Η ανάπτυξη της οικονομίας της Γερμανίας αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 2% και να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, σύμφωνα με τη συνομοσπονδία των γερμανικών βιομηχανιών (BDI).

Η θετική πορεία της οικονομίας στη Γερμανία έχει φέρει πολύ χαμηλή ανεργία, αύξηση στους πραγματικούς μισθούς και πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού από τις αγορές. Η πρόβλεψη της BDI είναι πιο αισιόδοξη από αυτή του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, που παραδοσιακά προτιμά να ανακοινώνει συγκρατημένες προβλέψεις.

Το υπουργείο μέχρι στιγμής εμμένει στην εκτίμηση ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,8%. Ομως οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη του μήνα το Βερολίνο θα προχωρήσει σε αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων αυτών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, κινητήρια δύναμη της ενίσχυσης της οικονομίας αναμένεται ότι θα είναι η ιδιωτική κατανάλωση. Το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη στη Γερμανία διαμορφώθηκε σε 0,7% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη έφτασε το 0,6% λόγω της αύξησης δαπανών από τα νοικοκυριά και την κυβέρνηση. Επίσης εκείνο το διάστημα καταγράφηκε αύξηση στις επενδύσεις και στις κατασκευές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του εκτιμά, σύμφωνα με έκθεση του Ιουλίου, ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 1,8% και το 2018 κατά 1,6%. Η ανάπτυξη στη Γερμανία το 2016 είχε φτάσει το 1,9%.

Οπως ανακοίνωσε επίσης το BDI, το πρώτο φετινό εξάμηνο οι εξαγωγές από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 4% και το ίδιο ποσοστό αύξησης αναμένεται να καταγραφεί και το δεύτερο τρίμηνο που διανύουμε. Η χώρα βασίζει μεγάλο μέρος της οικονομικής της δύναμης στα προϊόντα που πουλά στο εξωτερικό, τόσο στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Η BDI βασίζει τις προβλέψεις σε στοιχεία που αντλεί από 100.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στη Γερμανία, οι οποίες όλες μαζί απασχολούν πάνω από 8 εκατ. εργαζομένους.