Με άλλη αφορμή τις περιμέναμε και από αλλού μας βρήκαν. Ο λόγος για τις αιχμές του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο οποίος μίλησε στο Κάσελ της Γερμανίας για την έκθεση της documenta 14, η οποία φέτος διοργανώθηκε στη γερμανική πόλη από κοινού με την Αθήνα.
Εκτός της πίστης στο ισχυρό ευρώ, τη «σημαντική πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα στη δημοσιονομική προσαρμογή, το κοινωνικό κόστος και άλλα αλληλέγγυα, ο Ρέγκλινγκ είχε έναν κακό λόγο να πει για την πολιτική ηγεσία της τελευταίας επταετίας –«πουθενά αλλού δεν ήταν πιο αδύναμη η θέληση των κυβερνήσεων για δράσεις» –και έναν για τον πρώην υπουργό Οικονομικών (η μόνη αιχμή με ονοματεπώνυμο που περιείχε η ομιλία του): «Η Ελλάδα βάδισε προς τη λάθος κατεύθυνση υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη για μια περίοδο έξι μηνών μέσα στο 2015». Εννοείται πως το καμπανάκι για όσα μας αφορούν είναι ένα: «Η χώρα πρέπει να τα καταφέρει με την αυστηρή εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».
Ωρα αποφάσεων για την Eldorado Gold
Ενώπιον σοβαρών αποφάσεων για το μέλλον της επένδυσης στη Χαλκιδική έμαθα ότι βρίσκεται η Ελληνικός Χρυσός, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοικτό, ακόμη και την αποχώρησή της από την Ελλάδα. Εκτάκτως σήμερα το πρωί ο επικεφαλής της μητρικής της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς δίνει συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα και ενώ θα έχει προηγηθεί σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης καναδικής εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Θυμίζω ότι ο Μπερνς είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι «η εταιρεία αξιολογεί τα κεφάλαια που έχει σχεδιάσει να δαπανήσει στην Ελλάδα», ενώ έχει υπονοήσει σαφώς ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την επένδυση μπορεί και να την οδηγήσει σε αποχώρηση.
Τα παράλογα του ασύλου
Τον εισαγγελέα και την Αστυνομία καλεί η διοίκηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της χρήσης και εμπορίου ναρκωτικών μέσα στον χώρο του πανεπιστημιακού κάμπους. Με το δεδομένο ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για τα ανώτατα ιδρύματα θέτει προϋποθέσεις για να κληθεί η Αστυνομία, συνεδρίασαν και η Σύγκλητος και το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ, συζήτησαν το θέμα των περιστατικών διακίνησης ναρκωτικών ουσιών σε υπαίθριους χώρους της πανεπιστημιούπολης ΑΠΘ, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του νέου νόμου 4485/2017 και αποφάσισαν να κινητοποιηθούν. Οπως λένε οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί, το Πρυτανικό Συμβούλιο του ιδρύματος, εξαναγκασμένο από τις προϋποθέσεις που θέτει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ ωστόσο, πρόσθεσε τη φράση ότι η Αστυνομία καλείται «αποκλειστικά και μόνο προς αντιμετώπιση του προβλήματος διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών». Τίθεται το ερώτημα: Εάν ενώ ερευνούν το θέμα οι αστυνομικοί βρεθούν μπροστά σε έναν εγκληματία που κλέβει την τσάντα μιας φοιτήτριας, θα πρέπει να παρέμβουν ή θα πρέπει να συγκληθεί ξανά το Πρυτανικό Συμβούλιο του ιδρύματος για να τους δώσει άδεια;
Ο Πορτοκάλογλου και Το Ποτάμι
Κάθε κόμμα έχει και τον συνθέτη του –και για Το Ποτάμι δεν είναι άλλος από τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Δικό του ήταν το τραγούδι με το οποίο ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε να μπει στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης και μάλιστα είχε στίχους με νόημα: «Το ποτάμι πίσω δεν γυρνάει, δεν γυρνάει στα παλιά». Αν από κάτι δεν έχει ανάγκη ο Σταύρος, είναι από επικοινωνιολόγο. Στην πρώτη του ανοιχτή εκδήλωση, η οποία αποτελεί και την εκκίνηση του προεκλογικού αγώνα για την ηγεσία του νέου φορέα, ο Θεοδωράκης είχε στο κοινό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Αγγελο Δεληβορριά, τον Γιώργο Κακλίκη, τον Πάνο Μπιτσαξή, τον Κωστή Μπιτζάνη και τον Μιχάλη Σακκέλη –και φυσικά ολόκληρη την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Και οι Οικολόγοι στην Κεντροαριστερά;
Μαγνήτης που έλκει πολλά πολιτικά σχήματα και πρόσωπα φαίνεται να είναι η Κεντροαριστερά. Και το (ξανα)λέω γιατί τελευταία μαθαίνω ότι δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η προερχόμενη από τους Οικολόγους, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Πελοπόννησος Οικολογική Δήμητρα Λυμπεροπούλου. Δεν ξέρω τι γνώμη έχουν οι Οικολόγοι, αλλά η Λυμπεροπούλου δείχνει αποφασισμένη, λέει, να … ταράξει τα νερά με σλόγκαν «μακριά από εμάς η πράσινη ανάπτυξη άλλων εποχών».