Την ενεργοποίηση start – up επιχειρήσεων επιχειρεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Όπως λένε, από το ΤΕΕ στόχος είναι να δοθεί ώθηση σε νέους επιστήμονες με καινοτόμες ιδέες – ακόμη και πέρα από το χώρο των μηχανικών- ώστε να δουν να πραγματοιούνται τα σχέδια τους.
Με την ανεργία στο χώρο των μηχανικών να χτυπάει «κόκκινο» και τη φυγή των νέων επιστημόνων να αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ( κάθε χρόνο γύρω στους 6.000 μηχανικούς εγκαταλείπουν το επάγγελμα ) από το ΤΕΕ πιστεύουν ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο με την παραγωγή νέων, καινοτόμων, εξωστρεφών και ανταγωνιστικών προϊόντων – υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό «σήμερα αυτό που λείπει από τη χώρα μας είναι η κουλτούρα της καινοτομίας αλλά και οι δομές υποστήριξης ώστε να ερευνητικά και επιστημονικά έργα να υλοποιούνται».
Στο πλαίσιο αυτό κινείται η πρωτοβουλία Prototybe by TEE που ανακοινώθηκε την Τρίτη προκειμένου, όπως ειπώθηκε, να ενισχυθεί η εφαρμοσμένη έρευνα στη χώρας μας.
Και όπως ανέφερε, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Δουκίδης « θέλουμε να δοθεί η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να αναπτύξουν τις ικανότητες σχεδίασης καινοτόμων προϊόντων και να βοηθηθούν στην ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».
Κατά κύριο λόγο, το όλο εγχείρημα απευθύνεται σε επίδοξους « επαν – εκκινητές» της δραστηριότητας του μηχανικού. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ανοιχτή , δωρεάν και μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες από δυο έως πέντε ατόμων.
Οι φάσεις του προγράμματος
Η πρώτη φάση θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το διάστημα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση τους – με την πρόταση – και να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα.
Η πρόταση θα αξιολογηθεί από ομάδα ειδικών, θα ληφθούν, μεταξύ άλλων,υπόψη η καινοτομία των υπηρεσιών, η υπάρχουσα δραστηριότητα, η ωριμότητα του προτεινόμενου πλάνου υλοποίησης.
Η ομάδες που θα διακριθούν θα συνεχίσουν στο επόμενο στάδιο που θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο. Σε αυτή τη φάση, οι ομάδες θα πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέματα παραγωγή καινοτόμων ιδεών, ανάπτυξης πρωτοτύπου, σχεδιασμού και ανάπτυξης.
Ακολουθεί το τρίτο στάδιο που θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2018. Εδώ, θα υπάρξει υποστήριξη από ακαδημαϊκούς, επιστήμονες αλλά και εξειδικευμένα στελέχη και επιχειρηματίες ( μέντορες ).
Στο τέλος αυτής της φάσης, οι ομάδες θα κληθούν να καταθέσουν ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο καθώς και ένα πλήρως λειτουργικό prototype με στόχο να επιλεγούν τα start –ups που θα υποστηριχθούν περισσότερο από το ΤΕΕ ενω θα ενταχθούν και στο Κέντρο Στήριξης και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Θεματικοί τομείς
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ιδέες στους εξής τομείς:
. Νέες ενεργειακές τεχνολογίες, ΑΠΕ και Εξοικονόμηση Ενέργειας.
. Αειφόρες κατασκευές, κτήρια και καινοτόμα δομικά υλικά.
. Καινοτόμα προϊόντα και προηγμένα υλικά ( νέα χημικά υλικά και νανοτεχνολογία ).
. Σύγχρονες υποδομές και αυτοματισμοί παραγωγής.
. Περιβαλλοντικές τεχνολογίες και εφαρμογές, σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων.
. Τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας.
. Καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες Τουρισμού – Μεταφορών.
. Καινοτόμες υπηρεσίες με στόχο την κοινωνική ανταπόδοση.
Και όπως ειπώθηκε χθες, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος όλα αυτά δεν θα μείνουν σε θεωρητικό επίπεδο.
Θα υπάρξει, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις με σκοπό την επιχειρηματική εξωστρέφεια, πρακτική επιμόρφωση και προσιτή εκπαίδευση μέσω workshops, συμμετοχή σε ημερίδες και συνέδρια και δημιουργία κεντρικών εκδηλώσεων για προβολή και επικοινωνία.
« Ο πιο δύσκολος αλλά ταυτόχρονα πιο αποδοτικός δρόμος είναι αυτός της νεοφυούς επιχειρηματικότητας», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. « Και η καινοτομία στηρίζεται σε αυτούς που τρέχουν μπροστά από την εποχή τους. Γι΄ αυτόν τον λόγο αναλαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία. Για να βάλουμε τη δύναμη 110 χιλιάδων μηχανικών στην υπηρεσία της οικονομικής ανάκαμψης».