«Ντίλερ για επιχειρηματικούς ομίλους». «Αστείος», αλλά και «Χάρι Πότερ». Ομολογουμένως το ρεπερτόριο των αντιδράσεων των πολιτικών κομμάτων για την ομιλία και τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην 82η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ήταν ευρηματικό. Αν πάντως κάτι ενοποιεί όλες τις ανακοινώσεις –καθεμία βέβαια διαφορετική και σύμφωνη με τη γραμμή της εκάστοτε πολιτικής δύναμης -, ήταν η προσπάθεια να γκρεμιστεί το success story που επιχειρεί να γράψει η κυβέρνηση αλλά και να αποδομηθεί ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα μαζί με τις νέες υποσχέσεις του.

Επίσης, για πρώτη φορά και τόσο αναλυτικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στη διάσταση εξαγγελιών του Τσίπρα και στην καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες –την οποία ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει στη ΔΕΘ. Μέσα από το σκληρό ροκ των ανακοινώσεων προδιαγράφεται και η ένταση της πολεμικής που θα ακολουθήσει το κάθε κόμμα στον νέο πολιτικό κύκλο. «Ο κ. Τσίπρας είναι αστείος στον ρόλο του σοβαρού και υπεύθυνου Πρωθυπουργού. Εμφανίστηκε σε μεγάλη απόσταση από την πραγματικότητα που βιώνουν οι Ελληνες. Χωρίς κανένα σχέδιο για το μέλλον του τόπου. Επέστρεψε με θράσος στον τόπο του εγκλήματος για να ξανακάνει αυτό που τόσο καλά ξέρει.Να ανεβάσει μια κακόγουστη θεατρική παράσταση» ανέφερε η ΝΔ και παρομοίασε –ομολογουμένως με δυναμική προσέγγιση –την όλη λογική της κυβέρνησης με θεατρικό σε τέσσερις πράξεις: «Στην πρώτη πράξη εμφανίστηκε ως αμετανόητος δημαγωγός, υποσχόμενος ανάπτυξη. Εκείνος που κόστισε 100 δισ. ευρώ στη χώρα, που ευθύνεται για την ύφεση δύο χρόνων και τη σημερινή αναιμική πορεία, ενώ η οικονομία μπορούσε να αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό.Στη δεύτερη πράξη ανακάλυψε όψιμα τους επενδυτές. Πανηγυρίζει για τις επενδύσεις που ο ίδιος πολέμησε και ξεχνά τα εμπόδια που ο ίδιος υψώνει: την υπερφορολόγηση, την πιστωτική ασφυξία, την εχθρότητα στην επιχειρηματικότητα, όλα όσαμπλοκάρουν μεγάλες επενδύσεις. Από το Ελληνικό μέχρι τις Σκουριές. Ούτε μία λέξη για τα δισεκατομμύρια που χρωστά το κράτος στους ιδιώτες.Στην τρίτη πράξη έχει το θράσος να μιλάει στους νέους ανθρώπους. Σε αυτούς που μετέτρεψε στη γενιά των 360 ευρώ, γκρεμίζοντας τις ελπίδες τους. Στην τέταρτη πράξη μάς είπε ότι μας βγάζει απ’ τα Μνημόνια. Ποιος; Ο πρωθυπουργός των άγριων περικοπών στις συντάξεις, στους μισθούς, στο αφορολόγητο».

Το ίδιο καυστική υπήρξε η ΝΔ και για τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, σχολιάζοντας πως δεν δόθηκε από εκείνον καμία απάντηση.

Σφυροκόπημα για τη συνέπεια λόγων και έργων εξαπέλυσε και η Φώφη Γεννηματά. «Ο κ. Τσίπρας επειδή αντιλήφθηκε ότι δεν πουλάει πια ως Πινόκιο υποδύθηκε τον Χάρι Πότερεξαφανίζοντας ταπροβλήματα! Μας απογείωσε σ’ έναν φανταστικόπαράδεισο όπου όλα είναι τέλεια. Και νομίζει προφανώς ότι καθάρισε. Στον πραγματικό κόσμο όμως οι πολίτες βιώνουν τους εξοντωτικούς φόρους, τις κομμένες συντάξεις, τις κατασχέσεις, την ανεργία, τους πλειστηριασμούς, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους» ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του αμφισβήτησε την όλη λογική της «ανάπτυξης» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και επανέφερε την ταξική οπτική για τα πεπραγμένα Τσίπρα: «Το σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε χωρίς περιστροφές και επιτρέπει στον καθένα να δει τον πραγματικό χαρακτήρα μιας αστικής κυβέρνησης. Εβγαλε το αριστερό προσωπείο και αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο, ενός υπηρέτη των μονοπωλιακών ομίλων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Το Ποτάμι, πάλι, υπογράμμισε πως επενδύσεις και ΣΥΡΙΖΑ είναι όροι ασυμβίβαστοι και υπενθύμισε πως ο Πρωθυπουργός παραμένει ο ίδιος, παρά το νέο προφίλ του: «O κ. Τσίπρας επιχείρησε να δείξει ότι άλλαξε μυαλά. Πάει το χρέος, οι κακοί Ευρωπαίοι, τα κακά Μνημόνια, οι επιχειρηματίες που πίνουν το αίμα του λαού. Ανακάλυψε τώρα ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση με επενδύσεις και ανάπτυξη. Από το Grexit να πάμε στο Grinvest, είπε. Μόνο που το Grexit είχε συνδεθεί με τον τυχοδιωκτισμό του που κόστισε στην Ελλάδα άλλο ένα Μνημόνιο και παράταση της κρίσης, ενώ το Grinvest είναι γι’ αυτόν άλλο ένα σύνθημα». «Αφού δεν συμφωνεί η πραγματικότητα μαζί του, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα» ανέφερε με νόημα η ΔΗΜΑΡ για τις εξαγγελίες Τσίπρα.