Το παιχνίδι του Ιανού με τα δύο πρόσωπα εξακολουθεί να παίζει η κυβέρνηση με τις ξένες επενδύσεις. Τον ξαφνικό έρωτα του Αλέξη Τσίπρα με τους επενδυτές ακυρώνουν εν χορώ οι παρεμβάσεις υπουργών και βουλευτών κατά της επένδυσης της Eldorado Gold στη Χαλκιδική, αναδεικνύοντας τις εμμονές που εξακολουθούν να διακατέχουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Με υπεκφυγές και επιλέγοντας ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων, το Μέγαρο Μαξίμου συντηρεί την εικόνα σύγχυσης για τις πραγματικές προθέσεις του, με αποτέλεσμα να πυκνώνουν και οι επιθέσεις κατά των ξένων επενδυτικών σχημάτων στη χώρα μας.
Το νέο μέτωπο που άνοιξε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης με τη γερμανική κοινοπραξία Fraport –που έχει αναλάβει τη διαχείριση 14 περιφερειακών αεροδρομίων –τροφοδοτεί το αρνητικό κλίμα που, βεβαίως, μεταφέρεται κι εκτός συνόρων με εκτενή σχόλια στον διεθνή Τύπο. Σήμερα, μάλιστα, είναι μια κρίσιμη μέρα και για την επένδυση του Ελληνικού, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καλείται να γνωμοδοτήσει για το αν θα κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος μια μεγάλη ζώνη του Ελληνικού.
Σε ό,τι αφορά την επένδυση της Χαλκιδικής, η κυβέρνηση εμμένει στη σκληρή γραμμή. Υποστηρίζει ότι η Eldorado Gold εκβιάζει και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί της, παραπέμποντας σε διαιτησία. Τη γραμμή αυτή επεδίωξε να περάσει το Μαξίμου –διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου –στους ξένους ανταποκριτές στην Αθήνα, τους οποίους κάλεσε εσπευσμένα προς ενημέρωση, με στόχο και μια επικοινωνιακή αντεπίθεση.
Εντονα εξακολουθεί να συζητείται και η παρέμβαση του συμβούλου του Πρωθυπουργού Νίκου Καρανίκα και η… ευχή να πάει «στα τσακίδια» η καναδική εταιρεία. Αποψη με την οποία έσπευσε να συνταχθεί ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος μάλιστα άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί εκ νέου στους δημοσιογράφους και συγκεκριμένα στον Σκάι. Κι αν ο Πολάκης είναι… συνήθης ύποπτος, το σχόλιο Καρανίκα προκαλεί εσωτερικές αναταράξεις σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ λόγω της κάλυψης που του παρέχει το Μαξίμου διά της σιωπής του και ερμηνεύεται ως έμμεση στήριξη –ακριβώς στα πρότυπα των παρεμβάσεων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Τούτο βέβαια ακυρώνει τους ισχυρισμούς περί «προσωπικής τοποθέτησης» του Καρανίκα και τείνει να εκφράσει συνολικά την κυβέρνηση, με παρόμοιες παρεμβάσεις να έχουν επαναληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.
Οσο για τον Χρήστο Σπίρτζη, είναι γνωστό ότι είχε εκφράσει εξαρχής την αντίθεσή του στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport, οπότε η επίθεσή του στην εταιρεία πως «μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει καλά δείγματα γραφής» δεν εξέπληξε. Προξενεί, ωστόσο, έκπληξη το timing αυτής, δύο 24ωρα μετά τη ΔΕΘ. Τούτο διότι η τοποθέτηση Σπίρτζη και οι επιθέσεις κατά της Eldorado Gold έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το πανηγυρικό προσκλητήριο του Πρωθυπουργού σε επενδυτές.
Πηγές από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι είναι υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων που σέβονται το περιβάλλον και την εργατική νομοθεσία. Σε αυτές, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν περιλαμβάνουν συμφωνίες που όπως τονίζουν οι ίδιοι «κληρονόμησαν» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί πως οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να είναι της απολύτου επιλογής τους…
Στην υπόθεση της Eldorado Gold ειδικότερα, επιχειρείται να διασκεδαστούν και εσωκομματικές εντυπώσεις, καθώς είναι γνωστό πως ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ –ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα –εξακολουθεί να αντιδρά στην επένδυση. Συμπεριλαμβανομένων και βουλευτών, όπως η ντόπια Κατερίνα Ιγγλέζη, η οποία είχε στηρίξει ολόκληρη την προεκλογική της εκστρατεία στον «εξοστρακισμό» των μεταλλείων από τη Χαλκιδική. Η ίδια, άλλωστε, δεν δίστασε να δηλώσει χθες ικανοποιημένη από την εξέλιξη.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Επιχειρώντας να αντιστρέψει την εικόνα, το Μαξίμου επενδύει επικοινωνιακά στο αυριανό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο του οποίου θα υπογραφεί και η συμφωνία παραχώρησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους. Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν και συνεργασία στα ενεργειακά, με έμφαση στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ και τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, οι οποίες προϋποθέτουν την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Τυχόν θετικές εξελίξεις, όπως και για το Ελληνικό, θα αποτελέσουν το επικοινωνιακό αντίβαρο για την κυβέρνηση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα πει ό,τι ακριβώς είπε στους γάλλους επιχειρηματίες και τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και στη ΔΕΘ: ότι η χώρα «διψάει για ξένες επενδύσεις» και ενισχύει την «υγιή επιχειρηματικότητα».
Τελευταία Νέα
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE