Πιθανότατα ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ πίστευε ότι θα διαψευδόταν τόσο γρήγορα αλλά ούτε και θα δικαιώνονταν τόσο σύντομα εκείνοι που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα. Πρώτον, οι τυφώνες διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Δεύτερον, είναι όλο και πιο καταστροφικοί –η Ιρμα ήταν ο χειρότερος από τότε που υπάρχουν μετεωρολογικοί δορυφόροι. Τρίτον, η πρόβλεψη είναι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι εξίσου καταστροφικοί –ο Χόρχε είναι ήδη προ των πυλών.
Ακόμη χειρότερα για τον αμερικανό πρόεδρο, έναν πρόεδρο που πριν από την εκλογή του υποστήριζε ότι η κλιματική αλλαγή είναι απάτη των Κινέζων και όταν εξελέγη απέσυρε την υπογραφή των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η καταστροφή χτύπησε κυριολεκτικά το σπίτι του: ο δρόμος που οδηγεί στο Μαρ-α-Λάγκο, τα «χειμερινά ανάκτορα» του Τραμπ, έχει αποκλειστεί, ενώ οι τοπικές Αρχές εκτιμούσαν ότι η στάθμη των υδάτων θα ξεπερνούσε τελικά το ένα μέτρο.
ΤΑ ΔΙΑΣΗΜΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΡΜΑ. Ο Τραμπ δεν είναι ο μόνος πλημμυροπαθής ανάμεσα στις διασημότητες. Θύμα έπεσε και ο βρετανός μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον που διαθέτει ιδιωτική ατόλη στις Παρθένους Νήσους και ο Μιγκ Τζάγκερ των Ρόλινγκ Στόουνς που ξεκουράζεται στο Μίστικ και η περσόνα των μίντια Οπρα Γουίνφρεϊ που προτιμά την Αντίγκουα.
Και ο κατάλογος των φαν της Καραϊβικής συνεχίζεται με τους σταρ του Χόλιγουντ Μπρους Γουίλις, Εντι Μέρφι, Τζόνι Ντεπ, Νίκολας Κέιτζ και Τζον Τραβόλτα, τον μάγο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, τους μεγιστάνες Ντέιβιντ Ροκφέλερ και Ρόμαν Αμπραμόβιτς.
Απ’ όλους αυτούς, μόνο ο Μπράνσον έζησε την καταστροφή στο πετσί του. Το ερώτημα, όμως, είναι εάν όλοι οι υπόλοιποι που την έζησαν από την τηλεόραση θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να περάσει ο πρόεδρός τους από το στρατόπεδο των αρνητών της κλιματικής αλλαγής σε εκείνο των πεπεισμένων πως εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ο πλανήτης θα ζήσει πολύ χειρότερες καταστάσεις. Γιατί όπως σημειώνουν οι ειδικοί, οι τυφώνες αντλούν την ενέργειά τους από τα θερμά νερά των ωκεανών. Και η αυξημένη θερμοκρασία των ωκεανών σχετίζεται άμεσα με την υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
«Οι ισχυρότεροι τυφώνες γίνονται ισχυρότεροι εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη» σημειώνουν σε άρθρο τους στην «Ουάσιγκτον Ποστ» οι κλιματολόγοι Μάικλ Μαν, Σούζαν Χάσολ και Τόμας Πέτερσον. «Τα τελευταία δύο χρόνια γίναμε μάρτυρες των χειρότερων τυφώνων στην πρόσφατη Ιστορία και στα δυο ημισφαίρια». Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο θερμός αέρας συγκρατεί περισσότερη υγρασία, ενώ ο όγκος των υδρατμών στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί εξαιτίας της υπερθέρμανσης. Είναι αυτή η επιπλέον υγρασία που προκαλεί ισχυρότερες βροχοπτώσεις. Και σε έναν όλο και πιο ζεστό κόσμο οι βροχοπτώσεις αυτές θα γίνονται όλο και πιο συχνά τυφώνες.
Ο ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΝΗΤΗΣ. Μοιραία επομένως η συζήτηση πηγαίνει στην πολιτική και στους πολιτικούς. Και αναδεικνύει το χάσμα ανάμεσα στον προηγούμενο και τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου: από τον ακτιβιστή Μπαράκ Ομπάμα οι Ηνωμένες Πολιτείες –και ο κόσμος –πέρασαν στα χέρια του αρνητή Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος προωθούσε την πολιτική της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Τραμπ, αντίθετα, σάρωσε ό,τι είχε χτιστεί έως εκείνη τη στιγμή. Από μια ειρωνεία της τύχης μάλιστα η κυβέρνησή του ακύρωσε μόλις δέκα ημέρες πριν χτυπήσει ο τυφώνας Χάρβεϊ το νομοθετικό πλαίσιο που είχε υιοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τα μέτρα προστασίας από τις πλημμύρες. Στην ουσία, πέταξε στη θάλασσα τον συνυπολογισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, όπως η αύξηση της στάθμης των υδάτων εξαιτίας της τήξης των πάγων.
Οι καταστροφικοί τυφώνες, όπως είναι ο Χάρβεϊ και η Ιρμα, αλλά και οι επόμενοι που θα ακολουθήσουν, υπενθυμίζουν τη σημασία που έχουν οι πολιτικές αποφάσεις στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Οπως σημειώνουν οι τρεις επιστήμονες, «σε μια στιγμή κατά την οποία η κλιματική αλλαγή κλιμακώνεται, είναι αναγκαία η ευαισθητοποίηση της Ουάσιγκτον για την προστασία όχι μόνο των αμερικανών πολιτών». Είναι αναγκαία μια πολιτική που θα έχει ως στόχο τόσο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής όσο και την προετοιμασία για τις καταστροφικές επιπτώσεις που είναι ήδη κάτι παραπάνω από ορατές.
ΜΕΞΙΚΟ
Ο ισχυρότερος σεισμός εδώ και έναν αιώνα
Είναι η τρίτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια που μια πανίσχυρη σεισμική δόνηση πλήττει το Μεξικό. Αυτή τη φορά ο Εγκέλαδος μετρήθηκε στους 8,1 βαθμούς και άφησε πίσω του τουλάχιστον 26 νεκρούς – αριθμός που, όπως όλα δείχνουν, θα αυξηθεί. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 36 χλμ. στον Ειρηνικό Ωκεανό, περί τα 120 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της χώρας. Μέσα στην ατυχία τους πάντως, οι Μεξικανοί στάθηκαν τυχεροί: το σχετικά μεγάλο εστιακό βάθος και η μεγάλη απόσταση από τις μεξικανικές ακτές φαίνεται ότι περιόρισαν τις επιπτώσεις από τη δόνηση και το τσουνάμι.