Σημαντική αύξηση σημείωσε το δεύτερο τρίμηνο του 2017 η ζήτηση αυτοκινήτων που κινούνται με εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Πρόκειται για αύξηση κατά 38% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ΕΑΜΑ).

Η σημαντική αυτή αύξηση δείχνει ότι τα αυτοκίνητα που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το μερίδιό τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Το δεύτερο φετινό τρίμηνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση ταξινομήθηκαν περισσότερα από 204.000 τέτοια αυτοκίνητα, από 148.000 την ίδια περίοδο του 2016. Ο αριθμός αυτός αναλογεί στο 5,1% όλων των οχημάτων που πουλήθηκαν στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Ο όρος «αυτοκίνητα που κινούνται με εναλλακτικές μορφές ενέργειας» αναφέρεται σε όλα τα οχήματα που δεν χρησιμοποιούν αποκλειστικά βενζίνη ή πετρέλαιο για την κίνησή τους. Η μεγαλύτερη ζήτηση αφορά υβριδικά αυτοκίνητα των οποίων οι πωλήσεις το δεύτερο φετινό τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 61,1% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Οι πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πρέπει να φορτιστούν για να κινηθούν αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 45,8%.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Η μεγαλύτερη ζήτηση για όλα αυτά τα αυτοκίνητα εκδηλώθηκε όπως είναι ίσως αναμενόμενο στη Γερμανία, όπου η οικονομία παρουσιάζει καλή πορεία και τα νοικοκυριά βάζουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη για να αγοράσουν κάποιο όχημα. Η αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων που κινούνται με εναλλακτικές μορφές ενέργειας αυξήθηκε στη Γερμανία το δεύτερο τρίμηνο κατά σχεδόν 92%. Το πρώτο τρίμηνο η αύξηση αυτή είχε ανέλθει σε 67%. Μεγάλες αυξήσεις στις πωλήσεις τέτοιων οχημάτων καταγράφηκαν επίσης το δεύτερο φετινό τρίμηνο στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βρετανία με τις προοπτικές να είναι θετικές και για τη συνέχεια.

Ενας από τους λόγους που πιο πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί στα οχήματα αυτά είναι τα πρόσφατα σκάνδαλα με τις αυξημένες εκπομπές ρύπων από πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Αυτό έχει φανεί πιο έντονα πάλι στη Γερμανία, όπου στις εκθέσεις μένουν απούλητα χιλιάδες τέτοια πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.