Το Λονδίνο εξακολουθεί να παραμένει το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο στον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι το Brexit έχει δρομολογηθεί, εκεί εδρεύουν οι μεγαλύτερες τράπεζες, ασφαλιστικές και άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Μένει τώρα να φανεί εάν η απόφαση για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα πλήξει το στάτους του Λονδίνου ως τραπεζικού κέντρου και εάν η φυγή εταιρειών για άλλες πρωτεύουσες θα φέρει τη Νέα Υόρκη στην πρώτη θέση από τη δεύτερη στην οποία βρίσκεται σήμερα. Η αμερικανική πρωτεύουσα δεν κατάφερε φέτος να απειλήσει σημαντικά το Λονδίνο για την πρωτιά καθώς πληθαίνουν οι φόβοι για αύξηση του προστατευτισμού από τις ΗΠΑ εξαιτίας της πολιτικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Αθήνα βρίσκεται στην 84η θέση σε σύνολο 92 πόλεων, έχοντας κερδίσει τέσσερις θέσεις σε σύγκριση με πέρσι. Αυτό προκύπτει από την εξαμηνιαία λίστα για τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα στον κόσμο που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα η εταιρεία συμβούλων Z/Yen και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Κίνας (China Development Institute).

Για την τελική κατάταξη της λίστας υπολογίστηκαν 102 διαφορετικοί παράγοντες. Τα βασικότερα κριτήρια για την επιλογή είναι η ανταγωνιστικότητα, το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι υποδομές, οι προοπτικές ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού κλάδου και η φήμη που έχει μια πόλη ως εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο.

Στη σχετική λίστα είδαν τη θέση τους να βελτιώνονται από πέρυσι ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις που επιδιώκουν να προσελκύσουν τράπεζες και άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου ενόψει του Brexit: Η Φρανκφούρτη βρέθηκε στην 11η θέση κερδίζοντας δώδεκα θέσεις, το Παρίσι στην 26η κερδίζοντας τρεις θέσεις, το Αμστερνταμ στην 33η κερδίζοντας επτά θέσεις, το Δουβλίνο στην 30ή κερδίζοντας τρεις θέσεις.

Παρά τη συνεχιζόμενη πρωτιά του Λονδίνου, το ισχυρό λόμπι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της βρετανικής πρωτεύουσας, το TheCityUK, προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Ζήτησε να ληφθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αποφάσεις για τη μετάβαση της Βρετανίας από μέλος σε μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι πολλοί από τους οποίους έχουν ξένη υπηκοότητα.

Σημειώνεται ότι η έρευνα για τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο. Τους τελευταίους μήνες πολλές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να ιδρύσουν νέες θυγατρικές σε ευρωπαϊκές πόλεις λόγω του επερχόμενου Brexit. Μεγάλες αμερικανικές, βρετανικές και ιαπωνικές τράπεζες ετοιμάζονται για παράδειγμα να ανοίξουν γραφεία στη Φρανκφούρτη και στο Δουβλίνο.