Μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Χάρβεϊ στο Τέξας –καταστροφή σύμφωνη με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων –θα περίμενε κανείς από όλους τους Αμερικανούς να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις προειδοποιήσεις των ίδιων ειδικών για τον κίνδυνο που εκπροσωπούσε ο τυφώνας Ιρμα. Αλλά θα έκανε λάθος, γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στους «New York Times».

Την περασμένη Τρίτη, ο διαβόητος ακροδεξιός ραδιοπαρουσιαστής Ρος Λίμπο κατηγόρησε τους επιστήμονες της μετεωρολογίας ότι εφηύραν την απειλή της Ιρμα για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους: «Θέλουν να προωθήσουν αυτή την ατζέντα της κλιματικής αλλαγής και οι τυφώνες είναι ένας από τους ταχύτερους και καλύτερους τρόπους να το κάνουν» δήλωσε, προσθέτοντας πως ο «φόβος και ο πανικός» βοηθούν να πωληθούν μπαταρίες, εμφιαλωμένο νερό και τηλεοπτικές διαφημίσεις. Λίγο μετά τις διακηρύξεις αυτές, ο Λίμπο εγκατέλειψε την έπαυλη που έχει στο Παλμ Μπιτς. Από μια έννοια, επισημαίνει ο Κρούγκμαν, οι Αμερικανοί θα έπρεπε να ευγνωμονούν τον Λίμπο που τουλάχιστον έθιξε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της σχέσης της με τους τυφώνες, αν μη τι άλλο επειδή είναι ένα θέμα που η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει. Ο Σκοτ Προύιτ για παράδειγμα, ο φιλικός προς τη ρύπανση και τους ρυπαντές, επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, λέει πως τώρα δεν είναι καλή ώρα να συζητηθεί το θέμα –ότι θα ισοδυναμούσε με «έλλειψη ευαισθησίας» απέναντι στους πολίτες της Φλόριδας. Για ανθρώπους όπως ο Προύιτ, φυσικά, ποτέ δεν θα είναι καλή ώρα για μια τέτοια συζήτηση.

Τι πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε από το ξέσπασμα του Λίμπο; Οτι είναι ένας αποκρουστικός άνθρωπος, το γνωρίζαμε ήδη. Το σημαντικό είναι πως δεν πρόκειται για καμιά μοναδική περίπτωση. Πράγματι, δεν υπήρξαν πολλοί άλλοι Αμερικανοί με επιρροή που να απέρριψαν ρητά τις προειδοποιήσεις για την Ιρμα, η απόρριψη της επιστήμης όμως με παράλληλη καταγγελία των επιστημόνων ως πολιτικά υποκινούμενων και δωροδοκούμενων είναι τυπική της αμερικανικής Δεξιάς. Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή «απάτη», απλώς συμπεριφερόταν σαν ένας συνηθισμένος Ρεπουμπλικανός. Και χάρη στην εκλογική του νίκη, άσχετοι, αρνητές της επιστήμης, συντηρητικοί κυβερνούν τη χώρα. Σχεδόν κάθε μέλος της κυβέρνησης Τραμπ που ασχολείται με το περιβάλλον ή την ενέργεια είναι ένας Ρεπουμπλικανός αρνητής της κλιματικής αλλαγής και των επιστημονικών στοιχείων γενικότερα. Υπάρχει, στο κάτω κάτω, συντριπτική επιστημονική συναίνεση ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνουν τη θερμοκρασία του πλανήτη. Οταν συντηρητικοί πολιτικοί και αναλυτές αμφισβητούν αυτή τη συναίνεση, δεν το κάνουν με βάση μια προσεκτική εξέταση των δεδομένων –ελάτε τώρα, σχολιάζει ο Κρούγκμαν, μην κοροϊδευόμαστε -, αλλά αμφισβητώντας τα κίνητρα χιλιάδων επιστημόνων ανά τον κόσμο. Υποκινούμενοι από την πίεση των ομοτίμων τους και οικονομικά δέλεαρ, επιμένουν, αυτοί οι επιστήμονες παραποιούν στοιχεία και καταστέλλουν την αντίθετη άποψη. Τρελά πράγματα.

Αλλά απόλυτα συνηθισμένα στη σύγχρονη αμερικανική Δεξιά. Το θέμα, καταλήγει ο νομπελίστας οικονομολόγος, είναι πως οι ΗΠΑ κυβερνώνται σήμερα από ανθρώπους εντελώς αποξενωμένους όχι μόνο από την επιστημονική κοινότητα, αλλά και από την επιστημονική ιδέα –την ιδέα ότι ο τρόπος να κατανοήσουμε τον κόσμο είναι η αντικειμενική αποτίμηση της επιστήμης. Και αυτή η εκούσια άγνοια είναι βαθιά τρομακτική. Στην πραγματικότητα, μπορεί να καταλήξει να καταστρέψει τον πολιτισμό.