Ο Σταύρος Θεοδωράκης αντιμετώπισε την πρεμιέρα της καμπάνιας του ως ευκαιρία να ξανασυστηθεί στο κοινό του. «Για τέσσερις δεκαετίες εργάστηκα σκληρά, δεν δούλεψα σε κόμματα, υπουργεία, πολιτικά γραφεία», ήταν τα πρώτα λόγια που δίνουν το στίγμα της δικής του υποψηφιότητας, στην επίσημη πρώτη, χθες το βράδυ στην Τεχνόπολη.

Κάνοντας ειδική μνεία στην ίδρυση του Ποταμιού, τόνισε τους κύριους ιδεολογικούς άξονες της υποψηφιότητάς του – την πίστη του στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, τη νέα γενιά, την οικονομία της αγοράς και την Ευρώπη. Εκανε απολογισμό της βουλευτικής του παρουσίας, μιλώντας για τις παρεμβάσεις του Ποταμιού «με προοδευτικό πρόσημο» σε καίρια ζητήματα, όπως ο χειρισμός της Χρυσής Αυγής, η στάση του στο σύμφωνο συμβίωσης και ο νόμος Γαβρόγλου. Αναλύοντας το όραμά του για τον νέο φορέα, ανέφερε πως «δεν κάνουμε όλη αυτή την προσπάθεια για να προκύψει ένα Κίνημα που θα μπαίνει τσόντα είτε αριστερά είτε δεξιά. Θέλουμε ένα Κίνημα με μεγάλη δυναμική. Το τρίτο στέρεο πόδι σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον. Ενα Κέντρο ανοιχτό και ανεξάρτητο. Ενα ανοιχτό κόμμα κι όχι ένα κόμμα καρτέλ». Αναπτύσσοντας τις θέσεις του για το «προοδευτικό Κίνημα» του οποίου φιλοδοξεί να ηγηθεί, αναφέρθηκε στις διαφωνίες για τα διαδικαστικά της εκλογής αρχηγού του νέου φορέα.

Τα ανοιχτά ζητήματα. Ο Θεοδωράκης μίλησε για τα ζητήματα που ακόμα μένουν ανοιχτά, σχολιάζοντας πως «η παράταξη είναι δύσκολο να ανασυγκροτηθεί όταν προτάσσεται το “εγώ” έναντι του “εμείς”, όταν όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του. Πίσω από τον ναρκισσισμό των μικρών διαφορών κρύβεται ο κυνισμός των μικρών συμφερόντων».

Παρουσία όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθώς και του πρώην υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μίλησε για παραδείγματα πολιτικών του χώρου που διακρίθηκαν για το μεταρρυθμιστικό τους έργο, όπως ο Σάκης Πεπονής, ο Παρασκευάς Αυγερινός και η Αννα Διαμαντοπούλου. «Οι προοδευτικοί πολίτες – σοσιαλδημοκράτες, κεντρώοι, κεντροαριστεροί, φιλελεύθεροι και οικολόγοι – μπορούμε να κάνουμε, ενωμένοι ξανά, μια νέα αρχή. Με μια ηγεσία μακριά από τον λαϊκισμό και τον συντηρητισμό. Το έχουμε ξανακάνει, το κάναμε και στο κοντινό παρελθόν» ανέφερε, κλείνοντας με το σύνθημα της καμπάνιας του «Προχωράμε – Ενώνουμε – Νικάμε».