Εκείνη γεννήθηκε και μεγάλωσε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον, στην Πάτρα. Για τις ανάγκες της τέχνης της τώρα, όμως, πρέπει να μπει στην ψυχολογία δύο σλοβάκων γυναικών και να μεταφέρει στη σκηνή τις επιπτώσεις από τη διχοτόμηση της χώρας τους και τον σκληρό δρόμο της ξενιτιάς που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν για να επιβιώσουν. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρόκειται για ένα εγχείρημα άγνωστο στη Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη. Η σκηνοθέτρια πριν από τρία χρόνια με τη θεατρική της ομάδα Αnima διερεύνησε το θέμα της συμμετοχής των γυναικών σε ηρωικές στιγμές της ελληνικής Iστορίας, ανεβάζοντας την ενδιαφέρουσα παράσταση «Εξοδος» στην κεντρική σκηνή του Studio Μαυρομιχάλη.
Η νέα πρόκληση τώρα αφορά την παράσταση «Tagebuch» («Ημερολόγιο») της Zuzana Ulicianska που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αναλόγιο 2017. Το θεατρικό έργο βασίζεται στα προσωπικά ημερολόγια δύο γυναικών από την πρώην Τσεχοσλοβακία, οι οποίες δεινοπαθούν, προσέχοντας εναλλάξ μια μεσόκοπη Αυστριακή με ψυχολογικά προβλήματα. Από τους μονολόγους των πρωταγωνιστριών Αλίκης Αλεξανδράκη, Νικολέττας Βλαβιανού και Κατερίνας Μπιλάλη περνάει ο κόσμος της δεκαετίας του 1990. Παράλληλα, ζωντανεύει η πρακτική που επικράτησε μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας σε δύο διαφορετικά κράτη, με τις κυρίες των χωρών αυτών να ταξιδεύουν στη γειτονική Αυστρία για να εργαστούν ως νοσοκόμες και να ξεπεράσουν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν.
Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος δεν έγινε τυχαία. Το φετινό Αναλόγιο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Σίσσυς Παπαθανασίου, παράλληλα με το πρόγραμμα που αναδεικνύει τη σύγχρονη ελληνική θεατρική κοινότητα δίνοντας έμφαση στη νέα δραματουργία, τον θεατρικό λόγο, τη θεατρική γραφή και τη νεότερη πολιτιστική έκφραση, συστήνει τη σλοβακική δημιουργία στο αθηναϊκό κοινό. Μια άλλη πτυχή της διοργάνωσης είναι και το άνοιγμα προς το εφηβικό θέατρο, ένα κομμάτι που η Μοσχοχωρίτη γνωρίζει πολύ καλά. Από την περσινή χρονιά ανέλαβε καλλιτεχνική υπεύθυνη της παιδικής κι εφηβικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.
Η ίδια είναι «παιδί» των θεατρικών ομάδων. Μετά τις σπουδές της στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή Αθηνών Γιώργου Θεοδοσιάδη, το μάστερ υποκριτικής και σκηνοθεσίας από το Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου και το διδακτορικό στο Brunel University της βρετανικής πρωτεύουσας, άρχισε να χτίζει την καριέρα της ως μέλος υποκριτικών ομάδων. Πρώτο σκαλί ήταν το θεατρικό εργαστήριο του Δήμου Ζωγράφου, όπου υπηρετεί ως μόνιμη επιμορφώτρια και υπεύθυνη για τη λειτουργία του. Στη συνέχεια, ήρθε η ομάδα Αnima –μαζί τους ανέβασε παραστάσεις όπως «Ο ζητιάνος» του Ανδρέα Καρκαβίτσα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο την περσινή σεζόν, στεγασμένο στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου. Παράλληλα με τη θεατρική αναζήτηση κατέχει πλέον και τη θέση της γενικής γραμματέως στην Ενωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων, που δημιουργήθηκε από 90 διαφορετικές κολεκτίβες.