πρώτο μάλιστα να παίζει πλέον στο «σπίτι του» και αυτό να του δίνει άλλη ψυχολογία προς το καλύτερο.

Διδάγματα

«Ο Κώστας άρχισε να μιλάει και το έκανε καλά» είπε ο κόουτς Μίσσας και το χαμόγελό του είχε φτάσει μέχρι τα αφτιά, καθώς κόντρα στους Λιθουανούς θα χρειαστεί ο ηγέτης που μπορεί να τραβήξει την ομάδα και ο Σλούκας αλλά και ο Καλάθης έδειξαν έτοιμοι.

Τι θα πρέπει όμως να κρατήσει και τι να πετάξει η Εθνική από την εμπειρία στο Ελσίνκι;

Σαφώς θα πρέπει να κρατήσει την πνευματική συγκέντρωση στο τελευταίο ματς, καθώς και τις ηγετικές ικανότητες των Σλούκα και Καλάθη που συνδυάζουν το σκοράρισμα με την οργάνωση.

Θα πρέπει να κρατήσει την αλληλοκάλυψη στην άμυνα, ιδιαίτερα από τους ψηλούς, αφού έχουμε τρομερό πρόβλημα και δεχόμαστε σε κάθε παιχνίδι κοντά στους 30 πόντους από το δεκάλεπτο!

Η εμπειρία του Μπουρούση σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό και την ενέργεια του Παπαγιάννη λειτούργησαν άψογα κόντρα στους Πολωνούς, ενώ το σφιχτό ροτέισον (37 λεπτά ο Καλάθης, 34 ο Σλούκας και από 30 ο Παπανικολάου και ο Πρίντεζης) είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί, αν και όλοι χρειάζονται έστω και για τρία λεπτά. Οσο για το καθαρό μυαλό, είναι εκ των ων ουκ ανευ.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να «κρύψουμε» και πάλι την αδυναμία μας στο pick & roll στην άμυνα, όπως και αυτή με πλάτη στο καλάθι, όπου οι Λιθουανοί έχουν πλεονέκτημα με τον Βαλασιούνας.