Σας περιγράφω το περιστατικό ακριβώς όπως συνέβη στις 12 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι στο πεζοδρόμιο της εισόδου της Βουλής και το οποίο δείχνει πως το ποδήλατο στη χώρα μας είναι ακόμη υπό…διωγμό.

Ένας κύριος φτάνει με το ποδήλατό του στο σημείο όπου βρίσκεται η είσοδος του Κοινοβουλίου για το κοινό μαζί με το φυλάκιο ελέγχου της Αστυνομίας (επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας). Σταθμεύει και κλειδώνει το ποδήλατό του στο κάγκελο. Απέναντι δηλαδή από την είσοδο και σε σημείο που δεν εμποδίζει. Σημειώστε επίσης μία σημαντική λεπτομέρεια: το ποδήλατο δεν έχει πάνω του κάποιο καλάθι ή κάποια τσάντα μεταφοράς.

Ένας υπάλληλος με πολιτικά- της ασφάλειας της Βουλής υποθέτω – μόλις βλέπει το ποδήλατο «αφηνιάζει». Το βλέπεις στο πρόσωπό του.

-Πάρτο. Δεν γίνεται να το αφήσεις εδώ, λέει σε πολύ έντονο ύφος στον κύριο με το ποδήλατο.

-Μα γιατί να το πάρω; Μέσα στη Βουλή θα μπω διότι έχω κάποια δουλειά, απαντάει ο κύριος με το ποδήλατο.

-Πάρτο σου λέω. Δεν θα αφήσεις το ποδήλατο εδώ, λέει πλέον σε στυλ διαταγής ο υπάλληλος της ασφάλειας

Ο κύριος με το ποδήλατο προσπαθεί να του εξηγήσει πως έχει δουλειά μέσα στη Βουλή. Του επισημαίνει ότι έχει έρθει με το ποδήλατο και λόγω της στάσης εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Διαμαρτύρεται μάλιστα ότι ο υπάλληλος της ασφάλειας της Βουλής δεν του μιλάει ευγενικά. Αλλά τίποτα. Ο άνδρας της ασφαλείας ανένδοτος.

Ο κύριος με το ποδήλατο το παίρνει και το σταθμεύει λίγα μέτρα πιο πάνω από το φυλάκιο της εισόδου. Πάλι στο κάγκελο (απέναντι) και ξανά σε σημείο που δεν εμποδίζει.

Αλλά ο υπάλληλος της Ασφάλειας δεν θέλει ποδήλατο έξω από τη Βουλή. Για λόγους ασφαλείας; Μα το ποδήλατο, όπως προαναφέραμε, δεν έχει πάνω κάποια τσάντα μεταφοράς ούτε κάποιο καλάθι.

Ο υπάλληλος της Βουλής ζητάει τη συνδρομή ενός αστυνομικού που είναι στην είσοδο.

-Κοίτα το ξαναβάζει εδώ. Πες του να το πάρει, του λέει

Ο αστυνομικός πλησιάζει τον κύριο με τον ποδήλατο και ακολουθεί ένας δεύτερος σπαρταριστός διάλογος.

«ΘΑ ΜΑΣ ΚΡΑΞΟΥΝΕ»

-Πρέπει να το πάρεις;

-Μα γιατί;

-Θα μας κράξουνε (ναι αυτό είπε στον κύριο με το ποδήλατο). Δείξε κατανόηση. Κι εγώ εντολές εκτελώ.

Τελικά ο κύριος με το ποδήλατο δείχνει κατανόηση, υποχρεώνεται να υπακούσει στις…διαταγές και σταθμεύει το ποδήλατό του αρκετά μέτρα πιο πάνω.

Ποια είναι η ουσία;

Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα συνέβαινε αν η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών του Κοινοβουλίου μας – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων βλέπε Αμυράς – δεν έδειχνε τέτοια αδιαφορία για τη χρήση του ποδηλάτου στις πόλεις ως μέσο μετακίνησης. Δεν ενημερώνονται για την εντυπωσιακή προώθηση του ποδηλάτου από τις αρχές (υπουργεία, δήμους) σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις; Θα έπρεπε.

«ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: