Επικεντρωμένη ακόμη περισσότερο στους νέους –μετά την «παταγώδη αποτυχία» του Πρωθυπουργού, όπως επισημαίνεται από την Πειραιώς, να τους δώσει πειστικές απαντήσεις από τη ΔΕΘ –θα είναι η παρουσία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Η προσήλωση στο πώς θα έρθουν επενδύσεις και συνακόλουθα πώς θα δημιουργηθούν νέες δουλειές, πράγμα που απασχολεί χιλιάδες άνεργους νέους στη χώρα μας, αποτελούσε ούτως ή άλλως κεντρικό στόχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την 82η ΔΕΘ. Τώρα, όμως, «που ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν απάντησε στα συγκεκριμένα προβλήματα των πολιτών και των νέων, αλλά έβγαλε και… γλώσσα», όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του γαλάζιου επιτελείου, «χρέος και ευθύνη της ΝΔ είναι να παρουσιαστεί ακόμη πιο σοβαρή και μετρημένη, με τεκμηριωμένες προτάσεις και να καταδείξει την υπεροχή της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτό το πεδίο».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για τους νέους τόσο στην ομιλία του όσο και στη συνέντευξη Τύπου είναι «όψιμο και υποκριτικό». Ουσιαστικά, λένε, δεν τους απάντησε σε τίποτα, πέρα από το… δωρεάν Ιντερνετ. «Αλλο τα λόγια όμως και άλλο τα έργα» προσθέτουν, καθιστώντας σαφές πως η μετάθεση των ευθυνών στις κυβερνήσεις του παρεθλόντος δεν μπορεί πλέον να αποτελεί το «άλλοθι» της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία είναι εκείνη που έχει δημιουργήσει τη «γενιά των 360 ευρώ».

Υπό αυτά τα δεδομένα, προεξοφλείται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στους νέους και στα προβλήματά τους, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της στη ΔΕΘ, ενώ θα κλιμακώσει ταυτόχρονα και την επίθεσή της στον Πρωθυπουργό για την υποκριτική του στάση απέναντι στη νεολαία. Στις συσκέψεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τρίτο όροφο της Πειραιώς για τη ΔΕΘ, άλλωστε, είχε αποφασιστεί η παρουσία της ΝΔ να εστιάσει στις επενδύσεις και τις νέες δουλειές, αλλά και στο όραμά του για την παιδεία και τα ανώτατα ιδρύματα. Μάλιστα, το κεντρικό μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ΔΕΘ («Συμφωνία αλήθειας: οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα») έχει ως βασικό ακροατήριο τη νέα γενιά και το μέλλον της. Πρόκειται για δύο στοιχεία που φανερώνουν ότι για τις δεξαμενές των νέων ψηφοφόρων υπήρχε ειδικός σχεδιασμός ενόψει ΔΕΘ.

Πλέον, τα σήματα της ΝΔ προς τους νέους θα είναι ακόμη πιο ηχηρά. Με αυτή τη στόχευση, σήμερα το απόγευμα προγραμματίστηκε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης –με ομιλητές τον αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη και τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη –στην οποία θα υπάρξει διάλογος με νέους επαγγελματίες.

Ο ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ. Στην ίδια κατεύθυνση είναι δε και οι περισσότερες εκδηλώσεις που θα διοργανώνει η ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα έως το τέλος της εβδομάδας. Επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να στείλει το μήνυμα στους πολίτες πως είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει βούληση και μέθοδο για να προσελκύσει επενδύσεις. Αναφερόμενος στην πίστη που έχει η ΝΔ στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας, ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε προχθές από την Κοζάνη πως «μαζί επιχειρήσεις και εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν ξανά την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι αναγκαία μια αποφασισμένη και τολμηρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία θα υλοποιήσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων». Υπογράμμισε, δε, πως πολλές από τις προτάσεις της ΝΔ αφορούν την τόνωση του επιχειρείν, ενώ έδωσε έμφαση στις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αύξηση του ορίου υπαγωγής στον ΦΠΑ στα 25.000 ευρώ –κίνηση που στην Πειραιώς εκτιμούν ότι θα διευκολύνει ιδιαίτερα τις πολύ μικρές επιχειρηματικές δραστηριότητες.