Η είσοδός της στο Βελλίδειο θύμιζε ΠΑΣΟΚ σε προεκλογικές ημέρες, έστω κι αν τυπικώς η Φώφη Γεννηματά δεν έφθασε στη ΔΕΘ για να κάνει παρουσίαση της υποψηφιότητάς της. Στόχος της ήταν να πραγματοποιήσει μια ηγετική εμφάνιση, εξού και η απόφαση να μιλήσει από το ίδιο βήμα από όπου μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ αποφάσισε στη Θεσσαλονίκη να αφήσει για λίγο στην άκρη τις εσωκομματικές διαδικασίες για να ασκήσει αντιπολίτευση, ενισχύοντας την «κυβερνησιμότητα» του μεσαίου χώρου, ο οποίος βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης. Ηταν εμφανές, ωστόσο, ότι η επίθεση στον Πρωθυπουργό έγινε με το βλέμμα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
«Υπάρχει λύση προοδευτική και κεντροαριστερή» ανέφερε η Γεννηματά απαντώντας σε υψηλούς τόνους στα ανοίγματα του Τσίπρα: «Εχουμε χαράξει αυτόνομη πορεία και στρατηγική, ας το καταλάβουν. Δεν είμαστε συμπλήρωμα κανενός, θα πρωταγωνιστήσουμε και πάλι στην πολιτική ζωή του τόπου». Χρησιμοποιώντας δε το νέο της σύνθημα –«ντέρμπι για τρεις» –ανέπτυξε τις οικονομικές πτυχές του Σχεδίου Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία κινήτρων για τις επιχειρήσεις, στην επιστροφή της νέας γενιάς που έφυγε στο εξωτερικό και στη στήριξη των μικρομεσαίων νοικοκυριών, μέσα από ένα προφίλ προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. «Την Ελλάδα του μέλλοντος μας μπορούμε να την πετύχουμε με μια πολιτική ανατροπή, μέσα από την νέα και ενιαία παράταξη της Κεντροαριστεράς» κατέληξε ζητώντας τη συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών στη διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας.
Γιατί, φυσικά, παρά τη σημειολογική της παρουσία στη ΔΕΘ, το επιτελείο της δούλευε στα μετόπισθεν κινητοποιώντας τη βάση του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή που έρχεται στον ορίζοντα. Τα πηγαδάκια που σχολίαζαν τις εξελίξεις και οι επεξηγήσεις των θέσεων Γεννηματά πάνω στα διαδικαστικά, ειδικά στο θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, έδιναν και έπαιρναν. Ισως, όμως, η πιο σημαντική «εσωκομματική» κίνηση της επικεφαλής της ΔΗΣΥ ήταν η συνάντησή της με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.
«ΚΛΕΙΔΙ» Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ. Παρότι ο Γιάννης Μπουτάρης είναι πολύ προσεκτικός και, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του στηρίζοντας μια συγκεκριμένη υποψηφιότητα, η θετική παρουσία του στη Θεσσαλονίκη τον καθιστά μάλλον απαραίτητο σύμμαχο. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, του οποίου η πορεία ώς το δημαρχείο έχει κοινά σημεία με την αντίστοιχη πορεία του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα, είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να έχει παρεμβατικό ρόλο στους Βορειοελλαδίτες. Διατηρώντας το στίγμα του ανεξάρτητου, ο Μπουτάρης ανήκει στον κεντρώο χώρο χωρίς να είναι μέλος ενός κόμματος –αν και, όπως είπε χθες στη Γεννηματά, «είναι πιο πασόκος από τους πασόκους».
Με τον Καμίνη, τον Γιάννη Δημαρά, τον Πάνο Σκοτινιώτη και τον Φίλιππο Φίλιο το 2013 συγκρότησαν την «πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων» και προσπάθησαν να βρουν κοινούς άξονες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από έναν κεντροαριστερό βηματισμό. Μπορεί τελικά μόνο δύο να εξελέγησαν εκ νέου, ωστόσο η κίνησή τους αποτέλεσε ένα πρώιμο βήμα συνεννόησης στον χώρο της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου, η οποία με τη δημιουργία του νέου φορέα μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία. «Η ενότητα του χώρου είναι πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες» ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στη Φώφη Γεννηματά, εξηγώντας πόσο σημαντικό βήμα θεωρεί τη συνένωση του χώρου. «Εύχομαι η προσπάθεια που γίνεται τώρα να ευοδωθεί, να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση που έχει απόλυτη ανάγκη η Ελλάδα, να ξεφύγουμε από όλες τις ιδεοληψίες που υπάρχουν, είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά και να δημιουργηθεί με βάση όλα αυτά τα στελέχη που πάλεψαν πολλά χρόνια και έχτισαν τη νέα Ελλάδα», ήταν το μήνυμά του.
Η Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι η μόνη που κατανοεί τη σημασία μιας ενδεχόμενης στήριξης Μπουτάρη. Τον δήμαρχο φρόντισε να συναντήσει πρώτος ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ σήμερα το μεσημέρι θα τον επισκεφθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης. Την Τετάρτη ο Θεοδωράκης θα πραγματοποιήσει και την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως υποψήφιος αρχηγός, έστω κι αν εμφανιστεί στη ΔΕΘ ως επικεφαλής του Ποταμιού.