Η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσεις διαβουλεύσεις για να διερευνήσει εάν μπορεί για να μειωθεί κι άλλο η παγκόσμια παραγωγή μαύρου χρυσού ώστε να ανέβουν περισσότερο οι τιμές. Ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Χαλίντ αλ Φαλίχ συμφώνησε χθες με τους ομολόγους του από τη Βενεζουέλα, το Καζακστάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να εξετάσουν το ενδεχόμενο νέας μείωσης της παραγωγής σε συνεργασία του ΟΠΕΚ με άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού. Ανάμεσα στις αποφάσεις που μπορεί να ληφθούν είναι η επέκταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής ώστε αυτή να ισχύει και μετά τον ερχόμενο Μάρτιο. Οι τιμές του πετρελαίου Brent έχουν υποχωρήσει φέτος κατά 6% και διαμορφώνονται στα 53,30 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν στα 47,10 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές αυτές σημείωσαν χθες μικρή υποχώρηση επειδή ο τυφώνας Ιρμα στις ΗΠΑ προκάλεσε μικρότερες ζημιές από το αναμενόμενο και πλέον δεν αναμένεται να πλήξει σημαντικά τη ζήτηση πετρελαίου.

Ειδικά η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα συμφώνησαν να επεκτείνουν τις μειώσεις αυτές «και μετά το πρώτο τρίμηνο του 2018, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο», σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες όπως η Ρωσία έχουν συμφωνήσει να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή κατά 1,8% έως τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ο Αλ Φαλίχ συναντήθηκε με ομολόγους του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Οργάνωσης για την Ισλαμική Συνεργασία που πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα του Καζακστάν. Η Βενεζουέλα από την πλευρά της έχει εκφράσει πολλές φορές την εκτίμηση ότι τα παγκόσμια αποθέματα μαύρου χρυσού βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες για τη μείωσή τους.