Σε κλίμα «σεβασμού και ειλικρίνειας στις διαφορετικές απόψεις» έγινε η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βίκτορ Ορμπαν στη Βουδαπέστη, αφού ελάχιστα κοινά υπάρχουν ανάμεσά τους. Κυρίως σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση και τη διαχείρισή της, για την οποία χάος χωρίζει τις απόψεις των δύο Πρωθυπουργών. Στη συνάντηση τουλάχιστον συμφωνήθηκε να καθιερωθεί διάλογος των βαλκανικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες του Βίζενγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία), οι οποίες στο παρελθόν είχαν ζητήσει ακόμη και την αποβολή της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν. Αφορμή για την επίσκεψη Τσίπρα στη Βουδαπέστη, όπως σας έγραψα χθες, ήταν η σύνοδος του ευρωπαϊκού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά την οποία επισφραγίστηκε η απόφαση να λειτουργήσει μόνιμο γραφείο του ΠΟΥ στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.
Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ ιατρικού κόσμου και ΕΟΠΥΥ, με τις δύο πλευρές να διασταυρώνουν τα ξίφη τους αυτή τη φορά για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με την εμπορική ονομασία. Η διοίκηση του Οργανισμού καλεί τους γιατρούς να συμμορφωθούν, απειλώντας τους παραβάτες με κόκκινη κάρτα, οι ιατρικοί σύλλογοι ωστόσο αντιστέκονται σθεναρά.
Η νέα εγκύκλιος που αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση εστιάζει σε δύο θέματα: στις ποσότητες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε μηνιαίες συνταγές και στη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.
Το καυτό ζήτημα αποδεικνύεται ωστόσο (για μια ακόμη φορά) το θέμα της δραστικής, καθώς, όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, έχουν παρατηρηθεί «πολλά περιστατικά» στα οποία γιατροί προτείνουν εμπορική ονομασία φαρμάκου εκτός του επιτρεπομένου 15% που δίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αξιοποιώντας το πεδίο «σχόλιο». Ο ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί τους γιατρούς ότι η διαπίστωση παραβάσεων επισύρει κυρώσεις.
Δεν είναι συνηθισμένη εικόνα γι’ αυτό την κατέγραψα. Οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ βρέθηκαν καθισμένοι δίπλα δίπλα –να συζητούν στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης και της έδρας Ελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στο Μέγαρο Μουσικής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων. Κάθε άλλο. Κόντρα, πάντως, στην εικόνα των δύο διαφορετικών κόσμων που εκπέμπουν Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης η εικόνα του κόσμου της συντηρητικής παράταξης ήταν ενωτική.
Εντούτοις, οι πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής και Σαμαράς δεν έδωσαν το «παρών». Ηταν εκεί, όμως, η ανεξάρτητη Κατερίνα Μάρκου –που εμφανίζεται πανέτοιμη για ακόμη μια πολιτική μετακόμιση.