«Σήμερα είναι μια ωραία ημέρα» δήλωνε χθες το πρωί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου από την Αίγινα, όπου έφθασε για τον αγιασμό του Δημοτικού Σχολείου Πέρδικας, ενώ δεκάδες αναπληρωτές δάσκαλοι έβρισκαν την ίδια ημέρα μία από τις χειρότερες της ζωής τους… Κι αυτό γιατί ξυπνούσαν στην παραλία της Σαντορίνης και της Μυκόνου, αφού το πρώτο τους βράδυ στα δυο νησιά το πέρασαν με υπνόσακους στην άμμο. Δεν βρήκαν ούτε σπίτι ούτε ξενοδοχείο για να τους φιλοξενήσει. Τα καταλύματα στα δυο νησιά ήταν νοικιασμένα στην πλειονότητά τους ή τα ποσά που τους ζητούσαν να πληρώσουν ήταν αστρονομικά για την οικονομική τους κατάσταση.
Ετσι, στην παραλία της Σαντορίνης και της Μυκόνου αναγκάστηκαν να κοιμηθούν δεκάδες δάσκαλοι που έφτασαν στην περιοχή των Κυκλάδων με το μεγαλύτερο «κύμα» αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έστειλε το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Η περίφημη κάλυψη των κενών στα σχολεία είχε έτσι ένα… μελανό σημείο: για πρώτη φορά το υπουργείο Παιδείας προσλαμβάνει 15.000 άτομα σε δύο ημέρες! Ούτε στο παρελθόν ούτε σήμερα, όμως, οι εκπρόσωποι της πολιτείας φρόντισαν να συνεννοηθούν με τις τοπικές Αρχές ή τα συναρμόδια υπουργεία για τη φιλοξενία ανθρώπων που μάθαιναν σε ποια πόλη θα διδάξουν τρεις ημέρες πριν από τον διορισμό τους.
Υψηλό το κόστος ζωής
Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας καταγγέλλουν ότι σε περιοχές με υψηλό κόστος ζωής οι εκπαιδευτικοί καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για κατοικία, χωρίς να έχουν καμία μορφή επιδότησης της κατοικίας τους από το κράτος. Φέτος το πρόβλημα κορυφώθηκε και οδήγησε χθες δεκάδες εκπαιδευτικούς να διαδηλώνουν με κατεύθυνση τα δημαρχεία των δυο δημοφιλών νησιών.
«Ειλικρινά δεν έχω βρεθεί σε χειρότερη κατάσταση ώς σήμερα, αλλά δεν θα τους κάνω τη χάρη να παραιτηθώ» λέει η Ελένη Μπλάντα, αναπληρώτρια δασκάλα Αγγλικών, που προσελήφθη για να εργαστεί σε σχολείο της Σαντορίνης.
«Εχω μείνει στον αέρα, με ένα αμάξι φορτωμένο, χωρίς να ξέρω πού θα μείνω, ενώ χθες φιλοξενήθηκα για μία ημέρα σε ένα διαμέρισμα με δυο άλλες συναδέλφους μου. Η κατάσταση είναι απελπιστική, δεν υπάρχει ίχνος αξιοπρέπειας σε αυτό που ζούμε» ξεσπάει η Ελένη Μπλάντα.
Διαρκούσης της συνομιλίας μας, την πληροφορούν ότι βρέθηκε ένα διαμέρισμα στο οποίο θα μπορέσει να μείνει προσωρινά με τις δυο συναδέλφους της, ώς το τέλος του μήνα. Κάτι που τελικά την ηρεμεί και χαλαρώνει. «Συγχωρέστε με, αλλά δεν έχω ξαναζήσει χειρότερη ημέρα στη δουλειά μου» λέει μιλώντας στα «ΝΕΑ».
Στο νησί έφτασαν προχθές 120 εκπαιδευτικοί νηπιαγωγείων και δημοτικών και αρκετοί ακόμη εκπαιδευτικοί γυμνασίων και λυκείων.
«Πολλοί συνάδελφοί μας χθες έμειναν στην παραλία γιατί δεν είχαν πού να πάνε. Ενα ολόκληρο καράβι έφευγε προχθές από τη Σύρο με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έψαχναν να βρουν πού θα μείνουν και όλοι έπαιρναν αρνητικές απαντήσεις. Οι ιδιοκτήτες οικημάτων ή ξενοδοχείων στη Σαντορίνη νοίκιαζαν τα δωμάτιά τους σε υψηλά ποσά σε τουρίστες για την τουριστική περίοδο» συνεχίζει.
«Είδα ανθρώπους απελπισμένους, να κλαίνε, να μην ξέρουν τι θα κάνουν. Είναι τρόπος αυτός να φέρεται η πολιτεία στους εκπαιδευτικούς;» αναρωτιέται.
Με ένα μωρό παιδί
Η Αφροδίτη Μ. είναι μητέρα ενός παιδιού ενάμισι έτους και βρέθηκε στη Σαντορίνη με τον άνδρα της που είναι εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Δεν υπήρχε τίποτα για να μείνουμε» λέει μιλώντας στα «ΝΕΑ». «Μας έδειξαν ένα πολύ κακό δωμάτιο που δεν είχε καν τουαλέτα μέσα. Δεν ξέρω πώς πήγαμε σήμερα στο σχολείο για τον αγιασμό. Πάλι καλά, λέγαμε, που κάναμε τελικά και μπάνιο. Δεν μπορούμε καν να μαγειρέψουμε σωστά για το παιδί μας. Και φυσικά δεν είχαμε καν ημέρες να ψάξουμε πού θα μείνουμε».
Με παρέμβαση του Δήμου της Σαντορίνης, στο οποίο κατέφυγαν χθες το πρωί οι εκπαιδευτικοί για να ζητήσουν βοήθεια, η οικογένεια βρήκε τελικά σπίτι για λίγες ημέρες. Κανένας όμως δεν τους εξασφάλισε μια μόνιμη λύση για τη φετινή χρονιά.
«Συνάδελφοι που σήμερα παρουσιάστηκαν στα σχολεία τους είναι εδώ και ημέρες χωρίς στέγη εξαιτίας της απροθυμίας των ντόπιων να παραχωρήσουν σπίτια ή δωμάτια προς ενοικίαση. Οπου δε υπάρχουν τέτοια, νοικιάζονται από τέλη Σεπτεμβρίου σε τιμές από 500 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 700 ευρώ, την ώρα που ο μισθός ενός αναπληρωτή κυμαίνεται στα 870 ευρώ» λέει σχετικά ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας των αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Φερφύρης. «Ετσι οι συνάδελφοι νοικιάζουν με την ημέρα δωμάτια, όσοι βρουν, κάτι όμως που εκτοξεύει τα ημερήσια έξοδά τους σε πόσα που κυμαίνονται στα 80 ευρώ, σε μια εποχή που το μόνο τους έσοδο είναι το επίδομα των 360 ευρώ του ταμείου ανεργίας» συνεχίζει.
Σε αυτοκίνητα και σκηνές
Οπως εξηγεί, πολλοί εκπαιδευτικοί, εκτός της παραλίας των νησιών, διάλεξαν λύσεις όπως τα αυτοκίνητά τους ή σκηνές για τις πρώτες ημέρες τους εκεί. Αντίστοιχα προβλήματα εκτός από τη Σαντορίνη και τη Μύκονο διαπιστώθηκαν χθες στην Κέρκυρα και την Κρήτη.
«Χρειάστηκαν δύο ημέρες για να καταρρεύσει η επικοινωνιακή πολιτική του υπουργείου Παιδείας και να αποδειχθεί η αδιαφορία του για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς» λέει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος. «Δεν θα δεχτούμε περαιτέρω εξευτελισμό των συναδέλφων μας και καλούμε το υπουργείο να ενεργήσει άμεσα για να λύσει το ζήτημα. Σε διαφορετική περίπτωση θα αντιδράσουμε δυναμικά».
Ο Θόδωρος Διαμαντής, πρόεδρος του συλλόγου αναπληρωτών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι «νοικιάζονται αυτήν τη στιγμή κυριολεκτικά κοτέτσια σε τιμές εξευτελιστικές για έναν εκπαιδευτικό… Τώρα οι κάτοικοι της Σαντορίνης νοικιάζουν και διαδικτυακά τα σπίτια τους, οπότε, εφόσον πετυχαίνουν υψηλές τιμές διαθέτοντάς τα σε τουρίστες, οι εκπαιδευτικοί τελικά δεν βρίσκουν τίποτα. Τις επόμενες ημέρες θα έρθουν ακόμη 40 με 50 άτομα, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων στο νησί. Πού θα μείνουν αυτοί;».
Και συνεχίζει απογοητευμένος: «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως προγραμματισμός από την πολιτεία. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουμε δυο-τρεις ημέρες για να φύγουμε από τα σπίτια μας και να στελεχώσουμε σχολεία στην άλλη άκρη της χώρας, χωρίς κανένας να έχει προβλέψει το πρόβλημα του πού θα μείνουμε. Είναι συνθήκες σύγχρονου κράτους αυτές;».