Και αυτές οι ενστάσεις δεν διατυπώνονται από… μαθητευόμενους μάγους του αθλήματος, αλλά από προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας και ακτινοβολίας. Μετά, λοιπόν, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς («τα παράθυρα είναι καταστροφή»), τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, τον Ετορε Μεσίνα και τόσους ακόμη, οι οποίοι έχουν πάρει θέση κατά της Διεθνούς Ομοσπονδίας, τη σκυτάλη της κριτικής πήρε μια ακόμη ιδιοφυΐα του αθλήματος, ο πρόεδρος της Λιθουανικής Ομοσπονδίας Αρβιντας Σαμπόνις.
«Οι φίλαθλοι θέλουν να έρχονται στους αγώνες των εθνικών ομάδων για να βλέπουν τους καλύτερους παίκτες. Και αυτό δεν θα μπορεί να γίνει. Δεν είμαστε όπως η Ισπανία, που μπορεί να έχει δέκα απουσίες, αλλά και ισάριθμους παίκτες για να αναπληρώσουν τα κενά. Η απώλεια και μόνο ενός παίκτη (σ.σ. π.χ. Βαλαντσιούνας) θα είναι πρόβλημα για εμάς. Τα προκριματικά της FIBA δεν θα κάνουν καλό και για το ενδιαφέρον του κοινού» υποστήριξε το «θαύμα της φύσης», γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατον για τους παίκτες του ΝΒΑ να συμμετέχουν στα «παράθυρα» της FIBA, ειδικά τον χειμώνα.
Και αν από τους ΝΒΑers δεν πρόκειται να ζητήσει κανείς τα ρέστα, οι σταρ της Ευρωλίγκας αναπόφευκτα θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα, καθώς πιθανότατα θα υποχρεωθούν να συμμετάσχουν στις υποχρεώσεις των συλλόγων τους και όχι της Εθνικής. Θα συμφωνήσω ότι όπως ο ΕΣΑΚΕ και οι άλλες ευρωπαϊκές Λίγκες, έτσι και η Euroleague Basketball θα μπορούσε –αν ήθελε –να μην ορίσει αγώνες πάνω στα «παράθυρα» της FIBA. Οι δύο πλευρές, όμως, βρίσκονται στα… χαρακώματα επιχειρώντας να αποδείξουν ποια είναι πιο ισχυρή. Για αυτό και δεν κάνουν πίσω.
Οφείλουν, ωστόσο, να σεβαστούν επιτέλους τους παίκτες, όπως κάνει το ΝΒΑ, που σε διεθνές επίπεδο επιβάλλει τους κανόνες του παιχνιδιού. Οι περισσότεροι παίκτες του ΝΒΑ έχουν τουλάχιστον τρεις μήνες διακοπών, ενώ βάσει ειδικής συμφωνίας δεν συμμετέχουν για περισσότερες από 28 ημέρες στην προετοιμασία των εθνικών ομάδων τους πριν από μια διεθνή διοργάνωση. Αντιθέτως, οι «Ευρωπαίοι» πηγαίνουν με ελάχιστη ξεκούραση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα φθορά, κορεσμό, ακόμη και τραυματισμούς. Είναι τυχαίο ότι οι καλύτεροι παίκτες στο 40ό Ευρωμπάσκετ αγωνίζονται στο ΝΒΑ; Και δεν είναι μόνο θέμα ποιότητας, αλλά και συντήρησης.
Μαγική βραδιά για τον Ντούντα
Ως άνθρωπος ο Ντούσαν Ιβκοβιτς (φωτογραφία) είναι τελειομανής, κατά συνέπεια έχει πάρει πολύ σοβαρά και την οργάνωση του φιλανθρωπικού αγώνα που θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν του στις 20 Σεπτεμβρίου στο ΣΕΦ. Και δίνει τόσο μεγάλη έμφαση στον (φιλανθρωπικό) χαρακτήρα της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με ομάδα επιλέκτων από τις ομάδες που έχει κοουτσάρει, ώστε μόλις προσγειώθηκε στην Αθήνα προχθές τα ξημερώματα και πληροφορήθηκε την ανακοίνωση της Euroleague Basketball, όχι μόνο εξεπλάγη, αλλά αναρωτήθηκε για ποιον λόγο έπρεπε να βραβευτεί ως ο πρώτος προπονητής – θρύλος την ίδια μέρα με ένα τόσο ξεχωριστό παιχνίδι. Οσοι γνωρίζουν, πάντως, λεπτομέρειες για την εν λόγω συνάντηση στοιχηματίζουν ότι οι έλληνες φίλαθλοι δεν θα έχουν ξαναδεί ποτέ κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Μακάρι να είναι όντως κάτι το μοναδικό, αφού δεν θα άξιζε κάτι λιγότερο στον «Σοφό» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο οποίος έχει αφήσει το στίγμα του στα παρκέ.
Ενας Γκάνγκστερ που ενέπνευσε γενιές
Το δις εξαμαρτείν
«Η ευγένεια υποχρεώνει» λέει μια γαλλική παροιμία και ο λιθουανός προπονητής Τόμας Πατσέσας όχι μόνο δεν διαθέτει ίχνος από αυτή, αλλά διέπραξε το ίδιο λάθος και μάλιστα δις. Ετσι, αφού έκραξε δημοσίως τον Κώστα Μίσσα επιχειρώντας να τον μειώσει πριν από τον νοκάουτ αγώνα Ελλάδας – Λιθουανίας («Από όσο ξέρω ο Κώστας Μίσσας ήρθε από το γυναικείο μπάσκετ» είπε χαρακτηριστικά), συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος και μετά την πρόκριση της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι «ο πραγματικός προπονητής στη νίκη επί της Λιθουανίας ήταν ο Νικ Καλάθης». Για μερικούς ανθρώπους η ευγένεια και ο σεβασμός αποτελούν απαγορευμένες έννοιες.