Οι υποψήφιοι

Οι Νορβηγοί προσήλθαν χθες στις κάλπες για να αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί της χώρας τους τα επόμενα 4 χρόνια – η Συντηρητική πρωθυπουργός Ερνα Σόλμπεργκ ή ο επικεφαλής των Εργατικών Γιόνας Γκαρ Στόρε. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τις τελευταίες εβδομάδες τα δύο κόμματα (με τους συμμάχους τους) να δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Τα αποτελέσματα για 6 μικρά κόμματα θα καθορίσουν τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.

Το σύστημα

Αυτή η χώρα των 5,2 εκατομμυρίων κατοίκων χρησιμοποιεί ένα «πειραγμένο» αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο 150 από τους βουλευτές του Κοινοβουλίου (Στόρτινγκ) με τις 169 έδρες εκλέγονται απευθείας στις 19 εκλογικές περιφέρειες της Νορβηγίας. Κατόπιν, οι υπόλοιπες 19 έδρες κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που περνούν το όριο του 4%.

Στις προηγούμενες εκλογές

Το οικονομικά φιλελεύθερο, κεντροδεξιό Συντηρητικό Κόμμα με τους 48 βουλευτές του κυβερνά από τις εκλογές του 2013 σε συνασπισμό μειοψηφίας με το λαϊκιστικό, ξενοφοβικό Κόμμα της Προόδου (29 βουλευτές). Στο Κοινοβούλιο, ανάλογα με τα νομοσχέδια και στις διαδικασίες για ψήφο εμπιστοσύνης υποστηρίζεται από το κοινωνικά συντηρητικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (10 έδρες) και τους κεντρώους Φιλελευθέρους (9 έδρες). Στην αντιπολίτευση βρίσκονται οι Εργατικοί Σοσιαλδημοκράτες (55 έδρες) που είχαν αναδειχθεί σε μεγαλύτερο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές, όμως δεν μπόρεσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, το αγροτικό Κεντρώο Κόμμα (10 έδρες), η Σοσιαλιστική Αριστερά (7 βουλευτές) και οι Πράσινοι (1 έδρα), που έκαναν και την πρώτη εμφάνισή τους στο Κοινοβούλιο.