«Προσευχηθείτε για εμάς»: στη δήλωση που έκανε χθες το απόγευμα στο ABC News ο κυβερνήτης της Φλόριδας Ρικ Σκοτ την ώρα που ο τυφώνας Iρμα άρχιζε να σφυροκοπά την αμερικανική πολιτεία συνοψίζονται τα συναισθήματα εκατομμυρίων Αμερικανών. Ο τυφώνας που έσπασε προ ημερών κάθε ρεκόρ έντασης και διάρκειας στην κορυφή της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον είχε αφήσει ήδη πίσω του στην Καραϊβική 27 νεκρούς και ζημιές δισεκατομμυρίων.

Εφτασε στα νησιά Φλόριντα Κιζ ως κατηγορίας 4, η δεύτερη υψηλότερη, συνοδευόμενος από ανέμους ταχύτητας 215 χλμ./ώρα, καταρρακτώδεις βροχές και κύματα ύψους έως 4,5 μέτρων. Οι πρώτες αναφορές για θύματα ήρθαν πριν ακόμα συνεχίσει την αργή, καταστροφική του πορεία κατά μήκος των δυτικών ακτών της Φλόριδας.

Συνολικά 6,5 εκατ. κάτοικοι της πολιτείας, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού, είχαν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετακινούμενοι σε μεγαλύτερο υψόμετρο ή καταφύγια –μία από τις μεγαλύτερες απομακρύνσεις πληθυσμών στην αμερικανική ιστορία. Κάπου ένα εκατομμύριο είχαν ήδη λάβει την εντολή αυτή από μέρες, με τους τοπικούς αξιωματούχους, αλλά και τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιούν ξανά και ξανά για την επικινδυνότητα του φαινομένου. Την Παρασκευή, οι Αρχές επέκτειναν την εντολή εκκένωσης σε εκατομμύρια ακόμα κατοίκους. Ακόμα και χθες, λίγες ώρες πριν φτάσει ο Ιρμα στο νοτιοδυτικό άκρο της Φλόριδας, μία ατελείωτη σειρά αυτοκινήτων κινούνταν βόρεια στον αυτοκινητόδρομο 75, κατά μήκος των δυτικών ακτών μεταφέροντας πρόσφυγες της τελευταίας στιγμής. Τα καταφύγια που είχαν θέσει στη διάθεση των πολιτών οι τοπικές Αρχές γέμιζαν το ένα μετά το άλλο.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφραζόταν για τους πολυάριθμους ηλικιωμένους: περισσότεροι από 1,6 εκατ. κάτοικοι είναι άνω των 75, οι μισοί μάλιστα χαρακτηρίζονται άτομα με ειδικές ανάγκες. Και μία μελέτη που έγινε στους θανάτους που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα το 2005 έδειξε πως σχεδόν οι μισοί ήταν άνω των 75. Επειτα, υπάρχουν πάντα αυτοί που αρνούνται να φύγουν, επιμένοντας πως το σπίτι τους είναι το καλύτερο οχυρό τους: το CNN μετέδιδε ανάλογες μαρτυρίες μέχρι την τελευταία στιγμή, με τους χρήστες να καλούν σε όλους τους τόνους στα σχόλια τους ανυπότακτους να φύγουν «πριν να είναι αργά».

Από χθες το απόγευμα, είναι πλέον αργά. Μέσα σε λίγη ώρα, 1,6 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις στη Φλόριδα έμειναν χωρίς ρεύμα. Το κόστος του Ιρμα αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. δολάρια έναντι 160 εκατ. που στοίχισε το 2005, μαζί με 2.000 ζωές, ο τυφώνας Κατρίνα στη Λουιζιάνα, και 80-180 εκατ. δολάρια που στοίχισε πριν από μόλις λίγες ημέρες, μαζί με 60 ζωές, ο τυφώνας Χάρβεϊ στο Τέξας. Μία χώρα ευάλωτη και ανοχύρωτη στα όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, με επικεφαλής έναν πρόεδρο που αρνείται το ίδιο τους το αίτιο.