Μια από τις πιο επιβλητικές εμφανίσεις της εθνικής ομάδας (κόντρα στη φιναλίστ των δύο τελευταίων Ευρωμπάσκετ Λιθουανία) έχει μόλις τελειώσει και κάθε παίκτης στο Σινάν Ερντέμ το απολαμβάνει με τον δικό του τρόπο, μετά φυσικά τον καθιερωμένο ομαδικό πανηγυρισμό.

Μόνο ένας δεν πανηγυρίζει, αλλά έχει ακουμπήσει στη ρακέτα, καθισμένος στο παρκέ, και το βλέμμα του κοιτάει μπροστά.

Ο αρχηγός Γιάννης Μπουρούσης, έχοντας τηρήσει στο απόλυτο την υπόσχεση που έδωσε την παραμονή («Νιώθω ότι δεν έχω εμφανιστεί καν στο γήπεδο για να βοηθήσω την ομάδα. Δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία, πρέπει να το κάνω τώρα» είπε πει χαρακτηριστικά), προσπαθεί να αποφορτιστεί, την ώρα που ο κορυφαίος της Εθνικής Κώστας Σλούκας περνάει και τον αγκαλιάζει.

«Γιάννη, ήσουν καταπληκτικός απόψε, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο» του λέει και ο Μπουρούσης χαμογελάει και ανταποδίδει. Περιμένει στωικά να μιλήσει στην κάμερα της ελληνικής τηλεόρασης, αλλά ξαφνικά φεύγει «σφαίρα» και έρχεται δίπλα μας, όπου ένας συνάδελφος έχει ήδη ανοίξει το βίντεο στο κινητό του.

Ο αρχηγός παίρνει θέση και φανερά συγκινημένος στέλνει το μήνυμα στον προκάτοχό του, τον Αντώνη Φώτση:

«Δεν ξεχνάω ότι φοράω τη φανέλα που είχες και εσύ με το νούμερο 9 και θέλω να αφήσω την Εθνική όσο πιο ψηλά» λέει ο Γιάννης Μπουρούσης στο μήνυμα προς τον πρώην αρχηγό της Εθνικής και δεν κρύβει την ικανοποίησή του που δεν θα αποχωρήσει τόσο πρόωρα από την (αθλητική) αγάπη της καρδιάς του.

Οταν κάποιοι του λένε συγχαρητήρια και του ζητούν να τον φιλήσουν, γυρίζει και τους λέει: «Γιατί, ρε παιδιά, δεν κάναμε τίποτε. Πρώτη φορά πάει η Εθνική στα προημιτελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης;»

Την ίδια ώρα οι παίκτες στα αποδυτήρια έχουν «επέμβει» στον πίνακα με τις οδηγίες του Κώστα Μίσσα, γράφοντας δίπλα «Σας γ…με με Μίσσα», στηρίζοντας τον προπονητή τους, που είχε απαξιωθεί (από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης) χωρίς λόγο, καθώς ο περισσότερος κόσμος ξεχνά ότι ο συγκεκριμένος προπονητής, που έχει τη δική του ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ (και όχι μόνο στο γυναικείο…), επιστρατεύτηκε και δεν κάνει καριέρα μέσω της Εθνικής.

«Τους ευχαριστούμε»

«Ειλικρινά θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους Λιθουανούς τσίγκλησαν τους παίκτες μας» λέει ο κόουτς, την ώρα που το πρόσωπο του Νικ Καλάθη (ξανά από τους κορυφαίους) λάμπει όταν τον ρωτούν για τη συνεργασία του με τον Σλούκα στο παρκέ.

«Είναι εκπληκτικός παίκτης και το απολαμβάνω» λέει με χαμόγελο ο Καλάθης, ενώ ο Δημήτρης Αγραβάνης κάνει ποστάρισμα για τον καλό του φίλο με φωτογραφία των Ντάλτον που μαθαίνουν πλέον τον… Σλούκι Λουκ.

Στο ξενοδοχείο, με την επιστροφή των παικτών έχει πέσει «σύρμα» από τους ίδιους και οι τόνοι πέφτουν αμέσως. Ο Γιάννης Μπουρούσης χαλαρώνει με συμπατριώτες μας από την πρεσβεία μας στην Αγκυρα και οι υπόλοιποι παίκτες ρίχνουν τους τόνους και αποφορτίζονται στο σαλόνι του ξενοδοχείου, ενώ χθες είχαν κανονίσει να δουν τον αγώνα Κροατία – Ρωσία.