Από το Νοέμβριο του 2016, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των αμερικανών πολιτών που απευθύνονται στις γερμανικές προξενικές αρχές ζητώντας να λάβουν τη γερμανική υπηκοότητα, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.
Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων (περιλαμβάνονται και εκείνες των αμερικανών πολιτών που ζουν ήδη στη Γερμανία) καταγράφεται σε ετήσια βάση και τα στοιχεία για τη φετινή χρονιά δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από το καλοκαίρι του 2018.
Τα γερμανικά προξενεία λαμβάνουν αιτήσεις που υποβάλλονται στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών είναι και οι αιτήσεις ανθρώπων που κατάγονται από τη Γερμανία αλλά στερήθηκαν την υπηκοότητά τους κατά τη ναζιστική περίοδο.
«Οι υπηρεσίες της γερμανικής κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπιστώνουν επί του παρόντος σημαντική αύξηση στα νομικά ερωτήματα που σχετίζονται με θέματα υπηκοότητας» ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση που είχε θέσει το κόμμα των Πρασίνων.
Και από τη Βρετανία μετά το brexit
Στις αιτήσεις, δεν ερωτώνται οι ενδιαφερόμενοι για τους λόγους που θέλουν να γίνουν γερμανοί πολίτες. Ετσι, μόνο εικασίες μπορούν να διατυπωθούν για τα αίτια που τους ώθησαν σε αυτήν την απόφαση. Είναι γεγονός, όμως, ότι μετά τις προεδρικές εκλογές, τον Νοέμβριο του 2016, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αιτήσεις πρώην Γερμανών (και των απογόνων τους) που τους είχαν στερήσει την υπηκοότητά τους οι Ναζί.
Από 92 αιτήσεις τον Οκτώβριο του 2016, έφτασαν τις 124 τον Νοέμβριο, τις 144 τον Δεκέμβριο και τις 159 τον Ιανουάριο του 2017. Κάθε μήνα, μέχρι τον Ιούνιο, τουλάχιστον 100 άνθρωποι που ζουν στις ΗΠΑ ζήτησαν να λάβουν τη γερμανική υπηκοότητα. Συνολικά, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες φέτος, κατατέθηκαν 1.190 αιτήσεις, ενώ το 2016 ήταν μόνο 792.
Οι γερμανικές υπηρεσίες διαπιστώνουν επίσης ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των Βρετανών που θέλουν να λάβουν τη γερμανική υπηκοότητα μετά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πέρσι, συνολικά 110.400 αλλοδαποί πήραν την υπηκοότητα (αύξηση 2,9% σε σύγκριση με το 2015) και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Βρετανοί.