Διένυσε μέσα σε δέκα ημέρες, από το Πράσινο Ακρωτήριο έως τη Φλόριδα, μια απόσταση μεγαλύτερη των 7.000 χιλιομέτρων. Σκότωσε 14 ανθρώπους στον Αγιο Μαρτίνο, δέκα ανθρώπους στην Κούβα, εννέα ανθρώπους στις Αμερικανικές και Βρετανικές Παρθένους Νήσους, δύο ανθρώπους στο Πουέρτο Ρίκο, έναν άνθρωπο στην Μπαρμπούντα καθώς και στο αρχιπέλαγος Ανγκουίλα και τουλάχιστον τρεις ανθρώπους (σε τροχαία που αποδίδονται στις καιρικές συνθήκες) στη νοτιοδυτική Φλόριδα. Εσπασε στην πορεία του όλα τα ρεκόρ έντασης και διάρκειας, άφησε δεκάδες χιλιάδες αστέγους στην Καραϊβική. Οι ζημιές που προκάλεσε θα αργήσουν να αποτιμηθούν πλήρως. Υποβαθμισμένος σε τροπική καταιγίδα πια, ο τυφώνας Ιρμα συνέχισε παρ’ όλα αυτά χθες να προκαλεί πλημμύρες σε πολλές πόλεις της βόρειας Φλόριδας, κατευθυνόμενος προς την Τζόρτζια.

Περισσότερα από επτά εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις, τα περισσότερα στη Φλόριδα αλλά και όχι μόνο –και στην Τζόρτζια, τη Νότια Καρολίνα και την Αλαμπάμα –είχαν μείνει χθες χωρίς ηλεκτρικό. «Οταν οι Αμερικανοί χρειάζονται βοήθεια, οι Αμερικανοί εργάζονται από κοινού και είμαστε μια χώρα» διακήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ από το Πεντάγωνο, όπου παρέστη σε τελετή μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Ο Τραμπ υποσχέθηκε «όλους τους πόρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» για την ανακούφιση των πληγέντων τόσο από τον τυφώνα Ιρμα όσο και από τον τυφώνα Χάρβεϊ, που προκάλεσε πριν από μόλις λίγες ημέρες 60 θανάτους και ζημιές δισεκατομμυρίων στο Τέξας. Παρότι πρεσβυτεριανός ο ίδιος, πάντως, ίσως θα έπρεπε να λάβει υπόψη του την προειδοποίηση που απηύθυνε εντός του παπικού αεροσκάφους, επιστρέφοντας από την Κολομβία, ο Φραγκίσκος: η ανθρωπότητα θα χαθεί αν δεν αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Ποντίφικας και η Ιστορία θα κρίνει όσους αρνούνται την κλιματική αλλαγή –τους «ανόητους», όπως είπε, που αρνούνται την κλιματική αλλαγή.

Η Ιρμα ενέσκηψε την Κυριακή στα νησιά Φλόριντα Κις με ανέμους που έφταναν σε ταχύτητα τα 209 χιλιόμετρα την ώρα ως τυφώνας κατηγορίας 4 και πέρασε χθες το βράδυ τα σύνορα με την Τζόρτζια με ανέμους που έφταναν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αξιωματούχοι της κομητείας Μονρό, όπου ανήκουν τα Φλόριντα Κις, έλεγαν πως το μεγαλύτερο τμήμα των νησιών παρέμενε χωρίς ηλεκτρικό, τρεχούμενο νερό, καύσιμα και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Ομάδες επιθεώρησης είχαν ήδη πιάσει δουλειά ελέγχοντας τις γέφυρες και απομακρύνοντας τα εμπόδια, κάποιοι από τους 6,5 εκατομμύρια κατοίκους της Φλόριδας που είχαν διαταχθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είχαν πάρει, μετ’ εμποδίων, τον δρόμο της επιστροφής. Πλημμυρισμένοι παρέμεναν και πολλοί δρόμοι του Μαϊάμι, της μεγαλύτερης πόλης της Φλόριδας, παρότι η πόλη γλίτωσε τελικά τα χειρότερα. Περίπου 50 άνθρωποι είχαν συλληφθεί στην κομητεία του Μαϊάμι Ντέιντ και στο Φορτ Λόντερντεϊλ κατηγορούμενοι για κλοπές και λεηλασίες.

Η Φλόριδα είχε κηρυχθεί ήδη από την Κυριακή σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, αν και η ακριβής έκτασή της δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Σε πολλά νησιά της Καραϊβικής, ωστόσο, από όπου η Ιρμα είχε περάσει νωρίτερα, συχνά ως τυφώνας κατηγορίας 5, η καταστροφή είναι σχεδόν ολική, με τις πληροφορίες να προσθέτουν στα δεινά της έλλειψης νερού, φαγητού και στέγης και αυτό των εκτεταμένων λεηλασιών. Ενα «σχέδιο Μάρσαλ» για την περιοχή ζήτησε χθες ο βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, κάτοικος των Βρετανικών Παρθένων Νήσων τα τελευταία 11 χρόνια, τη στιγμή που οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας δέχονταν κριτική για ανεπαρκή ανταπόκριση στα νησιά που αποτελούν κτήσεις τους.