Oμόφωνα ένοχος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ήταν η ετυμηγορία των δικαστών του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας για τον Βαγγέλη Στεφανάκη, ο οποίος και πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της φίλης του Φαίης Μπλάχα στη Νέα Μάκρη. Δικαστές και ένορκοι έκριναν ένοχη (όπως και πρωτόδικα) και την Μαριαλένα Μπλάχα, αδελφή του θύματος για τα αδικήματα της ψευδορκίας και της υπόθαλψης εγκληματία.

Λίγη ώρα μετά την ομόφωνη καταδίκη του Βασίλη Στεφανάκη οι δικαστές αναγνώρισαν στον κατηγορούμενο ένα ελαφρυντικό, που εκ του νόμου είναι ικανό να… σπάσει τα ισόβια, ποινή που εξέτιε με βάση την πρωτόδικη απόφαση.

Οι δικαστές και οι ένορκοι του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας καθώς έκριναν ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξης του, μεταφέροντας την 23χρόνη Φαίη στο νοσοκομείο. Έτσι, το Δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε ποινή κάθειρξης 20 ετών και στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για πέντε έτη.

Στην αδελφή της Φαίης, Μαριαλένα Μπλάχα το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και την καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών με τριετή αναστολή για τα πλημμελήματα της υπόθαλψης εγκληματία και της ψευδορκίας.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Απρίλιο του 2013, όταν η 23χρονη, τότε, Φαίη Μπλάχα, κατέληξε στο νοσοκομείο έπειτα από άγριο ξυλοδαρμό από τον ερωτικό της σύντροφο Βαγγέλη Στεφανάκη.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό σε κανέναν από τους δύο κατηγορουμένους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ο Β. Στεφανάκης είχε εμπλακεί σε άλλες υποθέσεις βίας ενώ είχε επιτεθεί δύο φορές στην αδικοχαμένη Φαίη πριν τον ξυλοδαρμό της από τον ίδιο, τα ξημερώματα της 6η Απριλίου, ο οποίος και επέφερε κατά την ίδια το θάνατο της νεαρής κοπέλας.