Ο μαραθώνιος της Κεντροαριστεράς ξεκίνησε, αλλά ένας πραγματικός Μαραθώνιος έρχεται να προστεθεί στα «αγκάθια» που καλούνται να ξεπεράσουν ο υπό σύσταση ενιαίος φορέας και οι δέκα υποψήφιοι για την ηγεσία του, πριν ακόμη ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος δώσει και επισήμως το σύνθημα της εκκίνησης. Το νέο πρόβλημα που προκαλεί τριβές έχει να κάνει με τον δεύτερο γύρο εκλογής, που προγραμματίστηκε για τις 12 Νοεμβρίου και συμπίπτει με τον Μαραθώνιο στην Αθήνα, δημιουργώντας δυσκολίες μετακίνησης για τους ψηφοφόρους εντός Λεκανοπεδίου.

«Η πόλη θα είναι κομμένη στα δύο και τα ΜΜΜ στη μισή Αθήνα δεν θα κινούνται. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα λαθάκι που ελπίζω τις επόμενες ημέρες να διορθωθεί» δημοσιοποίησε ήδη τη δική του αντίθεση ο Σταύρος Θεοδωράκης, ζητώντας ουσιαστικά χρονική παράταση της εκλογικής διαδικασίας. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μάλιστα, φρόντισε να αναδείξει άλλο ένα προβληματικό σημείο που μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις στον δρόμο προς τις κάλπες –και αφορά τη σύνταξη του μητρώου μελών. Στην ανακοίνωση του Νίκου Αλιβιζάτου για διαδικασία εκλογής, γίνεται λόγος για δύο καταλόγους, έναν που θα αφορά τους φίλους και έναν τα μέλη του νέου φορέα. Με τον διπλό κατάλογο συμφωνεί ο Θεοδωράκης, αλλά η θέση της Χαριλάου Τρικούπη, όπως έχει ήδη τονισθεί από τους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, είναι πως όποιος συμμετάσχει στη διαδικασία θα γίνεται αυτομάτως μέλος του κόμματος –μια επιπλέον δέσμευση που μπορεί να αποτρέψει αρκετούς από το μετάσχουν στη διαδικασία.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Τα προβλήματα που προκύπτουν, ωστόσο, δεν σταματούν εκεί. Η μεγαλύτερη διαφωνία που σημειώνεται μεταξύ της Γεννηματά και αρκετών από τους συνυποψηφίους της αφορά το ανοιχτό ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας: η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει πως το ζήτημα είναι πολιτικό και ζητά αυτοπρόσωπη φυσική παρουσία για την παραλαβή του απαιτούμενου κωδικού για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, ενώ οι συνδιεκδικητές της ηγεσίας προκρίνουν λύση της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης. Πληροφορίες, ωστόσο, από την Επιτροπή Αλιβιζάτου αναφέρουν πως αν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ηλεκτρονική ταυτοποίηση, δεν θα υπάρξει καθόλου εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα αναμένεται να λυθεί την Τρίτη, στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία αναμένει την απάντηση των εταιρειών παροχής κινητής τηλεφωνίας σχετικά με τη διασφάλιση του αδιαβλήτου. Αν η «τεχνική» λύση δεν έχει αποτέλεσμα, τότε τον λόγο έχουν οι αρχηγοί και τα επιτελεία τους.

Αντιδράσεις από τα επιτελεία των περισσότερων υποψηφίων προκάλεσαν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις για την κεντροαριστερή μάχη (από τις εταιρείες Αlco και Prorata), οι οποίες δείχνουν μια ανοιχτή κάλπη –με τη Φώφη Γεννηματά να έχει τον πρώτο λόγο και τον Γιώργο Καμίνη να εμφανίζεται ότι έχει προβάδισμα μεταξύ των άλλων εννέα διεκδικητών. Οι δύο δημοσκοπήσεις κρίθηκε ότι έγιναν πρόωρα, πριν ακόμα επισημοποιηθούν οι υποψηφιότητες, με αποτέλεσμα στη μια να προσμετρηθεί ποσοστό ακόμη και για τον πρόδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος σχολίασε ότι το αποτέλεσμα «θα ήταν αστείο αν δεν ήταν εξαιρετικά προβληματικό και ύποπτο».

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΕΘ. Για τους επικεφαλής των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, η εβδομάδα περιλαμβάνει και αναμέτρηση στη Θεσσαλονίκη. Η Φώφη Γεννηματά είχε χθες συνάντηση με διοίκηση της ΔΕΘ, ενώ πριν από τη σημερινή ομιλία της στο Βελλίδειο, θα συναντήσει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα μεταβεί αύριο στη Θεσσαλονίκη και έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για την Τετάρτη, σε αντίθεση με την επιλογή της Γεννηματά να περιοριστεί στην κεντρική ομιλία της. Η ΔΕΘ προσέλκυσε και τον Γιάννη Μανιάτη, ενώ ο Γιώργος Καμίνης επέστρεψε από την περιοδεία του στη Βορειοδυτική Ελλάδα για να παραστεί σήμερα στον καθιερωμένο αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Α’ Γυμνάσιο Αθηνών.