Σε ένα πρωτοφανές ρεσιτάλ παραπληροφόρησης το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι δεν έγιναν μειώσεις συντάξεων, ούτε αυξήσεις εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες! Με ένα ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο διανέμεται στη ΔΕΘ, το υπουργείο παρουσιάζει μια «μαγική» εικόνα για τις συντάξεις, τις εισφορές και γενικά για το ασφαλιστικό σύστημα.

Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική και τη γνωρίζουν όλοι. Με τον νόμο Κατρούγκαλου οι συντάξεις μειώθηκαν έως 30%, καταργείται το ΕΚΑΣ, μειώθηκαν οι συντάξεις χηρείας κ.λπ. Ο νόμος αυτός επέβαλε συνολικά 22 ψαλίδια σε συντάξεις και επιδόματα. Μάλιστα τονίζεται ότι περίπου 1.100.000 παλιοί συνταξιούχοι υπολογίζεται πως θα θιγούν από 1/1/2019 από τον επανυπολογισμό και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πάνω στο Ασφαλιστικό και στις «ουρές» φθάνει τα 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνά και τα δύο προηγούμενα Μνημόνια μαζί (3,5 δισ. ευρώ το 1ο Μνημόνιο και 3,9 δισ. ευρώ το 2ο Μνημόνιο) οδηγώντας σε φτωχοποίηση τους συνταξιούχους.
Ταξίδια – αστραπή

Στη Βουδαπέστη βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στο περιθώριο των εργασιών, θα συναντηθεί με τον ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Ορμπαν, αλλά και με Ελληνες της Ομογένειας. Με το που θα επιστρέψει, πάντως, θα ταξιδέψει στην Κέρκυρα, όπου την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.

Στο πλαίσιο αυτού, θα συνεδριάσουν από κοινού τα Υπουργικά Συμβούλια των δύο χωρών, ενώ στη συνάντηση του Τσίπρα με τον ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους, η οποία –όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη –είναι έτοιμη από τον Ιούλιο και πήρε και τυπικά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Οχι, λένε οι γιατροί

Αναιμικό αποδείχτηκε το ενδιαφέρον των γιατρών για τη στελέχωση της… νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρά (και) τη συνεχή στήριξη του Πρωθυπουργού, ο οποίος κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη ΔΕΘ χαρακτήρισε την εν λόγω μεταρρύθμιση «εμβληματική».

Η προθεσμία των αιτήσεων έληξε την περασμένη Παρασκευή –έπειτα από παράταση –με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΙΣΑ) να καταδεικνύουν ότι η ιατρική κοινότητα δεν πείθεται για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ετσι, από τον Σύλλογο δόθηκαν μόλις 98 βεβαιώσεις μελών (απαραίτητες για την αίτηση των υποψηφίων) για την κάλυψη 195 θέσεων στις ΤOΜΥ στην Αθήνα. Από αυτές οι αιτήσεις των γενικών ιατρών είναι 29, των παθολόγων 30, ενώ οι υπόλοιπες 39 αφορούν παιδιάτρους.

Η εικόνα, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, είναι χειρότερη στην περιφέρεια, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων είναι πολύ λιγότερες από τις θέσεις που έχουν προκηρυχτεί.

«Το υπουργείο Υγείας επιχείρησε να δημιουργήσει έναν υγειονομικό στρατό με… ψίχουλα, προχειρότητα και ιδεοληψία. Αντιμετωπίζει τους γιατρούς ως εργαζομένους δεύτερης κατηγορίας, ενώ προβλέπει για τους πολίτες φτηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας» σχολιάζει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.
«Θύμα εμπαιγμού»

Λίγες ώρες πριν από την ομιλία τής Φώφης Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη, ο Βαγγέλης Βενιζέλος έκανε τη δική του παρέμβαση μιλώντας στο τοπικό Ράδιο Θεσσαλονίκη και στον δημοσιογράφο Στέφανο Διαμαντόπουλο.

«Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται φιλοεπενδυτικός στις 10 Σεπτεμβρίου και στις 11 Σεπτεμβρίου δηλώνει η Eldorado Gold ότι αποχωρεί και καταγγέλλει διότι είναι θύμα εμπαιγμού και άρα μια επένδυση τεράστιων διαστάσεων παύει να λειτουργεί» σχολίασε ο Βενιζέλος για την πρόσφατη απόφαση της Eldorado, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις και για την Κεντροαριστερά: «Προς το παρόν, η συζήτηση γίνεται για οργανωτικά και διαδικαστικά θέματα. Το σέβομαι αυτό, το παρακολουθώ εν μέρει, περιμένω να γίνει συζήτηση επί της ουσίας. Δεν μπορείς με υπαινιγμούς και γενικολογίες και αοριστολογίες και στερεότυπα να δώσεις απάντηση στις μεγάλες αγωνίες» ανέφερε, συνεχίζοντας να εκφράζει τις διακριτικές του διαφωνίες με την εξέλιξη του εγχειρήματος.
Διάβημα Αλιβιζάτου

Διάβημα στις εταιρείες δημοσκοπήσεων έκανε ο Νίκος Αλιβιζάτος για να προσέχουν τις προϋποθεσεις με τις οποίες διεξάγουν δημοσκοπήσεις. Προϋποθέσεις όπως «δεν μετράμε ονόματα υποψηφίων που δεν υποψήφιοι» ακούγονται λογικές. Ισως, λέω ίσως, δεν χρειάζεται να σ’ το επισημαίνει ένας συνταγματολόγος.