Ενας παλιός θεωρητικός του πολέμου έλεγε πως αν ο κόσμος θέλει να εξασφαλίσει την ειρήνη, πρέπει να προετοιμάζεται για πόλεμο.

Σε αυτήν ακριβώς τη φάση βρίσκει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια ζωής.

Πέντε κολοσσοί του ποδοσφαίρου, οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπάγερν, και ο επικεφαλής της ισπανικής λίγκας ασκούν εντονότατες πιέσεις στην UEFA για να αποβάλει την Παρί Σεν Ζερμέν από το Τσάμπιονς Λιγκ γιατί καταστρατήγησε τον κανονισμό του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι. Οι Παριζιάνοι δαπάνησαν 400 εκατ. ευρώ για να κλέψουν τον Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα και να αποσπάσουν από τη Μονακό τον Εμπαπέ.

Σύμφωνα με την Εκίπ, ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν φέρεται να είπε σε εκπροσώπους κορυφαίων ομάδων στην πρόσφατη συνέλευση των Ενωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων πως «αν θέλω να γίνω δημοφιλής όπως ο Μισέλ (Πλατινί), ξέρω πως πρέπει να αποβάλω την Παρί Σεν Ζερμέν από το Τσάμπιονς Λιγκ».

Πηγές της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας έσπευσαν να διαψεύσουν τη δήλωση του Τσέφεριν, η οποία ωστόσο φαίνεται πως έγινε off the record και αποτελεί τροχιοδεικτικό για τις προθέσεις του.

Τον Αύγουστο ο ίδιος αξιωματούχος είχε δηλώσει στην «Εκίπ» πως «δεν θα φοβηθούμε να επιβάλλουμε ποινές, κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο».

Πηγή από την Ευρωπαϊκή Ενωση Συλλόγων ανέφερε στην «Εκίπ» πως «υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία από τους ηγέτες των μεγάλων ομάδων, αλλά και από τις FIFA και UEFA να τιμωρήσουν την Παρί. Νιώθω πως θέλουν να κινηθούν γρήγορα και με πυγμή».

Ανοιχτό θεωρείται το ενδεχόμενο, στο πλαίσιο της τιμωρίας που θα επιβληθεί στην Παρί, αποκλεισμού της από το Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου.

Στην παρουσίαση του Εμπαπέ που τύποις αγωνίζεται δανεικός στην Παρί από τη Μονακό, ο πρόεδρος του παριζιάνικου συλλόγου Νάσερ αλ Κελαϊφί εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η ομάδα του δεν απειλείται και το πρόβλημα είναι οι άλλες ομάδες. Η μεγαλύτερη απειλή για την Παρί ίσως να προέρχεται από την ισπανική λίγκα. Ο επικεφαλής της Χαβιέρ Τέμπας απειλεί πως θα προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο ή στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν η UEFA δεν επιβάλει τις ποινές που προβλέπονται.

Ο Τέμπας είπε τόσο για την Παρί όσο και για τη Μάντσεστερ Σίτι πως τα οικονομικά τους στοιχεία είναι τεχνητά και διευκρίνισε πως κίνητρό του δεν αποτελεί η εκδίκηση για λογαριασμό της Μπάρτσα που έχασε τον Νεϊμάρ, αλλά η απειλή να καταστραφεί η ποδοσφαιρική βιομηχανία σε πολλές χώρες σε τρία, τέσσερα χρόνια.

Στη Γλασκώβη

Με τη δαμόκλειο σπάθη της τιμωρίας της UEFA να επικρέμεται πάνω από την Παρί, η γαλλική ομάδα ξεκινά τις υποχρεώσεις της στο Τσάμπιονς Λιγκ στη Γλασκώβη απέναντι στη Σέλτικ.

Το μεγάλο ντέρμπι ωστόσο θα διεξαχθεί στο Καμπ Νου, όπου η Μπάρτσα υποδέχεται την περσινή φιναλίστ Γιουβέντους. Ο αγώνας είναι στο πλαίσιο του 4ου ομίλου στον οποίο μετέχει και ο Ολυμπιακός, τον οποίο ενδιαφέρει βέβαια άμεσα το αποτέλεσμα.

Το πρόγραμμα των ομίλων 1-4 της πρεμιέρας του Τσάμπιονς Λιγκ:

1ος όμιλος: Μπενφίκα – ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μάντσεστερ Γ. – Βασιλεία.

2ος όμιλος: Μπάγερν – Αντερλεχτ, Σέλτικ – Παρί.

3ος όμιλος: Τσέλσι – Κάραμπαγκ, Ρόμα – Ατλέτικο.

4ος όμιλος: Μπαρτσελόνα – Γιουβέντους, Ολυμπιακός – Σπόρτινγκ.