Η Κίνα δεν έχει πια στο στόχαστρό της για εξαγορά μόνο τεχνολογικούς ομίλους και βιομηχανίες, αλλά και τράπεζες, ασφαλιστικές και άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Αυτό δείχνει το πρόσφατο ενδιαφέρον κινεζικών ομίλων για αγορά τέτοιων ευρωπαϊκών εταιρειών, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση στην Ευρώπη του σχεδίου διασύνδεσης εμπορικών συναλλαγών και έργων υποδομής που ξεκίνησαν οι κινέζοι από την Ασία με το επίσημο όνομα Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, δύο από τους πιο ενεργούς μέχρι σήμερα ομίλους εξαγορών στην Κίνα, η HNA Group και η Anbang Insurance Group εξέτασαν, η κάθε μια για λογαριασμό της, την υποβολή προσφοράς για την εξαγορά της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας – κολοσσού Allianz SE.
Οι δύο εταιρείες δεν προχώρησαν τελικά στην υποβολή πρότασης για ντιλ, η κάθε μια για τους δικούς της λόγους, αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο πόσο μεγάλες είναι οι φιλοδοξίες της Κίνας να μπει στην αγορά χρηματοπιστωτικών προϊόντων της Ευρώπης. Η Allianz αποτελεί μεταξύ άλλων κύριο πυλώνα για τις συντάξεις στη Γερμανία και παγκόσμιο παίκτη στις ασφάλειες. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο η εταιρεία αυτή έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1,9 τρισ. ευρώ.
Τραπεζίτες, δικηγόροι και κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου αποκάλυψαν στο Reuters ότι στο κοντινό μέλλον θα υπάρξουν μεγάλες τέτοιες συμφωνίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Κινητήρια δύναμη πίσω από τα ντιλ αυτά αναμένεται ότι θα είναι μεγάλες κινεζικές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως η China Life και η China Everbright, αλλά και επενδυτικοί όμιλοι όπως η Legend Holdings και η China Minsheng Financial. Δεν είναι τυχαίο ότι η Legend Holdings –που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας υπολογιστών Lenovo –στις αρχές του μήνα συμφώνησε να αγοράσει το 90% της τράπεζας του Λουξεμβούργου Banque Internationale έναντι 1,8 δισ. δολαρίων. Το ντιλ, λένε στελέχη της Legend στο Reuters, εντάσσεται στα πλαίσια των ευκαιριών που δημιουργούνται από το εθνικό σχέδιο Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος.
Το σχέδιο αυτό έχει στόχο να αυξήσει σημαντικά τη δύναμη, την επιρροή και την ισχύ του Πεκίνου σε κάθε γωνιά του κόσμου, περιλαμβανομένης και της Ευρώπης. Ηδη σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία υπάρχει συνεχώς αυξανόμενη ανησυχία για την εξαγορά εταιρειών που είναι εθνικές πρωταθλήτριες στους κλάδους της τεχνολογίας και της βιομηχανίας. Για τον λόγο αυτό το Βερολίνο με συμμάχους το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν ξεκινήσει εκστρατεία στις Βρυξέλλες για να γίνουν πιο δύσκολες οι εξαγορές από ξένους και να μπορούν πιο εύκολα οι κυβερνήσεις να ασκούν βέτο σε τέτοιες κινήσεις.
Για να προχωρήσουν τα σχέδια της Κίνας θα πρέπει επίσης να ξεπεραστούν εμπόδια που θα εγείρουν απέναντι σε πιθανά ντιλ οι ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, ειδικά για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θεωρούνται πολύ μεγάλα για να κινδυνεύσουν.