Ημέρες Βελιγραδίου θέλουν να ζήσουν απόψε (18.45, ΕΡΤ2) οι διεθνείς του Κώστα Μίσσα 952 χιλιόμετρα πιο ανατολικά αυτή τη φορά, στην Κωνσταντινούπολη.

Οπως και τότε, έτσι και τώρα αντίπαλός μας στα προημιτελικά είναι η Ρωσία, η οποία επιστρέφει δριμύτερη μετά την παταγώδη αποτυχία των δύο τελευταίων Ευρωμπάσκετ, όπου έμεινε εκτός από τη φάση των ομίλων τερματίζοντας 21η (2013) και 17η (2011) αντίστοιχα, μπαίνοντας σε διαδικασία προκριματικών για να φτάσει στην τελική φάση!

Τότε η Εθνική, αποκλείοντας τη Ρωσία, έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου στη συνέχεια, αλλά η αποψινή αντίπαλός μας δείχνει αναγεννημένη στα χέρια τού (άλλοτε… Ελληνα) Σεργκέι Μπαζάρεβιτς.

«Η μαχητικότητα παίζει μεγάλο ρόλο και είναι πολύ σημαντικό να μη βρει ρυθμό η Ρωσία. Η επιθετική άμυνα είναι επίσης κομβική για να τους αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Θεωρώ πως έχουμε πιθανότητες, αν προσεγγίσουμε το ματς με λογική και σοβαρότητα» τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Μίσσας, που είναι λογικό να τον απασχολεί το «πυρηνικό όπλο» των Ρώσων, ο Αλεξέι Σβεντ.

«Θα πρέπει να παίξουμε με το μυαλό του αποκόπτοντάς τον από την ομάδα. Θέλει επιθετική άμυνα, για να μπει σε μια άλλη διαδικασία. Το πιο βασικό είναι να μην εμπλακεί πολύ με την μπάλα στα χέρια του» πρόσθεσε ο έλληνας τεχνικός που θύμισε ότι δεν είναι τυχαίο ότι το ρωσικό μπάσκετ έχει μπει σε άλλη τροχιά τα τελευταία χρόνια με πολύ πιο σοβαρή προσέγγιση στο παιχνίδι ελέω Ιτούδη, Μπαρτζώκα και Κατσικάρη που δουλεύουν ή δούλεψαν στη Ρωσία.

«Αναμφισβήτητα η επίδραση από έλληνες προπονητές είναι δεδομένη. Αυτό έχει να κάνει με τη σοβαρότητα στο σετ παιχνίδι, γιατί όλες αυτές οι ομάδες είχαν ικανότητα στο γρήγορο παιχνίδι» τόνισε ο κόουτς Μίσσας.

Οσον αφορά την πλευρά των παικτών, ο Κώστας Παπανικολάου δεν έκρυψε τη χαρά του για την κατακόρυφη άνοδο των Σλούκα και Καλάθη.

«Χαίρεσαι να τους βλέπεις και μακάρι να συνεχίσουν έτσι γιατί μας έχουν ανεβάσει τουλάχιστον δύο επίπεδα» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ο Γιώργος Μπόγρης συμπλήρωσε ότι: «Η ομάδα έχει μπει σε κλίμα πρωταθλητισμού, ελπίζω να μπούμε και στη ζώνη των μεταλλίων».

– Στον τελευταίο προημιτελικό (21.30, ΕΡΤ2), που ακολουθεί τον αγώνα της Εθνικής μας, η Ιταλία και ο Ετόρε Μεσίνα θα προσπαθήσουν να… ξορκίσουν το φάντασμα της Σερβίας του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, την οποία δεν έχουν νικήσει ποτέ σε Ευρωμπάσκετ (5 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια).