Τις προκλήσεις των καιρών ετοιμάζεται –νομοθετικά και ουσιαστικά –να αντιμετωπίσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη μετάβαση σε μια νέα εποχή έχοντας στο τιμόνι της τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο, έμπειρο ανώτατο δικαστικό λειτουργό, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των φυσικών προσώπων και ιδίως το δικαίωμά τους στην προστασία των δεδομένων τους επαναπροσδιορίζεται, παραμένοντας ταυτόχρονα κρίσιμο πρόταγμα για τις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες».

Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων επισφράγισε τον επίλογο στην έκθεση πεπραγμένων της ανεξάρτητης Αρχής για το 2016 που παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Ο Μενουδάκος μάλιστα αποκάλυψε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για ανεπιθύμητες διαφημίσεις και οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αρχή λειτουργεί με πολλά κενά (από τις 70 οργανικές θέσεις υπολογίζεται ότι είναι καλυμμένες μόνο οι 40), γεγονός που εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει το έργο της Αρχής.