Κάποιοι στη Βρετανία περιμένουν με ανυπομονησία το νέο μέλος της βασιλικής οικογένειας, το τρίτο παιδί του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον. Κάποιοι άλλοι μετρούν αντίστροφα για το συνέδριο των Τόρις τον Οκτώβριο, στοιχηματίζοντας στην αποχώρηση της Τερίζα Μέι. Θα μείνει ή θα φύγει η πρωθυπουργός που δεσμεύθηκε να πετύχει «το καλύτερο δυνατό Brexit» μέσα από μια «ισχυρή και σταθερή» ηγεσία και κατέληξε να ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, να αμφισβητείται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και να είναι –παραφράζοντας ελαφρώς τους Beatles –μια «Γυναίκα τού πουθενά»;
Κρίσιμη ψηφοφορία. Πριν από το συνέδριο στο Μάντσεστερ –τη γενέτειρα ενός άλλου συγκροτήματος, των Oasis, οι οποίοι συμπτωματικά τραγουδούν «Ο χρόνος μου τελειώνει» –η βρετανίδα πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπη με μια άλλη δοκιμασία: την ψήφιση επί της αρχής του ανακλητικού νόμου από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που καταργεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ενσωματώνει χιλιάδες νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο εθνικό δίκαιο. Βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι το νομοσχέδιο εκχωρεί υπερεξουσίες στην κυβέρνηση, ενώ ο Ραφαέλ Μπερ της «Γκάρντιαν» το αποκάλεσε «πραξικόπημα της εκτελεστικής εξουσίας που θα βλάψει τη δημοκρατία στη Βρετανία».
Οι κρίσιμες ψηφοφορίες επί ενός εκάστου άρθρου, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον της Μέι στην κυβέρνηση, θα διεξαχθούν στα τέλη Οκτωβρίου. Γιατί λοιπόν ανησυχούν στην Ντάουνινγκ Στριτ; Διότι ξέρουν ότι πολλά στελέχη των Συντηρητικών απεργάζονται σενάρια απομάκρυνσης της πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το BBC, πενήντα βουλευτές του κόμματος έχουν προσθέσει τα ονόματά τους σε μια λίστα στελεχών τα οποία είτε απαιτούν άμεση «καθαίρεση» της Μέι είτε της ζητούν να παραιτηθεί πριν από τις επόμενες εκλογές και να καθορίσει από τώρα το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησής της. Σε συζητήσεις περί απομάκρυνσης της ηγέτιδας των Τόρις φέρονται να έχουν συμμετάσχει και διάφοροι υπουργοί. Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» περιέγραψαν τη Μέι ως «περιφερειακή φιγούρα» στο πολιτικό σκηνικό μετά το εκλογικό φιάσκο του Ιουνίου, ενώ έκθεση της Morgan Stanley προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει μέσα στο 2018 και η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε πρόωρες εκλογές. Ουσιαστικά, η Μέι εξαρτάται από τη στήριξη των βουλευτών των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας. Παρ’ όλα αυτά, μόλις έξι αντάρτες βουλευτές των Τόρις είναι αρκετοί για να τη ρίξουν καταψηφίζοντας κάποιο νομοσχέδιο.
Προβάδισμα ΤΟΥ Κόρμπιν. Ωστόσο, οι πολιτικοί σύμμαχοι της 60χρονης αρχηγού των Συντηρητικών πιστεύουν ότι αφού κατάφερε να βγάλει το καλοκαίρι θα παραμείνει στην εξουσία για πολύ καιρό ακόμη και, ενδεχομένως, θα διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία στις εκλογές του 2022, όπως η ίδια δήλωσε πρόσφατα –κάτι που αμφισβητείται από μεγάλη μερίδα του κόμματός της.
Το αρνητικό για τους Τόρις κλίμα αντανακλάται και στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν προβάδισμα έως πέντε μονάδες στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν. Με δεδομένο ότι στους κόλπους των Τόρις δεν υπάρχει προς το παρόν καμία επιθυμία για εκλογές, υπό τον φόβο ότι θα χάσουν την εξουσία από τους Εργατικούς, δεν αποκλείεται η παραμονή της Μέι στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ να παραταθεί επ’ αόριστον. Πηγή των Συντηρητικών που μίλησε στα «ΝΕΑ» εκτιμά ότι οι δελφίνοι «θα την αφήσουν να φθαρεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, ίσως και έως το 2019, και κατόπιν θα θέσουν θέμα αντικατάστασής της».
Εσχάτως φημολογείται έντονα ότι η Τερίζα Μέι θα πραγματοποιήσει μια κομβικής σημασίας ομιλία για το Brexit στο τέλος του μήνα, λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο των Συντηρητικών.