«Μακρόν, είσαι χαμένος, οι τεμπέληδες είναι στους δρόμους»: το σύνθημα στα γαλλικά κάνει ρίμα και ήταν αυτό που πρωταγωνίστησε χθες στο Παρίσι, στη Μασσαλία, στη Λυών, στην Τουλούζη, στη Ρεν, στο Μπορντό, στη Νίκαια, στη Χάβρη, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το CGT, το δεύτερο μεγαλύτερο και πλέον σκληροπυρηνικό συνδικάτο της Γαλλίας, εναντίον της εργασιακής μεταρρύθμισης που ήδη παρουσίασε μέσω διαταγμάτων ο γάλλος πρόεδρος. Ηταν η πρώτη του δοκιμασία στους δρόμους από τότε που εξελέγη. Ισως πάντως να την είχε περάσει πιο ανώδυνα αν δεν είχε «δώσει» ο ίδιος την Παρασκευή από την Αθήνα το σύνθημα στους διαδηλωτές:
«Η αποφασιστικότητά μου είναι απόλυτη. Δεν θα υποχωρήσω ούτε σπιθαμή ούτε απέναντι στους τεμπέληδες, τους κυνικούς και τους ακραίους», είχε διακηρύξει την ημέρα εκείνη ο Εμανουέλ Μακρόν από τους κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής απευθυνόμενος στη γαλλική κοινότητα της Ελλάδας και αναφερόμενος στον μεταρρυθμιστικό δρόμο που χαράζει. Μέσα σε ελάχιστη ώρα, ο γαλλικός Τύπος είχε «ξεχάσει» τη βαρυσήμαντη ομιλία της Πνύκας και αναμετέδιδε αντιδράσεις: ο επικεφαλής της CGT Φιλίπ Μαρτινέζ δήλωσε «σκανδαλισμένος», ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν κατήγγειλε «μία ομοβροντία ύβρεων εις βάρος του γαλλικού λαού», ο σοσιαλιστής αντίπαλος του Μακρόν στις προεδρικές εκλογές Μπενουά Αμόν αποκάλεσε τον γάλλο πρόεδρο «ανώριμο». Η «Monde» δεν έκρυβε μια κάποια έκπληξη για την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν «να ρίξει λάδι στη φωτιά» τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνησή του προσέγγιζε την πρώτη αυτή δοκιμασία στους δρόμους «σε μάλλον ευνοϊκές συνθήκες»: χάρη στον χρόνο και τον χώρο που έδωσε στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και κάποιες παραχωρήσεις που έκανε στα συνδικάτα, ο γάλλος πρόεδρος απέφυγε τη συγκρότηση ενός ενιαίου συνδικαλιστικού μετώπου απέναντι στη μεταρρυθμιστική του προσπάθεια να προσφέρει στις γαλλικές επιχειρήσεις περισσότερη ελευθερία και ευελιξία όσον αφορά τις προσλήψεις και τις απολύσεις, τον καθορισμό των αμοιβών και των εργασιακών συνθηκών. Το Force Ouvriere, πρωτεργάτης, μαζί με το CGT, των περυσινών κινητοποιήσεων εναντίον του «Νόμου Ελ Κομρί», της εργασιακής μεταρρύθμισης που προώθησε ο Φρανσουά Ολάντ, επέλεξε να μη συμμετάσχει στις χθεσινές κινητοποιήσεις. Το ίδιο και το μεταρρυθμιστικό συνδικάτο CFDT. Αν και τελικά στο πλευρό του CGT βρέθηκαν χθες, πέραν των συνδικάτων FSU, Solidaires και UNEF και κάποιες, οι πιο σκληροπυρηνικές, πτέρυγες των συνδικάτων που απείχαν. Οπως επίσης και ο Μπενουά Αμόν· και ο εθνικός γραμματέας του γαλλικού ΚΚ Πιερ Λοράν∙ και φυσικά ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που έτυχε θερμότατης υποδοχής στη Μασσαλία όπου διαδήλωσε.
Κάθε κινητοποίηση στη Γαλλία συνοδεύεται από έναν αναπόφευκτο πόλεμο αριθμών. Σε 400.000 υπολόγισε το CGT τους διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία, σε 223.000 το υπουργείο Εσωτερικών. Στις 9 Μαρτίου του 2016, την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων εναντίον του Νόμου Ελ Κομρί οι διοργανωτές μιλούσαν για 500.000 διαδηλωτές στη Γαλλία και το υπουργείο Εσωτερικών για 224.000 –έκανε τις συγκρίσεις ο γαλλικός Τύπος. Ο επικεφαλής του CGT μίλησε για μια «επιτυχημένη πρώτη μέρα», το συνδικάτο προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις για τις 21 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις των Ανυπότακτων Γάλλων του Μελανσόν, της ηχηρότερης αυτή τη στιγμή αντιπολίτευσης στον Εμανουέλ Μακρόν.
Διευκρίνιση από την Τουλούζη
«Τα λόγια μου ήταν ξεκάθαρα», δήλωσε προχθές από την Τουλούζη ο Εμανουέλ Μακρόν διευκρινίζοντας πως με τον χαρακτηρισμό «τεμπέληδες» αναφερόταν σε «όλες εκείνες και όλους εκείνους που πιστεύουν πως δεν πρέπει να κάνουμε την παραμικρή κίνηση στην Ευρώπη και τη Γαλλία». «Είναι λάθος να διαστρεβλώνουν κάποιοι τα λόγια μου για να δημιουργήσουν ψευδοπολεμικές», διαμαρτυρήθηκε.