Ισχυροποιούν κι άλλο τη συμμαχία τους στον χώρο της ενέργειας η Ρωσία με την Κίνα, καθώς οι δύο πλευρές έκλεισαν συμφωνία για την εξαγορά μειοψηφικού πακέτου στον πετρελαϊκό γίγαντα Rosneft. Ετσι λοιπόν η CEFC China Energy προχωρά στην εξαγορά του 14% της κρατικής εταιρείας Rosneft έναντι 9,1 δισ. δολαρίων, αποκτώντας ουσιαστικά το μερίδιο που είχαν στον πετρελαϊκό γίγαντα η εταιρεία Glencore και η κρατική επενδυτική Αρχή του Κατάρ, η Qatar Investment Authority.

Πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, για μια στρατηγική κίνηση ενίσχυσης της συνεργασίας Πεκίνου και Μόσχας, σε μια χρονική στιγμή που οι εντάσεις των χωρών αυτών με τις ΗΠΑ συνεχώς αυξάνονται.

Η κινεζική εταιρεία ενέργειας CEFC έχει παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη μέσα σε μικρό διάστημα, καθώς έχει καταφέρει μέσα σε ελάχιστα χρόνια να αυξήσει σημαντικά τις συμμετοχές της και να είναι πλέον μια από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002 και κατάφερε να εξελιχθεί σε ισχυρό παίκτη στην αγορά της ενέργειας, καθώς δραστηριοποιείται στην εξόρυξη, μεταφορά και αποθήκευση μαύρου χρυσού σε διάφορα μέρη του κόσμου –από την Ευρώπη έως την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Αφρική.

η συμφωνια. Το ρωσικό πετρέλαιο είναι πολύ σημαντικό για την Κίνα που είναι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η CEFC και η Rosneft υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεία της χώρας με ρωσικό πετρέλαιο, η οποία έχει διάρκεια αρκετά χρόνια. Οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει επίσης την πρόσθεση να συνεργαστούν για να αντλήσουν πετρέλαιο από περιοχές της Σιβηρίας όπου σήμερα δραστηριοποιείται η Rosneft. Με το ντιλ η CEFC θα μπορεί να παράγει 840.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα και θα έχει πρόσβαση σε μεγάλα αποθέματα ρωσικού μαύρου χρυσού.

Από την πλευρά της, η Μόσχα θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις με την Κίνα καθώς η Δύση, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ενέργειας της Κίνας και ανταγωνίζεται σκληρά σε συμβόλαια και τιμές άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες όπως είναι η Σαουδική Αραβία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft Ιγκόρ Σεχίν θεωρείται στενός σύμμαχος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Πούτιν από την πλευρά του είχε βραβεύσει τον επικεφαλής της Glencore Ιβάν Γκλάσενμπεργκ όταν αυτός είχε κάνει το ντιλ με τη Rosneft, πριν αυτό να περάσει στα χέρια της CEFC.

Ο Ιγκόρ Σεχίν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία αναφέροντας ότι είναι θετικό που ο επενδυτής είναι κινεζική εταιρεία, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24.