Η επίλυση των διαδικαστικών εκκρεμοτήτων και ειδικά του κρίσιμου θέματος της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, είναι το μεγάλο στοίχημα αυτής της εβδομάδας, για την διαδικασία εκλογής αρχηγού στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς που εισέρχεται στην τελική ευθεία μετά την κατάθεση 10 υποψηφιοτήτων στο γραφείο του Νίκου Αλιβιζάτου. Στο πολιτικό μέτωπο οι υποψήφιοι πυκνώνουν το πρόγραμμα των περιοδειών και των επαφών τους.

Η διαδικασία εκλογής συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των πολιτών. Οι επιτελείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βάζουν τον πήχη της συμμετοχής στις 120 χιλιάδες κόσμο. Την παρακολουθεί στενά και το Μέγαρο Μαξίμου. Από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η διεκδίκηση του χώρου, εξακολουθεί να έχει και άλλον μνηστήρα. Ο Κ. Τσίπρας εμφανίστηκε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον ευρωπαϊκό αναστοχασμό της σοσιαλδημοκρατίας, θυμίζοντας τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, τόνισε ότι στη μεταμνημονιακή εποχή στο πολιτικό σκηνικό έχουν διαμορφωθεί δύο πόλοι, η Δεξιά και η Αριστερά και κάλεσε τους υποψηφίους της Κεντροαριστεράς να διαλέξουν.

Τα ανοιχτά θέματα στην επιτροπή Αλιβιζάτου

Η επιτροπή Αλιβιζάτου που συνεδριάζει την Τρίτη καλείται να δρομολογήσει την επίλυση των εκκρεμών διαδικαστικών ζητημάτων και ειδικότερα το θέμα της εξ αποστάσεως ψήφου, επί του οποίου έχουν σημειωθεί οι πρώτες αψιμαχίες. Την Κυριακή ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Γκάζι, τοποθέτησε το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα του: «Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια πραγματικά μεγάλη παράταξη. Αυτή που θα υψωθεί σε νέα θεμέλια! Και δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε εν έτει 2017 την ψήφο των ανθρώπων μας που είναι στο εξωτερικό. Το δίλημμα είναι απλό: Θέλουμε μικρές πόρτες ή μεγάλες ανοιχτές πόρτες; Θέλουμε να ψηφίσει η κοινωνία ή αρκούμαστε στους φανατικούς»; Ανάφερε. Άπαντες θεωρούν ότι μέσα στην εβδομάδα, πρέπει να βρεθεί λύση. Το ΠαΣοΚ αλλά και το ΚΙΔΗΣΟ είναι υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, θέτει όμως ως «κόκκινη γραμμή» την αυτοπρόσωπη παρουσία για την παραλαβή του κωδικού που θα επιτρέψει την εξ αποστάσεως ψήφο. Στη σημασία της εξ αποστάσεως ψήφου αναφέρθηκε και ο Γιώργος Καμίνης, κρατώντας χαμηλά τους τόνους: Το πιστεύω και το υποστηρίζω κι έχω ακούσει ειδικούς να με πείθουν στο πώς γίνεται, αδιάβλητα και φερέγγυα. Το οφείλουμε στους νέους που μέσα στην κρίση ξενιτεύθηκαν. Υπάρχουν όμως και άλλες απόψεις, καθόλα σεβαστές. Θα βρούμε λύσεις, ψυχραιμία χρειάζεται και κυρίως μια παιδεία διαλόγου. Δεν βοηθά να κάνουμε θέμα δημόσιας συζήτησης τεχνικές λεπτομέρειες» ανέφερε.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο Βήμα