Η μόλυνση της θάλασσας του Σαρωνικού έφτασε μέχρι τις ακτές της Φρεαττύδας του Πειραιά, με τον εντοπισμό πετρελαιοκηλίδας και έντονη δυσοσμία, τη στιγμή που τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί άμεσα και ικανοποιητικά.
Ωστόσο, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης ζήτησαν έκτακτη σύσκεψη όλων των φορέων στο υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το περιστατικό και την εξέλιξη των εργασιών μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά, «O Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε ότι η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας, κατευθύνεται προς την Πειραϊκή, επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος κ. Σταμάτη Ράπτη, προκειμένου να ζητήσει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, καθώς ο Δήμος Πειραιά δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης. Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τον Δήμαρχο Πειραιά ότι αύριο το πρωί που θα μπορέσει να εκτιμηθεί η κατάσταση, θα είναι σε θέση να τον ενημερώσει τόσο για τον τρόπο όσο και για το χρονοδιάγραμμα του καθαρισμού της περιοχής της Πειραϊκής.»
Στο μεταξύ, επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκειμένου να εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης από τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», με 2.570 τόνους καύσιμα, νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.
Συμμετέχουν πέντε μεγάλα αντιρρυπαντικά σκάφη
Το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρχές, θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, όπως αυτές προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθ. 148 «Περιβαλλοντική ευθύνη για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον», καλώντας την πλοιοκτήτρια εταιρεία να καταθέσει εγγράφως στοιχεία για τις έως τώρα ενέργειές της, καθώς και χρονοδιάγραμμα ενεργειών, όπως και μέτρα απορρύπανσης της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής και μέτρα πρόληψης περαιτέρω πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας.
Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του λιμενικού σώματος που επιχειρούν επί τόπου, ενώ στη Σαλαμίνα, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν σταλεί επιπλέον τρία βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών.
Επίσης το ΣΥΓΑΠΕΖ, θα καθορίσει επιπλέον τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του παράκτιου οικοσυστήματος, τον τρόπο παρακολούθησης αυτών και τη σχετική εργασία, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημίας.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν από το μεσημέρι πέντε μεγάλα αντιρρυπαντικά σκάφη ιδιωτικής εταιρείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μεγάλα κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας που παρέσυραν οι άνεμοι προς την πλευρά της Πειραϊκής, μετά τη βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου.