Πέρυσι, από το βήμα της ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε διάφορες εξαγγελίες, από τις οποίες, όπως σημείωναν στο χθεσινό τους φύλλο «ΤΑ ΝΕΑ», δεν τηρήθηκε ούτε μία. Στη φετινή ΔΕΘ δεν χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος. Ηταν αρκετή μία ημέρα για να αποδειχθεί ότι το φιλεπενδυτικό προφίλ του επικεφαλής της κυβέρνησης ήταν ακόμη μια φούσκα. Οτι το άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα δεν ήταν καν όψιμο. Ηταν κενό περιεχομένου.

Ακόμη και αν δεχθεί κανείς καλόπιστα ότι ο Πρωθυπουργός ήθελε να εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές τρία ολόκληρα χρόνια από τότε που τους προειδοποιούσε να «μην τολμήσουν να επενδύσουν εδώ γιατί θα χάσουν τα λεφτά τους», η εξέλιξη με την επένδυση της Χαλκιδικής κάθε άλλο παρά βοηθά στη δημιουργία ενός θετικού επενδυτικού κλίματος. Οι επενδύσεις απαιτούν πρωτίστως ένα αξιόπιστο περιβάλλον. Και η κυβέρνηση αυτή δείχνει να κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει αυτήν ακριβώς την αξιοπιστία.

Οσο αναξιόπιστο είναι ένα κράτος που προσφέρει το έδαφός του για εκμετάλλευση χωρίς κανόνες και αρχές, άλλο τόσο αναξιόπιστο είναι εκείνο που άλλα υπόσχεται στους ενδιαφερόμενους επενδυτές και άλλα πράττει. Είναι μια διπροσωπία που δεν κάνει τους επενδυτές να «χάσουν τα λεφτά τους», αλλά τους εργαζομένους τις δουλειές τους. Και οι δουλειές δεν χάνονται μόνο από τις επενδύσεις που φεύγουν. Χάνονται και από εκείνες που, έχοντας γνώση και εικόνα, δεν πρόκειται να έρθουν ποτέ.