Οι δείκτες του ρολογιού της Δικαιοσύνης αρχίζουν να μετρούν από σήμερα αντίστροφα τον χρόνο για την επιλογή στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.
Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη του νέου δικαστικού έτους, στις 18 Σεπτεμβρίου 2018, ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και η κυβέρνηση ετοιμάζονται για την επιλογή του νέου προέδρου στην κορυφή της ποινικής και της πολιτικής Δικαιοσύνης, καθώς στο τέλος του περασμένου Ιουνίου αποχώρησε λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας όπως ρητά το Σύνταγμα προβλέπει, η Βασιλική Θάνου, η οποία ανέλαβε καθήκοντα άμισθης προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού.
Από σήμερα αρχίζει η διαδικασία ακρόασης των υποψηφίων στη Βουλή για την προεδρία του Αρείου Πάγου, αλλά και για τις θέσεις των αντιπροέδρων στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η σχετική διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη το πρωί. Γεγονός που, όπως λένε όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν, σηματοδοτεί ουσιαστικά και την αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή των ανώτατων δικαστών για τις κορυφαίες θέσεις στο Θέμιδος Μέλαθρον. Επιπλέον, αναμένεται η επιλογή δύο αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και του ανώτατου δικαστικού λειτουργού για τη θέση του γενικού επιτρόπου Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Το προσκλητήριο. Το ενδιαφέρουν, όπως είναι φυσικό, συγκεντρώνει το πρόσωπο εκείνο που θα επιλεγεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για την προεδρία του Αρείου Πάγου. Η «πρόσκληση» της Βουλής για τη θέση αυτή έχει έξι αποδέκτες: Τρεις αντιπροέδρους και τρεις αρεοπαγίτες, από τους οποίους ένας θα είναι ο νέος ή νέα πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας. Συγκεκριμένα καλούνται σε ακρόαση ο αρχαιότερος κατά την επετηρίδα του δικαστικού σώματος, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο οποίος λόγω της θέσεώς του εκτελεί και χρέη προέδρου, Ιωάννης Γιαννακόπουλος, οι επίσης αντιπρόεδροι Ειρήνη Κιουργκτσόγλου – Πετρουλάκη και Δημήτρης Κράνης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Τον κατάλογο για την κορυφαία αυτή θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου συμπληρώνουν οι αρεοπαγίτες Μαρία Γαλάνη – Λεοναρδοπούλου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Βασίλης Πέππας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση εκ του νόμου μπορεί να επιλέξει για το ήπατο και τιμητικό αυτό αξίωμα του θεσμού της Δικαιοσύνης όχι μόνο κάποιον από τους αντιπροέδρους, αλλά και αρεοπαγίτη, υπό την προϋπόθεση ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός να έχει συμπληρώσει τετραετή θητεία στη συγκεκριμένη θέση, ώστε να μπορέσει να φτάσει στην κορυφή χωρίς να έχει περάσει από τον ενδιάμεσο βαθμό του αντιπροέδρου. Τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή αναμένεται να περάσουν και οι υπόλοιποι αρεοπαγίτες που έχουν κληθεί, οι οποίοι έχουν λάβει τη σχετική πρόσκληση έχοντας εγγράψει πιθανή υποψηφιότητα για μια από τις πέντε θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου που έμειναν κενές μετά την αποχώρηση λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας των προκατόχων τους Δήμητρας Παπαντωνοπούλου, Ευθυμίας Λαμπροπούλου, Ασπασίας Καρέλλου, Γεράσιμου Φουρλάνου και Δήμητρας Μπουρνάκα.Οι διεργασίες για τις κομβικές θέσεις στην κορυφή της ηγεσίας βρίσκονται εδώ και καιρό σε εξέλιξη, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης, λόγω των σαρωτικών αλλαγών που εκ των πραγμάτων επιφέρουν οι αποχωρήσεις, πέραν της προέδρου του Αρείου Πάγου, πέντε αντιπροέδρων και πολλών αρεοπαγιτών, οι οποίοι συμπλήρωσαν το 67ο έτος της ηλικίας τους και ως εκ τούτου, με βάση το όριο του Συντάγματος, έκλεισαν τον κύκλο τους στο δικαστικό σώμα.
Το κλειδί της επιλογής. Υπό αυτά τα δεδομένα, κρίσιμο είναι το ερώτημα αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιλογή ανώτατων δικαστικών που έχουν ακόμα έναν χρόνο θητείας ή αν θα επιλέξει ανώτατους δικαστές οι οποίοι θα έχουν μπροστά τους μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Πάντως, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει για τη θέση του προέδρου ανώτατο δικαστικό που θα έχει χρόνο να μείνει τουλάχιστον έως το 2019, ως επικρατέστερη φέρεται η σημερινή αντιπρόεδρος Ειρήνη Κιουρκτσούγλου – Πετρουλάκη, όπως και ο αρεοπαγίτης Βασίλης Πέππας.
Σε περίπτωση, πάντως, που η κυβέρνηση ακολουθήσει το σενάριο μονοετούς θητείας, τότε επικρατέστερος φέρεται ο αντιπρόεδρος Ιωάννης Γιαννακόπουλος.
«Αυτό που προέχει είναι οι όποιες επιλογές της κυβέρνησης να φέρουν την ηρεμία ξανά στο δικαστικό σώμα» λένε με νόημα δικαστικές πηγές εν αναμονή της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι οι κυβερνητικές επιλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Δικαιοσύνη καλείται να ανταποκριθεί σε σύνθετους ρόλους που αφορούν εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων διαφθοράς με αντικείμενο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά και να συμβάλει στην επιτάχυνση των επενδύσεων με την ταχεία απονομή της.