Η κυβέρνηση επιδιώκει γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Αυτό διακήρυξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πριν καλά καλά ξεκινήσουν επισήμως οι διαδικασίες, αλλά η εγκατάσταση των τεχνικών κλιμακίων από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες στην Αθήνα αναμένεται πως θα αναδείξει τα πρώτα προβλήματα. Ο ρυθμός υλοποίησης των προαπαιτουμένων κρίνεται «αργός», σύμφωνα με πηγές των δανειστών, οι υστερήσεις των εσόδων στον προϋπολογισμό δεν έχουν περάσει απαρατήρητες, οι καθυστερήσεις έναντι των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων θεωρούνται ικανές να προσδώσουν μεγαλύτερες διαστάσεις στα προβλήματα τα οποία έχει ήδη δημιουργήσει η επιμονή του ΔΝΤ στη διενέργεια νέων διαγνωστικών τεστ.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια αρχίζουν τη συλλογή και την αξιολόγηση στοιχείων. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε πρώτη φάση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και τον ρυθμό αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στην Τράπεζα της Ελλάδος, κόκκινα δάνεια και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα έρχονται σε πρώτο πλάνο. Στο υπουργείο Εργασίας, οι πρόσφατες διατάξεις νόμου αναφορικά με την αδήλωτη και την απλήρωτη εργασία αναμένεται πως θα εξεταστούν γραμμή γραμμή, μετά τα πρώτα μηνύματα ενστάσεων από την πλευρά των δανειστών, ενώ σειρά παίρνουν επιδόσεις και προοπτικές στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και τη μετέωρη αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων.
Στο δημοσιονομικό πεδίο, τρεις εβδομάδες πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2018 στη Βουλή, η υστέρηση των εσόδων, η οποία διαπιστώθηκε τον Ιούλιο, έχει θορυβήσει τους δανειστές. «Αν παγιωθεί, θα μπορούσε να επηρεάσει τις προβλέψεις για το 2018» αναφέρουν αρμόδιες πηγές, συμπληρώνοντας όμως πως είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένονται από το υπουργείο Οικονομικών τα πρώτα στοιχεία αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Αύγουστο, αν και ο πλέον κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Σεπτέμβριος της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης της φορολογίας εισοδήματος.
Προς το παρόν, καμία πλευρά δεν έχει εγείρει ζήτημα πιθανής αστοχίας αναφορικά με το πλεόνασμα του 2017 (1,75% του ΑΕΠ), αλλά υπάρχει ο φόβος ακόμα και στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πως για το 2018 το ΔΝΤ δεν αποκλείεται να θέσει ζήτημα μέτρων, προκειμένου να κλείσει κατά την άποψή του το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει.
Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, άλλωστε, θα αντληθούν και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις, τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξήθηκαν περαιτέρω τον Ιούλιο κατά 343 εκατ. ευρώ προσεγγίζοντας τα 5,5 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, η οποία είναι διαθέσιμη έως το τέλος Οκτωβρίου, περνά από τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει αναλάβει τη δέσμευση πληρωμών ενός ευρώ δημοσίων εσόδων για κάθε δύο ευρώ δανεικών που πέφτουν στην αγορά. Επίσημα στοιχεία δεν έχουν δοθεί ακόμα στους δανειστές.
Νωρίτερα, την ερχόμενη Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα λάβει μια πολιτική πρόγευση των φθινοπωρινών εξελίξεων στο Eurogroup, αν και τα βλέμματα είναι στραμμένα κυρίως στη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στο διάστημα 13-15 Οκτωβρίου. Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε και από τον Πρωθυπουργό, είναι ξεκάθαρο. Μέχρι τα Χριστούγεννα το Ταμείο θα πρέπει να έχει αποφασίσει αν θα μείνει ή θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Δεν είναι καθόλου βέβαιο όμως ότι αυτό θα συμβεί.