Η απογοήτευση ήταν έκδηλη στα πρόσωπά τους. Ούτε μία ώρα πριν από τη συνάντησή τους με τη Φώφη Γεννηματά, στη Θεσσαλονίκη, οι μεταλλωρύχοι της Κασσάνδρας πληροφορήθηκαν επισήμως ότι η Eldorado Gold προτίθεται να αποσυρθεί από τη χώρα στα τέλη του μήνα. Για τους περισσότερους, η εργασία τους στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική είναι η μοναδική πηγή εσόδων. Παρότι τους πρόλαβαν οι εξελίξεις, ωστόσο, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω, ενώ συζητούν ακόμη και την κάθοδό τους στην πρωτεύουσα, επιδιώκοντας να μιλήσουν με τον Πρωθυπουργό.
«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της χώρας, όμως ούτε εμείς ούτε η εταιρεία καθήσαμε ποτέ στο τραπέζι» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, πρόεδρος των εργαζομένων Επιφάνειας στα μεταλλεία. «Το θεωρούμε τουλάχιστον άδικο, καθώς πρέπει να ακουστούν οι θέσεις μας στα υψηλότερα κλιμάκια, ακόμα και στον Πρωθυπουργό» συμπληρώνει, διευκρινίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις μόλις τώρα αρχίζουν. «Θα μας βρουν μπροστά τους. Δεν θα θυσιάσουμε την εργασία μας για κανέναν απολύτως λόγο, ειδικά αυτή την περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια της ανέχειας». Στη συνάντησή τους, η Φώφη Γεννηματά τούς υποσχέθηκε πως θα φέρει το θέμα στη Βουλή, καθώς θεωρεί πως οι καθυστερήσεις είναι πολιτικής και όχι τεχνικής φύσεως.
Ο Βασίλης Βασιλειάδης, γραμματέας στο Σωματείο Επιστημόνων και προϊστάμενος στο Τμήμα Υγείας, εργάζεται σε μεταλλεία τα τελευταία δώδεκα χρόνια. «Η απόφαση της εταιρείας ήταν αναμενόμενη» σχολιάζει. «Ξέραμε πως κάπου εκεί θα καταλήξουμε, μιας και έπειτα από όλα όσα έχουμε περάσει τα δύο τελευταία χρόνια καταλάβαμε πως πρόκειται για ένα απόλυτα ενορχηστρωμένο παιχνίδι. Να κουραστεί, δηλαδή, ο επενδυτής και να σηκωθεί να φύγει μόνος του για να μην τον διώξει η κυβέρνηση και πάρει όλο το κόστος» εξηγεί, αποδίδοντας σημαντικότατες ευθύνες στα αρμόδια υπουργεία. «Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή, από μια κυβέρνηση που χρησιμοποιεί όλα τα τεχνάσματα που σκαρφίζονται στελέχη και παράγοντες –σε τοπικό κυρίως επίπεδο και με τη βοήθεια επιστημόνων που φιλοδοξούν για μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, επενδύοντας το μέλλον τους» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Οι άδειες που βρίσκονται πάνω στο γραφείο του υπουργού και περιμένουν εδώ και δύο μήνες δεν υπογράφονται για ευνόητους λόγους. Ολόκληρη η τοπική κοινωνία, η Κεντρική Μακεδονία και η ελληνική οικονομία δυστυχώς γίνονται έρμαιο της βουλευτικής έδρας που βγάζει η περιοχή».
Αν η απόφαση της εταιρείας δεν αλλάξει, ο δρόμος για τους εργαζομένους είναι η αναζήτηση εργασίας εκτός Ελλάδας. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για εμάς» επισημαίνει ο Βασιλειάδης. «Ετσι κι αλλιώς, ένα πολύ μεγάλο μέρος από το σωματείο μας είναι άνθρωποι με καριέρες στο εξωτερικό που τις άφησαν για μια τόσο καλά σχεδιασμένη επένδυση, η οποία είχε περάσει από χίλια δυο προβλήματα στο παρελθόν».
Η ΓΣΕΕ. Την έντονη διαφωνία της με την απόφαση αναστολής της επενδυτικής δραστηριότητας της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός εκφράζει η ΓΣΕΕ, δηλώνοντας τη συμπαράστασή της στον αγώνα των χιλιάδων εργαζομένων και των σωματείων στα μεταλλεία Χαλκιδικής. «Την ίδια διαφωνία και ταυτόχρονα την απογοήτευσή μας εκφράζουμε και για τη μέχρι σήμερα αντιεπενδυτική και εχθρική στάση της κυβέρνησης», υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία.