Είναι δυνατόν να αυξάνεται η τουριστική κίνηση και να μειώνονται τα εισιτήρια και κατά συνέπεια τα έσοδα από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε δημοφιλέστατους προορισμούς, όπως η Κρήτη και η Ρόδος; Είναι δυνατόν από τους 2,1 εκατ. επισκέπτες που υποδέχθηκε η Ακρόπολη το 2015, το 1 εκατ. να δικαιούνταν εισιτήριο ελευθέρας εισόδου και την επόμενη χρονιά, παρόλο που τα πληρωμένα εισιτήρια αυξήθηκαν κατά 9,1%, τα δωρεάν να μειώθηκαν κατά 37%; Είναι δυνατόν ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου, που έχει δεσμευθεί για αρχαιολογική έρευνα, να έχει αποζημιωθεί με ποσό που αντιστοιχεί 22 φορές την αξία του, χωρίς να έχει καν απαλλοτριωθεί;
Οι απαντήσεις είναι θετικές και τις έδωσε χθες η πρώην πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων Ασπασία Λούβη κατά τη διάρκεια απολογισμού που έκανε, παρουσία εκπροσώπων του Τύπου, παλαιών στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και του τέως υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, έναν μήνα μετά την αποπομπή της κι ύστερα από 28 μήνες θητείας –από τις μακροβιότερες των τελευταίων ετών στη συγκεκριμένη θέση.
ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ. Τα πυρά της στράφηκαν τόσο προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου όσο και προς τους αρχαιοφύλακες. Με επίκεντρο πάντα της διαμάχης το πολυαναμενόμενο ηλεκτρονικό εισιτήριο, το οποίο εκτιμάται ότι θα ρίξει πολύ νερό στον χρηματοδοτικό μύλο του υπουργείου Πολιτισμού, που δεν είναι άλλος από το ΤΑΠ. Θέμα που ανέδειξε πρώτο το «Νσυν» σε δημοσίευμα της γράφουσας στις 18 Ιουλίου με τίτλο «Ποιος βάζει βέτο στο ηλεκτρονικό εισιτήριο;».
Αν και έχουν βρεθεί χορηγοί που θα καλύψουν το κόστος εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου –το οποίο εκτός από την αύξηση των εσόδων θα μειώσει και τις ουρές αναμονής -, η άρνηση της Λυδίας Κονιόρδου να προχωρήσει την εφαρμογή τού ανανεωμένου κανονισμού λειτουργίας του ΤΑΠ (ο νυν είναι σε ισχύ από το 1977) είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα το χρονοδιάγραμμα, ενώ άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις των χορηγών μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Η εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας θα επέτρεπε την πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού για το υποστελεχωμένο Ταμείο. Στην παρούσα φάση μάλιστα, για να μπει σε εφαρμογή το σύστημα πιλοτικά σε τέσσερις χώρους –Ακρόπολη, Κνωσό, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και Αρχαία Μεσσήνη -, απαιτούνταν μόλις έξι υπάλληλοι (τρεις λογιστές και τρεις ειδικοί στην πληροφορική).
ΤΟ «ΑΓΚΑΘΙ» ΤΩΝ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ. Κι ώς εδώ καλά. Προέβλεπε όμως, μεταξύ άλλων, και τη μεταφορά της πληρωμής των υπερωριών των αρχαιοφυλάκων στο ΥΠΠΟ –ποσό που φέτος ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ –όπως και της ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλοβοηθείας (με απαιτήσεις 2,3 εκατ. ευρώ), που μέχρι σήμερα καταβάλλονται από το ΤΑΠ. Ο λόγος; «Με αυτόν τον τρόπο οι συγκεκριμένες δαπάνες ουσιαστικά γίνονται χωρίς έλεγχο, καθώς το ΤΑΠ από πλευράς του δεν διαθέτει τον μηχανισμό για να τις ελέγξει, αλλά πρωτίστως δεν δικαιούται και να το πράξει» εξήγησε η Ασπασία Λούβη κάνοντας λόγο –ειδικά για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας -για «εφεύρημα που επιτρέπει τη διακίνηση δημοσίου χρήματος προς πάσα κατεύθυνση χωρίς έλεγχο».
Αυτές οι διατάξεις αποδείχθηκαν «αγκάθια» για την υπουργό, η οποία –σύμφωνα πάντα με την πρώην πρόεδρο του ΤΑΠ –δήλωσε ότι είναι δεσμευμένη έναντι των αρχαιοφυλάκων.
Η ΑΠΟΠΟΜΠΗ. Η ρήξη επήλθε οριστικά όταν οι χορηγοί για την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (Εθνική Τράπεζα και Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) θέλησαν να δημοσιοποιήσουν την προσφορά τους, οπότε και ήταν επιτακτική ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. «Ηταν μια δυσάρεστη στιγμή καθώς η υπουργός ζήτησε την παραίτησή μου, αλλά αρνήθηκα να της κάνω αυτό το δώρο. Προτίμησα να με αποπέμψει και να αιτιολογήσει την απόφασή της κι εκείνη τελικά έδιωξε όλο το διοικητικό συμβούλιο» είπε η πρώην πρόεδρος, η οποία τόνισε ότι επί των ημερών της και συγκεκριμένα το 2016 τα εισιτήρια από αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία αυξήθηκαν κατά 59,8%, φτάνοντας σε 82,4 εκατ. ευρώ έναντι 51,6 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ για το 2017 βάσει των στοιχείων του επταμήνου το ποσό που θα εισπράξει το ΤΑΠ εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 100 εκατ. Με τα έσοδα αυτά χρηματοδοτείται το ΥΠΠΟ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 2017, θα φτάσουν στα ταμεία της οδού Μπουμπουλίνας πέντε φορές περισσότερα χρήματα σε σχέση με το 2014 (από 7,1 εκατ. ευρώ σε 34,8 εκατ. ευρώ) μόνο για τις λειτουργικές ανάγκες του υπουργείου, ενώ αν συμπεριλάβει κάποιος και τα ποσά που διατίθενται για τις υπερωρίες, τις απαλλοτριώσεις και το Ταμείο Αλληλοβοηθείας το ποσό εκτοξεύεται στα 60 εκατ. –1,3 φορές μεγαλύτερο από τους πόρους που λαμβάνει το ΥΠΠΟ από τον τακτικό προϋπολογισμό, χωρίς τη μισθοδοσία. Αυτή τη στιγμή το ΤΑΠ είναι εκ νέου ακέφαλο καθώς ο πρόσφατα διορισθείς αντικαταστάτης της Ασπασίας Λούβη, Ορέστης Βαβατσιούλας, αποχώρησε.