Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ρίχτηκε και επισήμως χθες στη μάχη για τη ματαίωση του Brexit. Το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Αλλαγή, το οποίο διευθύνει, δημοσιοποίησε την πρώτη από μια σειρά παρεμβάσεών του, όπου παραθέτει τρόπους με τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να περιορίσει τη μετανάστευση στο πλαίσιο των σημερινών ευρωπαϊκών κανόνων για την ελεύθερη μετακίνηση.

«Αν η αγωνία μας είναι ότι οι μισθοί θα συμπιεστούν προς τα κάτω ως αποτέλεσμα της εισροής μεταναστών από την ΕΕ», είπε ο Μπλερ στο BBC, «έχουμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με τη βρετανική νομοθεσία».

Επιπλέον, πρόσθεσε, το κλίμα στην ΕΕ για το νόημα της ελεύθερης μετακίνησης αλλάζει. Ο πρόεδρος Μακρόν, για παράδειγμα, προωθεί μια οδηγία που θα εμποδίζει τη χρησιμοποίηση μεταναστών για τη μείωση των μισθών των εγχώριων εργαζομένων.

«Το Brexit είναι ένας αποπροσανατολισμός, όχι μια λύση, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. «Χρέος των πολιτικών είναι να αναζητήσουν λύσεις για τα προβλήματα του πληθυσμού, όχι να προωθήσουν το Brexit που θα μας απομακρύνει από αυτές τις λύσεις».