Ολα τα κόμματα εκφράζουν ιδεολογικά ρεύματα. Υπηρετούν αξίες. Το ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια έχει σημείο αναφοράς το ιδεολογικό και αξιακό πλαίσιο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Με όρους πολιτικής γεωγραφίας τον χώρο της «κεντρο-αριστεράς». Με το συγκεκριμένο ιδεολογικό στίγμα, η πρόεδρός του, η Φώφη Γεννηματά, ανέλαβε την δύσκολη πρωτοβουλία για μια συνολική ανασυγκρότηση των διάσπαρτων δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης. Για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού φορέα με προοπτική εξουσίας. Με πρώτο στόχο την άρση της αμφισβήτησης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία. Με την «κεντροαριστερά». Μια πραγματικότητα που συστηματικά καλλιεργεί το τελευταίο διάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολυταξικό μόρφωμα, ένα συνονθύλευμα ιδεοληπτικών δυνάμεων με αναφορές στον χώρο της παραδοσιακής κομμουνιστικής αριστεράς. Ενα κόμμα με έντονο λαϊκιστικό λόγο που δυστυχώς συσσώρευσε δεινά στον τόπο.
Η Φώφη, στο παραπάνω πλαίσιο, κατέθεσε τον Ιούνιο, στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μια ρεαλιστική μεταρρυθμιστική ατζέντα για τη χώρα. Για να βρει η χώρα τον δρόμο της ανάταξης και της κοινωνικής προστασίας. Χωρίς Μνημόνια και πολιτικές λιτότητας. Για να ξαναβρεί ο λαός τη χαμένη ελπίδα του. Στην πάντα επίκαιρη θέση του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης. Για την αυτόνομη πολιτική πορεία του νέου φορέα. Ξεκαθάρισε ακόμη τη θέση του ΠΑΣΟΚ. Ο νέος φορέας θα είναι πολυκομματικός. Ενας συνασπισμός κομμάτων. Ενα συνεργατικό εκλογικό σχήμα με σημείο αναφοράς τις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ενας πλούτος ιδεών με προοδευτικό πρόσημο. Με κοινωνικές αναφορές. Για αλλαγή και μεταρρυθμίσεις. Στην προσπάθειά της συμμετέχουν αξιόλογες προσωπικότητες που αναζητούν την ανασυγκρότηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης με αναφορές στο παραδοσιακό «κέντρο». «Ούτε αριστερά, ούτε δεξιά». Αυτό είχε κάποια αξία την προδικτατορική περίοδο. Δοκιμάστηκε και απέτυχε. Το άθροισμα προσωπικοτήτων του δημοκρατικού χώρου για την επιτυχία εκλογικού στόχου δεν αρκεί για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής δύναμης με προοπτική εξουσίας. Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ολα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κόμματα έχουν ιδεολογικές αναφορές. Υπάρχουν ακόμη και μερικοί που υποστηρίζουν ότι το «λογικοφανές» αίτημα για διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και ίδρυση ενός νέου από την αρχή. Το αίτημα είναι ανέφικτο στον βαθμό που στο εγχείρημα συμμετέχουν υπαρκτά κόμματα και κινήσεις πολιτών. Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, με απόλυτη σαφήνεια η Φώφη ξεκαθάρισε: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται. Αλλωστε όσοι συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δύναμή και του νέου φορέα έρχεται από το παρελθόν. Από το ιστορικό φορτίο του ΠΑΣΟΚ. Από τη μεγάλη του προσφορά στη χώρα και τον λαό. Με τα λάθη του και τις αδυναμίες του. Σε αυτό ας προστεθεί επιπλέον και το επιχείρημα ότι σήμερα όλες οι πολιτικές δυνάμεις, πλην ΚΚΕ, έχουν πορευθεί με Μνημόνια και πολιτικές λιτότητας. Οτι τα παραδοσιακά ιστορικά κόμματα, σ’ όλη την Ευρώπη πέρασαν και περνούν κρίσεις, αλλά ποτέ δεν έθεσαν το ερώτημα της διάλυσής τους.
Το ΠΑΣΟΚ φυσικά οφείλει ως αυτόνομος πολιτικός φορέας να ανανεωθεί. Να ανασυγκροτηθεί. Απαλλαγμένο από τις σκιές του παρελθόντος. Να προσαρμόσει τη δημοκρατική του λειτουργία στις σημερινές ανάγκες. Να συγκροτηθεί ως ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα. Με συλλογικές λειτουργίες. Με νέο και άφθαρτο προσωπικό. Σταθερά προσηλωμένο στις ιδέες και τις αρχές του. Είναι το μεγάλο ζητούμενο στο προσεχές συνέδριό του.
Σήμερα, η συγκρότηση και δημοκρατική λειτουργία του νέου φορέα είναι η μόνη ρεαλιστική απάντηση για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα. Τώρα προέχει η αδιάβλητη εκλογή του προέδρου του νέου φορέα. Με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών μπορεί να γίνει ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Είναι όμως και ώρες ευθύνης για προσωπική συμμετοχή του κάθε δημοκρατικού πολίτη που επιθυμεί άλλη πορεία για τον τόπο, για τους ίδιους τους πολίτες. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για μια δυναμική πορεία του χώρου προς τα μπροστά.
Ο Μιλτιάδης Ηλ. Παπαϊωάννου είναι πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ