Θετικές ήταν οι αντιδράσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας στην ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ενωσης, η οποία έγινε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε το βράδυ της ίδιας μέρας ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης με πιο στενή ολοκλήρωση που θα βασίζεται σε διευρυμένη ευρωζώνη συνάδει σε αδρές γραμμές με το όραμα της Γερμανίας για την ΕΕ.
Ο Σόιμπλε σημείωσε ότι ο Γιούνκερ είχε συζητήσει με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης, στην οποία περιέγραψε το όραμά του για την ΕΕ μετά το 2019 βάσει του οποίου περίπου 30 κράτη θα ανήκουν στην ευρωζώνη.
Το σχέδιο του Γιούνκερ προβλέπει επίσης το διορισμό υπουργού Οικονομικών της ΕΕ, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για την εκτέλεση προϋπολογισμών-κλειδιών για να προσφέρεται βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Σόιμπλε: Οι προϋποθέσεις πρέπει να εκπληρώνονται
«Είναι καλό το ότι ασκεί πίεση (σ.σ. για να διευρυνθεί η ευρωζώνη), αλλά οι προϋποθέσεις (για την ένταξη στην οικονομική και νομισματική ένωση) πρέπει να εκπληρώνονται», υπογράμμισε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
«Στην πραγματικότητα είναι κανόνας της Συνθήκης της Λισαβόνας ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις πριν γίνουν μέλη της ευρωζώνης», επέμεινε ο Σόιμπλε.
Κατά τον ίδιο, οι χώρες της ΕΕ που θέλουν να ενταχθούν στην οικονομική ένωση δεν πρέπει να το κάνουν πριν τα δημοσιονομικά τους και οι οικονομίες τους είναι στέρεα, διότι σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως αυτά της Ελλάδας, η οποία χρειάστηκε πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ το 2010, όπως υπενθύμισε.
Γαλλία: Στήριξη στις προτάσεις Μακρόν
Η ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης περιελάμβανε «πολλές φιλόδοξες προτάσεις», οι οποίες συνάδουν με τις ιδέες της Γαλλίας, ανέφερε νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του γραφείου του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Το προεδρικό γραφείο καλωσόρισε τη στήριξη που παρείχε ο Γιούνκερ στις προτάσεις του γάλλου προέδρου για τη θέσπιση ευρωπαϊκού πλαισίου για τον έλεγχο των επενδύσεων στην Ευρώπη σε τομείς στρατηγικής σημασίας από επενδυτές προερχόμενους από τρίτες χώρες.
Εντούτοις, σε ερώτηση για τη δημιουργία κοινοβουλίου της ευρωζώνης που θα επιβλέπει χωριστό προϋπολογισμό αυτής της ομάδας κρατών, πρόταση του Μακρόν που ο Γιούνκερ απέρριψε, ο αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας τόνισε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής προσέφερε περισσότερες επιλογές και πως το χρονοδιάγραμμά του για λεπτομερείς προτάσεις που θα υποβάλει τον Δεκέμβριο συμβαδίζει με αυτό του Μακρόν.
«Δεν θέλουμε μια δεύτερη Ελλάδα»
Διαφορετικές αντιδράσεις προκάλεσαν οι προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Βερολινο, με τις πολιτικές δυνάμεις να επικεντρώνουν την κριτική τους κυρίως στα θέματα της ευρωζώνης και της Συνθήκης Σένγκεν.
Η κυβέρνηση, δια στόματος Στέφεν Ζάιμπερτ, έσπευσε να χαιρετίσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε «σε σημαντικά ζητήματα του μέλλοντος και στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαίνεσε μάλιστα τον κ. Γιούνκερ για τις προτάσεις που παρουσίασε, τις οποίες, όπως είπε, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τόσο κατά τη Σύνοδο Κορυφής για την ψηφιακή εποχή που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα στο Ταλίν, όσο και κατά την Σύνοδο του Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των προτάσεων Γιούνκερ.
Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Ντένις Κόλμπεργκ περιορίστηκε να σημειώσει ότι οι προτάσεις περί υιοθέτησης του ευρώ από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποτελούν παρά επανάληψη όσων ούτως ή άλλως προβλέπονται από τις Συνθήκες της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά την πρόταση για δημιουργία εργαλείου ένταξης στην Ευρωζώνη, ο κ. Κόλμπεργκ δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες και πρόσθεσε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών περιμένει το επόμενο διάστημα περισσότερα στοιχεία.
Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), εταίρων της Καγκελαρίου Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ απέρριψε τις προτάσεις του κ. Γιούνκερ περί διεύρυνσης της ευρωζώνης. «Είναι η λάθος πρόταση στον λάθος χρόνο. Μια εισαγωγή του ευρώ στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία είναι παράλογη. Οι δύο χώρες δεν είναι ούτε κατά διάνοια έτοιμες για την ευρωζώνη. Είδαμε και στην περίπτωση της Ελλάδας ότι αυτό δεν λειτουργεί. Δεν θέλουμε μια δεύτερη Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Σέντερ.
«Ο Γιούνκερέχει εγκαταλειφθεί από όλα τα καλά πνεύματα»
Υπέρ των προτάσεων Γιούνκερ τάχθηκαν, αντιθέτως, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να τονίζει ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «γνωρίζει τον σωστό δρόμο για την ενότητα της ηπείρου μας».
«Πριν διευρυνθεί, η ευρωζώνη πρέπει να σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κριστιάν Λίντνερ και πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχουν πραγματικά επιβληθεί κανόνες για το χρέος και για τη χρεοκοπία.
Θετικά είδαν τις προτάσεις οι Πράσινοι, με τον συμπρόεδρο Τζεμ Εζντεμιρ να τονίζει ότι η εισαγωγή του ευρώ σε όλα τα κράτη-μέλη είναι ο σωστός στόχος, αν και, όπως επισήμανε, αυτή η μέρα είναι ακόμη μακριά.
Αντιθέτως, η κεντρική υποψήφια της Αριστεράς στις επικείμενες εκλογές Σάρα Βάγκενκνεχτ απέρριψε ευθέως τις προτάσεις Γιούνκερ, λέγοντας: «Ο Γιούνκερ φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί από όλα τα καλά πνεύματα. Ηδη η νομισματική ένωση καταστρέφει σε πολλές χώρες τη βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας, ενώ στη Γερμανία απειλεί τις αποταμιεύσεις και τις ασφάλειες ζωής.
»Η Ιταλία έχει χάσει από την εισαγωγή του ευρώ περίπου το ένα τέταρτο της βιομηχανίας της, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή κρίση. Το ευρώ δεν ένωσε την Ευρώπη, αλλά ενίσχυσε τις ανισότητες», δήλωσε.
Λανθασμένες και μη ρεαλιστικές χαρακτήρισε τις προτάσεις η κεντρική υποψήφια της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Αλίς Βάιντελ, επισημαίνοντας ότι «ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιδεικνύει για μία ακόμη φορά την απώλεια επαφής με την πραγματικότητα των αξιωματούχων των Βρυξελλών» και επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός της για διάλυση της Ευρωζώνης, η οποία στη νότια Ευρώπη «εμποδίζει την ανάπτυξη και οδηγεί σε τεράστια ανεργία».