Δεν θα συνεχιστεί σήμερα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η επτάωρη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης που αφορούσε την επένδυση στο Ελληνικό. Κι ας ήταν το μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, κι ας είχε συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση επί τούτου, διαψεύδοντας τις αρχικές εκτιμήσεις ότι το Συμβούλιο θα επανερχόταν στην εξέταση του επίμαχου θέματος ύστερα από 15 ημέρες. Τι προκάλεσε την αναβολή; Οι κακές γλώσσες, από τη μια, λένε ότι το μασάζ από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού προς τα μέλη του ΚΑΣ, το οποίο έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα, δεν έχει αποδώσει όπως περίμενε. Κι από την άλλη οι εκπρόσωποι της Ελληνικό ΑΕ φέρεται ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με τη λύση που είχε προτείνει η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων: την οριοθέτηση πέντε σημείων, δηλαδή, με ορατές αρχαιότητες ως χώρων πρασίνου. Τη «λύση» αυτή οι αρχαιολόγοι τη θεωρούσαν ως την πιο βολική, καθώς θα τους έβγαζε από τη δύσκολη θέση, παρά το γεγονός ότι δεν θα προστάτευε τις αρχαιότητες που ενδέχεται να έρθουν στο φως, παρά μόνο τις ήδη ορατές. Οι τεχνοκράτες, ωστόσο, τη χαρακτηρίζουν πολύ αυστηρή και πιέζουν για εντελώς καθαρή λύση. Δεδομένων δε των εξελίξεων με την Eldorado Gold στις Σκουριές Χαλκιδικής, η κυβέρνηση δεν θέλει μέσα σε ελάχιστες μέρες να χρεωθεί μια ακόμη αρνητική εξέλιξη από πλευράς επενδυτών. Κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, καθώς ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με ανακοίνωσή του προανήγγειλε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην περίπτωση που το ΚΑΣ γνωμοδοτήσει υπέρ των βουλών των επενδυτών.
Αμηχανία για το Μεταναστευτικό

Σε κλίμα «σεβασμού και ειλικρίνειας στις διαφορετικές απόψεις» έγινε η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βίκτορ Ορμπαν στη Βουδαπέστη, αφού ελάχιστα κοινά υπάρχουν ανάμεσά τους. Κυρίως σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση και τη διαχείρισή της, για την οποία χάος χωρίζει τις απόψεις των δύο Πρωθυπουργών. Στη συνάντηση τουλάχιστον συμφωνήθηκε να καθιερωθεί διάλογος των βαλκανικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες του Βίζενγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία), οι οποίες στο παρελθόν είχαν ζητήσει ακόμη και την αποβολή της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν. Αφορμή για την επίσκεψη Τσίπρα στη Βουδαπέστη, όπως σας έγραψα χθες, ήταν η σύνοδος του ευρωπαϊκού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά την οποία επισφραγίστηκε η απόφαση να λειτουργήσει μόνιμο γραφείο του ΠΟΥ στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Νέα κόντρα για το φάρμακο

Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ ιατρικού κόσμου και ΕΟΠΥΥ, με τις δύο πλευρές να διασταυρώνουν τα ξίφη τους αυτή τη φορά για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με την εμπορική ονομασία. Η διοίκηση του Οργανισμού καλεί τους γιατρούς να συμμορφωθούν, απειλώντας τους παραβάτες με κόκκινη κάρτα, οι ιατρικοί σύλλογοι ωστόσο αντιστέκονται σθεναρά.

Η νέα εγκύκλιος που αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση εστιάζει σε δύο θέματα: στις ποσότητες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε μηνιαίες συνταγές και στη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.

Το καυτό ζήτημα αποδεικνύεται ωστόσο (για μια ακόμη φορά) το θέμα της δραστικής, καθώς, όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, έχουν παρατηρηθεί «πολλά περιστατικά» στα οποία γιατροί προτείνουν εμπορική ονομασία φαρμάκου εκτός του επιτρεπομένου 15% που δίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αξιοποιώντας το πεδίο «σχόλιο». Ο ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί τους γιατρούς ότι η διαπίστωση παραβάσεων επισύρει κυρώσεις.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάνει λόγο για «απαράδεκτη» εγκύκλιο, ζητώντας την άμεση απόσυρσή της, επικαλούμενος και σχετική απόφαση του ΣτΕ που αναγνωρίζει ως υπεύθυνο της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής τον θεράποντα ιατρό.
Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε;

Δεν είναι συνηθισμένη εικόνα γι’ αυτό την κατέγραψα. Οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ βρέθηκαν καθισμένοι δίπλα δίπλα –να συζητούν στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης και της έδρας Ελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στο Μέγαρο Μουσικής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων. Κάθε άλλο. Κόντρα, πάντως, στην εικόνα των δύο διαφορετικών κόσμων που εκπέμπουν Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης η εικόνα του κόσμου της συντηρητικής παράταξης ήταν ενωτική.

Εντούτοις, οι πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής και Σαμαράς δεν έδωσαν το «παρών». Ηταν εκεί, όμως, η ανεξάρτητη Κατερίνα Μάρκου –που εμφανίζεται πανέτοιμη για ακόμη μια πολιτική μετακόμιση.