Σε μετωπική πολιτική σύγκρουση οδηγεί η απόφαση που πήρε η Eldorado Gold να αναστείλει το επενδυτικό της έργο, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για κραυγαλέα κυβερνητική ανικανότητα στον τομέα των επενδύσεων. Η παρέμβαση Καρανίκα ήταν το όχημα για μια αντιπολιτευτική αντεπίθεση που θα κλιμακωθεί, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται εγκλωβισμένη στις δικές της υποσχέσεις. Μόλις ένα 24ωρο μετά το επενδυτικό… Ελντοράντο που υποσχόταν ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, τελικά «το Grinvest ακυρώθηκε στην πράξη» και η κυβέρνηση «στέλνει στα τσακίδια χιλιάδες εργαζομένους», όπως σημειώνουν από Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη.

Τον χορό των αντιδράσεων έσυρε η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ούτως ή άλλως είχε αναγάγει σε «σημαία» της και βασικό άξονα της δικής της παρουσίας στη ΔΕΘ την προσέλκυση επενδύσεων. Η αντίδραση εκφράστηκε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με προσωπική δήλωση του αρχηγού της –κίνηση που φανερώνει ότι η ΝΔ είναι αποφασισμένη να κρατήσει ψηλά το θέμα στην αντιπολιτευτική ατζέντα της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει χρόνια συστηματική προσπάθεια να σταματήσει την επένδυση. Εκανε δε λόγο για πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης στις πλάτες απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους, σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο πως όσα συμβαίνουν «στέλνουν ένα πολύ εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές».

Η ατμόσφαιρα είναι πολεμική έπειτα και από τη στοχοποίηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Μαξίμου ως «υποκινητή» της απόφασης της εταιρείας. Χρησιμοποιώντας τη φρασεολογία του πρωθυπουργικού συμβούλου Νίκου Καρανίκα, η Πειραιώς απάντησε πως «μια κυβέρνηση που στέλνει στα “τσακίδια” όχι μόνο την εταιρεία, αλλά και χιλιάδες εργαζομένους και τις οικογένειές τους έχει πολύ θράσος για να εγκαλεί την αντιπολίτευση».

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ήταν όμως και οι αντιδράσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών. Η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε στον κυβερνητικό συνασπισμό, αναφέροντας ότι πλέον «το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ καταρρέει», ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης στηλίτευσε τις κυβερνητικές πρακτικές, αναφέροντας ότι «τα ατελείωτα πηγαινέλα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τις επενδύσεις καταστρέφουν μεγάλες δουλειές στη χώρα».

ΤΟ ΚΚΕ. Ανησυχία για τους εργαζομένους εξέφρασε το ΚΚΕ, το οποίο τόνισε πως για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να πλανάται από πάνω τους «το φάντασμα της ανεργίας, επιβεβαιώνοντας και με αυτό τον τραγικό τρόπο ότι ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων ούτε η προστασία του περιβάλλοντος μπορούν να διασφαλισθούν μόνιμα με επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων που το μόνο που επιδιώκουν είναι η μέγιστη δυνατή κερδοφορία τους».

n Σύμμαχο βρήκε η κυβέρνηση στο πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος συνέστησε στο Μαξίμου «να μην αντιμετωπίσει και το συγκεκριμένο θέμα με τη συνήθη υποχωρητική τακτική του».