Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που εξέδωσε κρατικά ομόλογα διάρκειας 100 ετών, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία. Η έκδοση αφορούσε χρέος συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,1%, ενώ οι προσφορές που κατατέθηκαν συνολικά υπολογίζεται ότι έφτασαν σχεδόν τα 11 δισ. ευρώ.

Ομόλογα διάρκειας ενός ολόκληρου αιώνα έχουν εκδώσει στο παρελθόν η Ιρλανδία και το Βέλγιο, αλλά αυτά είχαν διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και όχι κοινοπρακτικής έκδοσης. Επίσης είχαν πολύ χαμηλότερη αξία, από 50 έως 100 εκατ. ευρώ το καθένα.

Αναλυτές της αγοράς σχολίαζαν ότι η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου της Αυστρίας που λήγει το 2117 σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν αρκετά σημαντικές διαφοροποιήσεις στην απόδοση και την τιμή του στο μέλλον.

Η μεγάλη ζήτηση για τα ομόλογα αυτά ουσιαστικά δείχνει την ανησυχία που εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα στους επενδυτές για τον κίνδυνο αποπληθωριστικών πιέσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για την πιο μακροπρόθεσμη επένδυση μεταξύ των εκδόσεων ομολόγων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον όμως δείχνει και κάτι άλλο. Οι επενδυτές σπεύδουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά πριν από την επόμενη συνάντηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Στην αγορά υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η ΕΚΤ μπορεί να ανακοινώσει μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης ελαττώνοντας τη ρευστότητα στην αγορά. Ταυτόχρονα όμως οι αγορές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αφήνει τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό ακόμη διάστημα. Ουσιαστικά οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα παραμείνουν μειωμένες για αρκετό ακόμη χρόνο. Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το 40% του ομολόγου των 100 ετών κατέληξε σε λογαριασμούς επενδυτών στη Βρετανία, ενώ το 13% κατέληξε στη Γερμανία. Σχεδόν το 30% της έκδοσης αγοράστηκε από επενδυτές με έδρα την ευρωζώνη. Ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία φαίνεται να έχουν αγοράσει το 7% της συνολικής έκδοσης. Πρόκειται για χαμηλό συγκριτικά ποσοστό αφού σε προηγούμενες εκδόσεις με διάρκεια λιγότερων ετών οι θεσμικοί αυτοί επενδυτές είχαν πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή. Οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία θεωρείται ότι είναι επενδυτές που διακρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα κρατικά ομόλογα που αγοράζουν, πολύ συχνά μέχρι τη λήξη τους. Αυτό προκαλεί κάποιες ανησυχίες, σχολιάζουν αναλυτές στο Bloomberg, ότι στο μέλλον μπορεί πολλοί να προχωρήσουν σε μεγάλες αγορές και πωλήσεις των ομολόγων αυτών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διακυμάνσεις στις τιμές.