Τα εγκαίνια της 82ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης όπως και η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα που προηγήθηκε δεν ερμηνεύθηκαν και δεν αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση είδε μέσα από αυτά τη συνέχεια του δικού της success story στον άξονα των επενδύσεων. Οι εξ αριστερών επικριτές της είδαν απλώς την αγωνιώδη της προσπάθεια να βρει σωσίβιο στην περίπτωση Μακρόν. Και στα εγκαίνια της ΔΕΘ απλώς να φτιάξει τον νέο οδικό κυβερνητικό χάρτη με «μια από τα ίδια».
Η αντίδραση βγήκε και στον δρόμο, η Αριστερά δεν αρκέστηκε σε ανακοινώσεις και σχόλια για τα λεγόμενα Τσίπρα στη ΔΕΘ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δυνάμεις της ΛΑΕ δεν δίστασαν να προχωρήσουν και σε πιο μαχητικές διαδηλώσεις ενώ κατήγγειλαν, από το βράδυ του Σαββάτου, την καταστολή και τα χημικά της κυβέρνησης έξω από το Βελλίδειο. Το ΠΑΜΕ, πάλι, έκανε μια μαζική συγκέντρωση, παρουσία και του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Στην υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ δεν υπήρχαν γαρίφαλα.
Η αριστερή κριτική όμως και στη γαλλική απόβαση Μακρόν και επιχειρηματιών ήταν η πιο σκληρή και υπενθύμιζε πως η πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά καλά κρατεί σε οξύτητα και μαχητικότητα. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή, οι δυνάμεις αυτές εξέδωσαν ανακοινώσεις και ανάρτησαν κείμενα που έβλεπαν με εντελώς διαφορετική οπτική το όλο γεγονός. Για το ΚΚΕ, τη ΛΑΕ, την Πλεύση και λοιπές δυνάμεις οι Γάλλοι συνεχίζουν ή επιδιώκουν να μπουν με ένα ιδιότυπο πλιάτσικο στην εκποιημένη χώρα και να εκμεταλλευθούν τη «διαθεσιμότητα» της ελληνικής κυβέρνησης. Το όλο γαλλικό διήμερο, λοιπόν, έδωσε την ευκαιρία να επικυρωθεί και άλλο το χάσμα μεταξύ των πρώην συντρόφων (ΛΑΕ και ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και των κλασικών αντιπάλων (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ). Από την άλλη, η οξύτητα των ανακοινώσεων αλλά και οι δράσεις που επιχειρήθηκαν να οργανωθούν στο κινηματικό πεδίο αποκάλυψαν κάτι ακόμη με πολιτική σημασία: οι δυνάμεις αυτές θα κινηθούν κινηματικά και μαχητικά το επόμενο διάστημα.

Ο ΓΛΕΖΟΣ. Η συζήτηση για τους μετασχηματισμούς και τις μεταβολές στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τις αφορά, αφού συγκλίνουν στη θέση πως η ΕΕ δεν αλλάζει παρά μόνον προς το χειρότερο. Και πίσω από αυτό θα δούμε την εσωτερική μάχη για το ποιος θα κυριαρχήσει στο αντι-ΕΕ ρεύμα. Βέβαια, πέραν αυτού, τον τόνο έδωσε το κείμενο – ανακοίνωση του Μανώλη Γλέζου για την επίσκεψη Μακρόν. «Η ανίσχυρη ελέω μνημονίων Ελλάδα, καλωσορίζει ως επενδυτές την πιο κυνική οικονομική εισβολή, στο πρόσωπο μιας ομάδας που συνοδεύει τον Γάλλο Πρόεδρο. Οσες υποδομές ακόμα δεν έχουν παραχωρηθεί, παίρνουν σειρά. Δεν πουλάμε, παραχωρούμε. Δεν επενδύουν, αυξάνουν το δικό τους πλούτο απομυζώντας κάθε ικμάδα ζωής από τον Ελληνικό Λαό. Απλό ισοζύγιο, απλά μαθηματικά… Και όλα αυτά κάτω από το καθεστώς ενός πρωτόγνωρου ιστορικά εκβιασμού. Με το σπαθί του εκβιαστή πάνω στο τραπέζι να συνοδεύεται από το κυνικό “Vae Victis”», ανέφερε μεταξύ άλλων στο πύρινο άρθρο του το εμβληματικό στέλεχος της Αριστεράς, σπάζοντας την εικόνα ανάταξης και ευφορίας για τους τέως συντρόφους του.
Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ. Η Λαϊκή Ενότητα ήταν η μόνη οργάνωση που επέλεξε να κάνει και διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της γαλλικής επίσκεψης στην Αθήνα. Συγκέντρωση που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε αφού η Αστυνομία δεν επέτρεψε να φτάσουν τα μέλη και στελέχη του κόμματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη μέχρι την Πνύκα όπου γίνονταν οι ομιλίες Μακρόν και Τσίπρα και μάλιστα χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ. Το παραπάνω πυροδότησε την οργή της ΛΑΕ ενώ όπως μας λέει στέλεχος της «αντιμετωπίζουμε πια την Κυβέρνηση Τσίπρα όπως και αυτή του Σαμαρά ή όσων προηγήθηκαν αφού και σε καταστολή είναι η ίδια». Γενικώς πολλοί ήταν αυτοί που είδαν το όλο διήμερο ως μια προθέρμανση του κινηματικού φθινοπώρου (τρίτη αξιολόγηση) όπου και η επικράτεια του αντι-Μνημονίου και το ηγεμονικό στον χώρο ΚΚΕ θα δοκιμάσουν τις αντοχές του Τσίπρα.