Οι μεγάλες περικοπές στους προϋπολογισμούς, η έλλειψη πλήρωσης κενών θέσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά και οι εσωτερικές μετακινήσεις στις ΗΠΑ δημιουργούν το χειρότερο δυνατό σκηνικό σε επίπεδο ικανότητας αντιμετώπισης των τεράστιων επιπτώσεων των, επικών διαστάσεων, τυφώνων που πλήττουν αυτές τις ημέρες τη χώρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδεικνύονται ανέτοιμες και αδύναμες να αντιμετωπίσουν τις φυσικές καταστροφές.
Οι δημοσιονομικές περικοπές συμπίπτουν με μεγάλες εσωτερικές μετακινήσεις πληθυσμού προς τις ακτές, όπου υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίες και όπου οι πολίτες μπορούν να χτίσουν μεγαλύτερα και ψηλότερα σπίτια. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι δυνάμεις διάσωσης που είχαν βρεθεί στο Τέξας λόγω του τυφώνα Χάρβεϊ ετοιμάστηκαν να μεταφερθούν στη Φλόριδα όπου έφθασε ο τυφώνας Ιρμα, την ώρα που –ειρωνεία –άρχισε να καταφθάνει η βοήθεια από την Ουάσιγκτον για τους πληγέντες από τον περσινό τυφώνα Μάθιου. «Επειτα από χρόνια λιτότητας, δεν είναι ξεκάθαρο αν η κυβέρνηση είναι επαρκώς προετοιμασμένη και στελεχωμένη ώστε να αντιμετωπίσει τις ζημιές στον Κόλπο του Μεξικού και στη Φλόριδα» εξηγεί ο οικονομολόγος Τζο Μπρουσέλας. «Πρέπει να οριστούν προτεραιότητες».
Σημείο καμπής. Ο Χάρβεϊ και η Ιρμα μπορεί να αποτελέσουν το σημείο καμπής, με τα νούμερα να προκαλούν ζαλάδα. Με 556 δισεκατομμύρια δολάρια, η οικονομία της ευρύτερης περιοχής του Χιούστον είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Σουηδίας, σημειώνει το Politico. Στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Χάρβεϊ έριξε 34 τρισεκατομμύρια γαλόνια νερού –δηλαδή όσο οι τρεις πιο καταστροφικές πλημμύρες στην ιστορία του Τέξας μαζί. Για τον ίδιο τυφώνα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα χρειαστεί περισσότερα από 270 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια –ποσό διπλάσιο από εκείνο που δόθηκε για τον τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη.
Ακόμα και εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξασφαλίσει τα κονδύλια, είναι προφανές ότι δεν έχει τη μακροπρόθεσμη ικανότητα για πολλαπλές κινητοποιήσεις. Την Παρασκευή, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραφε νομοσχέδιο για βοήθεια στους πλημμυροπαθείς ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο τυφώνας Χοσέ χτυπούσε τις ακτές του Πουέρτο Ρίκο, ενώ μεγάλες πυρκαγιές κατέστρεφαν περιοχές του Ορεγκον, της Ουάσιγκτον, της Μοντάνα και της Καλιφόρνιας.
Με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Αντιμετώπιση Εκτακτων Αναγκών (FEMA) να έχει ξοδέψει ήδη τον προϋπολογισμό της και να ζητά πρόσθετη χρηματοδότηση, υπάρχουν πολλά προβλήματα και στα προγράμματα ασφάλισης των σπιτιών που συνεργάζονται με κυβερνητικά ταμεία. Κανείς δεν ξέρει από πού μπορεί να βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα σε μια περίοδο τόσο μεγάλων περικοπών.
Πολιτικές επιπτώσεις.Βέβαια, το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και ιδιαίτερα πολιτικό. Οι φυσικές καταστροφές που χτυπούν τον τελευταίο καιρό τις ΗΠΑ ουσιαστικά κλονίζουν τις βασικές απόψεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και αναδεικνύουν τόσο την ανάγκη για σεβασμό της επιστήμης όσο και τον ρόλο που πρέπει να παίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Καταρχήν, οι εξελίξεις καθιστούν φαιδρούς όλους όσοι αρνούνται την κλιματικη αλλαγή, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Τραμπ. Μπορεί δύο τυφώνες, όσο σφοδροί και αν είναι, να μην αποδεικνύουν κάτι από μόνοι τους, όμως οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η αύξηση της θερμοκρασίας στους ωκεανούς αύξησε το μέγεθος της βροχής στον τυφώνα Χάρβεϊ, καθώς και την ισχύ και το μέγεθος του τυφώνα Ιρμα. Επειτα από αυτές τις φυσικές καταστροφές, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί τείνουν να κατανοήσουν πως κάτι τρέχει με τον καιρό. Αυτή τη στιγμή, η απόσυρση των ΗΠΑ από την κλιματική συμφωνία του Παρισιού που αποφάσισε ο πρόεδρος Τραμπ δείχνει ολέθρια.
Υπάρχει και μια άλλη σημαντική πολιτική επίπτωση. Λίγες ημέρες πριν ενσκήψει ο τυφώνας Χάρβεϊ, ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στην Αριζόνα και επαναλάμβανε τις απόψεις του για κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Δύο εβδομάδες αργότερα, ανακοίνωσε το τέλος του προγράμματος νομιμοποίησης των παιδιών που είχαν φθάσει μαζί με τους παράτυπους μετανάστες γονείς τους στις ΗΠΑ. Ομως, τώρα, με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό να πηγαίνουν στην ανακούφιση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές, ποιος θέλει να ξοδέψει και άλλα δισεκατομμύρια δολάρια για ένα τείχος χιλιάδων χιλιομέτρων που θα αποδειχθεί άχρηστο; Τώρα, επισημαίνουν οι αναλυτές, θα χρειαστεί ένας στρατός εργατών για να γίνουν οι επιδιορθώσεις σε Τέξας, Φλόριδα και άλλες πολιτείες. Για τον σκοπό αυτόν θα χρειαστούν πολλοί από τους παράτυπους μετανάστες που ο Τραμπ θέλει να διώξει από τη χώρα. Και, βέβαια, τώρα αναδεικνύεται και ο σημαντικός ρόλος του ομοσπονδιακού κράτους και της φορολογίας –δύο θέματα που στηλίτευε διαρκώς ο Τραμπ, αλλά και οι ψηφοφόροι του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Και η Κούβα. Οι αναλυτές δεν παραλείπουν να φέρουν το παράδειγμα της μικρής Κούβας, η οποία συντονισμένα, παρά τις μικρές της δυνατότητες, προετοίμασε τον πληθυσμό για την έλευση του τυφώνα. Ακόμα και αερομεταφορά δελφινιών από ενυδρεία έγινε ώστε να μην κινδυνεύσουν. Το μόνο καλό ίσως είναι η συμφωνία του Τραμπ με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο ώστε να εγκριθούν κονδύλια για τις πληγείσες περιοχές. Η κίνηση μπορεί να εξαγρίωσε τους Ρεπουμπλικανούς, ίσως όμως αποτελέσει ένα δείγμα ότι η παράλυση των νομοθετικών σωμάτων στις ΗΠΑ μπορεί να ξεπεραστεί.