Το Brexit έχει αυξήσει σημαντικά τον πληθωρισμό στη Βρετανία και κάνει τώρα την Τράπεζα της Αγγλίας να επανεξετάζει τη νομισματική της πολιτική.

Η μεγάλη βουτιά της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα για το Brexit έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να φτάνει στη χώρα το 2,9% σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας και ο επικεφαλής της Μαρκ Κέρνεϊ ίσως δεν μπορέσει να κρατήσει για μεγάλο διάστημα ακόμη τα επιτόκια δανεισμού σε στερλίνες στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,25%.

Στη χθεσινή της συνεδρίαση η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες είναι πολύ πιθανό να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω τα επιτόκια αυτά. Τα μέλη της κεντρικής τράπεζας ψήφισαν χθες κατά πλειοψηφία – 7 υπέρ και 2 κατά – να διατηρηθούν τα επιτόκια στο 0,25%. Ομως όλο και περισσότεροι στην τράπεζα πιστεύουν ότι εάν συνεχιστούν οι αυξήσεις των τιμών, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην υπερθερμανθεί η οικονομία.

ΠΑΤΑΝΕ ΓΚΑΖΙ. Στην προηγούμενη συνάντηση των μελών της Τράπεζας της Αγγλίας, που είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο, ο Μαρκ Κέρνεϊ είχε ανακοινώσει ότι θα χρειαστούν δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, μία περισσότερη από όσες ανέμεναν οι αγορές. Η πρώτη αύξηση μάλιστα αναμενόταν να ανακοινωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2018. Τώρα φαίνεται ότι η πρώτη αυτή αύξηση ενδέχεται να γίνει πιο γρήγορα απ’ ό,τι περίμεναν οι πιο πολλοί. Η απόφαση για το Brexit, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019, έχει δημιουργήσει σοβαρές αμφιβολίες για την αναπτυξιακή πορεία της βρετανικής οικονομίας. Ο πληθωρισμός στη χώρα αναμένεται να φτάσει τον Οκτώβριο το 3%. Η αύξηση των μισθών στη χώρα υπολογίζεται σε 2,1%, γεγονός που σημαίνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Η ανεργία στη Βρετανία διαμορφώνεται σε 4,3%, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 χρόνων.