3.514 ημέρες. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά ο δικέφαλος αετός της ΑΕΚ, έχοντας περάσει από συμπληγάδες και ατραπούς, τραυματισμένη αλλά ζωντανή, πατά ξανά κορυφή στη Σούπερ Λίγκα.

Ηταν 27 Ιανουαρίου 2008 όταν η Ενωση με τον Ριβάλντο και τον Παπασταθόπουλο στις τάξεις της είχε βρεθεί ξανά στην ίδια θέση, με προπονητή έναν άλλον Ισπανό, τον Λορένθο Σέρα Φερέρ.

Για τους μικρούς φίλους της ΑΕΚ, η σημερινή βαθμολογία αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός και ευκαιρία για καζούρα στους φίλους τους την πρώτη ημέρα του σχολείου.

Κυρίως αν αυτοί είναι φίλοι του Παναθηναϊκού. Οι Πράσινοι γύρισαν τον χρόνο πίσω κατά 5.475 ημέρες. Σε τέσσερις ημέρες συμπληρώνονται 15 χρόνια από τότε που το Τριφύλλι υπό την καθοδήγηση του Φερνάντο Σάντος δεν είχε πόντο ύστερα από τρεις αγωνιστικές. Τότε βέβαια μετρούσε τρεις σερί ήττες, ενώ σήμερα έχει κατακτήσει δύο βαθμούς από αντίστοιχες ισοπαλίες, οι οποίοι όμως αφαιρέθηκαν λόγω τιμωρίας.

Ακόμα όμως κι έτσι, παρόμοιο ξεκίνημα είχε να κάνει ο Παναθηναϊκός από τη σεζόν 2005-2006, όταν ηττήθηκε στην πρεμιέρα από τον Ολυμπιακό και υποχρεώθηκε σε ισοπαλίες από τον Ιωνικό και τον Λεβαδειακό. Για να στείλουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα στους φίλους του Παναθηναϊκού, να υπενθυμίσουμε πως εκείνη τη σεζόν η ομάδα τους βρήκε τελικά τον ρυθμό της και έχασε τον τίτλο με διαφορά τριών πόντων από τον Ολυμπιακό.

Ποιο είναι το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα στην αδιαθεσία που ένιωσε ο Ολυμπιακός στην ακριτική Ξάνθη; Το λάθος του Καλογερόπουλου που ξέχασε να σφυρίξει στο πέναλτι που έκανε ο Λισγάρας ή η έλλειψη αποτελεσματικότητας των Ερυθρολεύκων;

Η ποδοσφαιρική κουλτούρα της ευκολίας θα επέλεγε με κλειστά τα μάτια το πρώτο. Εύπεπτο επιχείρημα που όμως κρύβει το μικρόβιο της εσωστρέφειας, το οποίο εντέλει λειτουργεί ως διαλυτικός παράγοντας της ανταγωνιστικότητας της ίδιας της ομάδας.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έπεσε στην παγίδα. Δεν θέλησε να πουλήσει φτηνό παραγοντισμό, αλλά ζήτησε από τον Ολυμπιακό να αναμετρηθεί με τις αδράνειες και τα λάθη του.

«Εμείς δεν θα συνεχίσουμε να παραπονιόμαστε για το τι κάνει ο κάθε διαιτητής. Παρά τα περίεργα που είδαμε, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε. Εμείς φταίμε γι’ αυτό». Ο οδικός χάρτης του Ολυμπιακού, όπως τον χάραξε ο διοικητικός ηγέτης του, είναι ξεκάθαρος και πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα. Αναγνωρίζει το πρόβλημα της διαιτησίας αφήνοντας σαφή υπονοούμενα πως είναι κατευθυνόμενο, αλλά ταυτόχρονα καταρρίπτει το επιχείρημα πως οι διαιτητές χαρίζουν ή στερούν πρωταθλήματα.

«Δεν μπορεί να δώσει κανείς παραγγελία για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα» είπε απαντώντας ευθέως στον ποδοσφαιρικά αναλφάβητο Πρωθυπουργό, που δήλωσε πως «το μόνο που απομένει είναι να πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ».